Reuniune în Portul Constanța a grupului de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor (GALERIE FOTO)

Foto: Facebook/Constanța PortCea de a patra reuniune a grupului de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor (GL-TRANS-04) se desfășoară în aceste zile în România, în cadrul acestui eveniment, o delegație turkmenă vizitând, astăzi, Portul Constanța.

Potrivit CNAPMC, în cadrul GL-TRANS-04 se desfășoară sub-grupuri de lucru pe toate modurile de transport (rutier, feroviar şi naval).

Din partea Turkmenistanului, sub-grupul pe domeniul naval este condus de Seyitguly Bayseyidov, directorul portului maritim Turkmenbashi şi șef adjunct al Agenţiei pentru Transport Maritim şi Fluvial din cadrul Agenţiei Transporturilor şi Comunicaţiilor - Cabinetul de Miniştri al Turkmenistanului.

Delegaţia română este condusă de Adrian George Foghiş, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, coordonator în cadrul inițiativei pentru dezvoltarea Coridorului internațional de transport Marea Neagră – Marea Caspică.

O inițiativă comună a României și Turkmenistanului o reprezintă ruta de transport internațional de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, cu valorificarea facilităților de tranzit ale porturilor Constanța și Turkmenbashi.

Acest coridor este, în principal, bazat pe avantajul geografic Azerbaidjan-Turkmenistan-Georgia-România şi se doreşte folosirea oportunităţilor porturilor acestor ţări pentru a tranzita mărfurile pe relaţia Asia-Europa.

Directorul general al CN APM SA, Mihai Teodorescu, a subliniat faptul că „Administraţia Porturilor Maritime susţine dezvoltarea cooperării bilaterale româno-turkmene în domeniul transporturilor de mărfuri pe ruta Marea Neagră -Marea Caspică, urmărind cu prioritate valorificarea poziţiei Portului Constanţa ca poartă spre Europa pentru traficul de mărfuri dinspre ţările bazinului Mării Caspice şi Extremul Orient, care să se deruleze prin porturile Constanţa şi Turkmenbashi“.

CN APM SA și Serviciul de Stat al Transportului Maritim și Fluvial din Turkmenistan au semnat, în 2011, un protocol de cooperare în domeniul transportului maritim și al infrastructurii portuare.

Portul maritim internațional Turkmenbashi este un port hub modern pe coasta de est a Mării Caspice, capabil să opereze orice tip de marfă - echipamente, materiale de construcție, textile, produse chimice, precum și nave de tip ferry-boat către alte porturi din Marea Caspică.  

Citește și. 

Alfa Terminal Constanța SRL, investitor în două proiecte în Incinta Port. Anunțul APM Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.