Reguli clare de colaborare pentru stoparea importurilor și comercializării mărfurilor neconforme pentru inspectorii vamali și comisarii ANPC


Inspectorii vamali și comisarii ANPC vor avea reguli clare de colaborare pentru stoparea importurilor și comercializării mărfurilor neconforme
 
Autoritatea Vamală Română (AVR) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au semnat un protocol care creează cadrul unui schimb eficient și continuu de informații între cele două instituții în ceea ce privește produsele identificate ca fiind neconforme sau cele care prezintă riscuri grave pentru cetățeni. Protocolul conferă un nivel ridicat de protecție intereselor publice, precum sănătatea și siguranța în general, protecția consumatorilor și protecția mediului.

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, au semnat luni, 15 ianuarie 2024, un protocol de colaborare între cele două instituții care formalizează modul concret de conlucrare și fluxurile de informații care trebuie transmise de către ambele părți.

„Protocolul de colaborare semnat astăzi reprezintă un pas important în protejarea cetățenilor prin oprirea de la comercializare a produselor neconforme. Autoritatea vamală va asigura condiții de lucru și va permite persoanelor desemnate de ANPC să examineze mărfurile pentru care am suspendat punerea în liberă circulație. De asemenea, inspectorii vamali vor participa împreună cu comisarii ANPC atât la instruiri, cât și la acțiuni comune.”, a declarat președintele AVR, Ion Cupă.  


Protocolul are ca obiect îmbunătățirea cooperării dintre AVR și ANPC pentru a se asigura că produsele care intră pe piață, în Uniunea Europeană, și sunt declarate pentru regimul de punere în liberă circulație îndeplinesc cerințele aplicabile din legislația comunitară de armonizare, transmite un comunicat al Autorității Vamale Române. 

„Ne-am dorit acest protocol de câțiva ani și am găsit în sfârșit un partener deschis pentru formalizarea acestei colaborări complexe, care va fi benefică în cele din urmă pentru români. Cred că de acum înainte vom reuși să-i alungăm pe cei care vor să introducă pe piață produse falsificate, de calitate slabă sau care pun în pericol sănătatea cetățenilor”, a spus președintele ANPC, Horia Constantinescu.


Concret, vameșii și comisarii ANPC, ca urmare a acțiunilor proprii de control, vor face schimb de informații pe măsură ce identifică produse care pot pune în pericol sănătatea și siguranța consumatorilor. Totodată, cele două Autorități vor face schimb de informații și în ceea ce privește identitatea operatorilor economici cu antecedente în comercializarea produselor neconforme.

Protocolul stabilește termene concrete în care reprezentanții celor două instituții de control vor transmite datele operative și vor informa asupra măsurilor necesare care trebuie întreprinse în continuare.

Autoritatea Vamală va asigura accesul comisarilor ANPC în vederea examinării mărfurilor pentru care inspectorii vamali au suspendat punerea în liberă circulație, iar decizia ANPC va fi pusă în aplicare de către ARV, prin acord de liberă circulație, returnarea produselor în țara de origine sau distrugerea acestora, dacă reprezintă pericol, a mai punctat sursa citată. 

Protocolul mai prevede că ANPC și ARV se vor informa reciproc cu privire la orice modificare apărută în lista persoanelor de contact, atât la nivel central, cât și la nivel teritorial.


Citește și:

Mega Image și Lidl, sub lupa ANPCVerificări extinse asupra originii și calității produselor românești. Nereguli și opriri temporare (FOTO+VIDEO)

 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Controale de amploare anunțate de ANPC! Vizate unităţi fast- food, restaurant auto-servire, pizzerii și terase

16 Jun 2024 540

Controale ANPC în Mamaia „La Clătite”, închis temporar de inspectorii Protecției Consumatorului. Vezi ce nereguli au fost constatate (VIDEO)

14 Jun 2024 702

Controale ANPC în magazinele de haine! Sute de amenzi aplicate

07 Jun 2024 521

Complex Tineretului SRL, la judecată cu Protecția Consumatorului Constanța

26 May 2024 404

Paul Anghel, ANPC, înainte de 1 Iunie „Jucăriile trebuie achiziţionate numai din magazine specializate”

25 May 2024 560

Peste 71 de tone de pește stricat sau expirat depistate de inspectorii ANPC

10 May 2024 581

Cum alegem corect produse proaspete de sărbători? Recomandările ANPC pentru perioada 1Mai – Sărbătorile de Paști!

30 Apr 2024 411

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 914

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1219

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 920

Paul Anghel încurajează petrecerea minivacanței de 1 Mai și Sărbătorile Pascale pe litoralul românesc și în Deltă Dunării

21 Apr 2024 591

Constanța Comandamentul 1 Mai – Sărbători Pascale va monitoriza activitățile comerciale din zonele turistice din țară

18 Apr 2024 638

LIVE TEXT Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța, în conferință de presă (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1232

Justiție Constanța Soluția magistraților în procesul dintre Profi Rom Food SRL și Comisariatul Regional Pentru Protecția Consumatorului Regiunea Sud-Est

15 Apr 2024 573

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 908