Reprezentantii marinarilor solicita imbunatatirea conditiilor de viata de la bordul navelor

Sectorul maritim si de pescuit, in atentia comisarilor europeni

# Conditiile de munca si de viata la bordul navei, considerate o prioritate in statele dezvoltate, sunt tratate cu indiferenta de autoritatile din tara noastra

Comisarul european Joe Borg se va intalni la sfarsitul acestei saptamani cu autoritatile romane pentru a afla in ce situatie se afla sectorul maritim si cel de pescuit. Sambata, 25 martie, Joe Borg va discuta cu presedintele Traian Basescu si cu primul ministru Calin Popescu Tariceanu, pentru ca apoi, la sediul Ministerului Transporturilor sa aiba programata o intrevedere cu ministrul Ghoerghe Dobre si cu reprezentantii armatorilor si navigatorilor din Romania. Adrian Mihalcioiu, liderul SLN, considera intalnirea cu comisarul european una de bun augur, pentru ca "in acest moment, crewingul nu este bine definit in tara noastra, iar o serie de conventii internationale nu sunt aplicate in spiritul si in litera lor in legislatia romaneasca". Marinarii sunt nemultumiti pentru ca agentiile de crewing percep comisioane, trimit navigatorii cu contracte duble sau cu contracte dubioase si neacceptate. "Desi comisioanele sunt ilegale, nu este pus la punct un sistem de lupta impotriva acestora", a mai declarat Adrian Mihalcioiu. O alta problema ce urmeaza sa fie ridicata de Sindicatul Liber al Navigatorilor la intalnirea de sambata o reprezinta conditiile de viata si munca la bordul navei. Daca la capitolul inspectii Port State Control la nave, reprezentantii SLN considera ca stam bine, in cazul verificarii standardului de viata la bord, a conditiilor de munca si a contractelor navigatorilor sunt mari lacune, desi la nivel mondial se acorda o atentie sporita acestor lucruri. In Romania, autoritatile portuare nu au in atributiunile lor controlul contractelor navigatorilor si al conditiilor de viata de la bord. In scurt timp, insa o noua conventie va reglementa standardul de viata al marinarilor. Aceasta a fost votata in urma cu o luna de zile, la Geneva, la cea de-a 94-a sesiune maritima a Organizatiei Internationale a Muncii, de 252 de state dintre cele 254 prezente la reuniune. Conventia 185 inglobeaza sub forma unui singur act normativ toata legislatia existenta cu privire la conditiile de la bordul navei si in scurt timp va avea si un cod de aplicare. Practic, noua lege internationala implica atat guvernul statului care acorda pavilion navei cat pe cel de nationalitate a navigatorului, iar fiecare nava va fi obligata sa aiba certificat de conventie, altfel nu va putea acosta in nici un port. Reprezentantii SLN considera ca, la nivel mondial, conventia va fi ratificata de majoritatea statelor in aproximativ doi ani, dar Romania, care mai are putine nave, o poate face cu mult inaintea altora, chiar pana la sfarsitul acestui an. Sindicalistii spera ca dupa intalnirea de sambata cu Joe Borg, Comisia Europeana sa traseze autoritatilor romane sarcini noi in ceea ce priveste inspectia conditiilor de munca si viata de la bordul navei, iar contractele si salariile navigatorilor sa fie controlate periodic.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Echipa Universității Ovidius din Constanța a cucerit titlul de vicecampioană la Campionatul Național Universitar de Volei pe Plajă (FOTO)

20 May 2024 259

Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu" din Constanța închiriază teren de sport (DOCUMENT)

19 May 2024 417

Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța cu ediția a doua (GALERIE FOTO)

19 May 2024 344

Padel Club Constanța SRL și-a deschis punct de lucru în stațiunea Mamaia

19 May 2024 359

Licitații publice O firmă din Ghindărești repară terenurile de sport amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța (DOCUMENT)

18 May 2024 574

Zilele Constanței 2024 Multă mișcare, distracție, concursuri și premii la CSM Sport Corner (GALERIE FOTO)

18 May 2024 561

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

17 May 2024 2210

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 611

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 7386

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 711

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 545

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 677

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 638

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 626

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 934