România, o țară tot mai puțin atractivă pentru locuitorii săi

foto Pixabay
  • După noi valuri de scumpiri și izbucnirea războiului din Ucraina, percepțiile, dar și comportamentele românilor s-au schimbat semnificativ.


Un nou studiu efectuat de AHA Moments împreună cu Rethink Romania arată că ultimele 8 luni (septembrie 2021-aprilie 2022) au influențat substanțial atitudinea pe care românii o au față de țara lor.


Astfel, principala preocupare a românilor în această perioadă este legată de inflație, deoarece aceștia se îngrijorează cel mai mult de cheltuielile lor zilnice.


Ei adoptă un comportament precaut pentru a trece peste această perioadă, alegând să consume mai puțin, căutând promoții sau preferând mărci mai ieftine – de la bunuri până la carburant sau utilități.


Totodată, românii consideră că în ultimele 8 luni calitatea vieții lor a scăzut, cei mai afectați fiind cei de peste 55 de ani, precum și cei cu venituri medii sau scăzute. Preocupările legate de inflație se manifestă totuși într-o măsură mai mică în cazul populației cu venituri ridicate, publicul Pareto (top 20% dintre români din punct de vedere al veniturilor, cei care generează 43% dintre veniturile anuale).


Acest fapt are 2 explicații: prima e legată de faptul că veniturile mai mari îi fac pe aceștia mai puțin afectați de creșterile de prețuri.

A doua explicație e legată de profilul acestor persoane, care sunt perseverente, ambițioase, optimiste, văzând problemele ca fiind provocări care cer soluții, fiind deci orientați către rezolvarea situațiilor apărute în viața lor.

Pe lista grijilor apare si războiul, dar aceasta se află în plan secundar in acest moment, deoarece oamenii s-au familiarizat între timp cu ideea și nu o consideră a fi o amenințare directă la adresa României.


De asemenea, a scăzut și îngrijorarea față de COVID-19, cel mai probabil datorită expunerii mai mici în media, a încetării restricțiilor, dar și pentru că oamenii s-au obișnuit cu viața post-pandemie și cu efectele aduse de acest val.

România, o țară tot mai puțin atractivă pentru locuitorii săi


Evenimentele din ultimele luni au avut un mare impact asupra atitudinii românilor față de țara lor – aceștia nu ar recomanda-o altora ca țară în care să locuiești, în timp ce și pentru ei înșiși sunt mai puțin siguri că ar trebui să rămână aici.


La un scor NPS de -32, am putea spune cert că, dacă România ar fi un furnizor de servicii, atunci experiența utilizatorilor ar fi descrisă drept una nesatisfăcătoare. Comparativ cu finalul lui 2021, în doar câteva luni, populația pare mai pesimistă și și-a pierdut într-o oarecare măsură încrederea când vine vorba de potențialul României. Evenimentele recente (în special inflația, războiul, repercusiunile COVID-19) au afectat așadar starea de spirit a românilor. În consecință, procentul celor care sunt siguri că nu vor emigra în perioada următoare a scăzut de la 54% în septembrie 2021 la 47% în aprilie 2022. Cu cât publicul este mai tânăr, cu atât predispoziția la emigrare este mai mare. Maximul este atins de categoria 18-24 de ani: în 2022, 14% dintre aceștia spun că vor să emigreze probabil/cu siguranță.

 

„Din septembrie 2021 și până în aprilie 2022, lucrurile s-au schimbat destul de mult. Și asta nu ne surprinde, știind cât de învolburat a fost startul acestui an. Principalele griji ale românilor sunt legate de inflație, iar aceștia au în plan chibzuința ca soluție – reduc consumul, caută promoții sau brand-uri mai ieftine. Spre deosebire de război, care nu afectează direct România sau pandemia, care e percepută ca fiind practic încheiată, inflația este o realitate imediată, pe care românii o resimt zi de zi în prețurile la bunuri de consum, combustibil sau energie”, a declarat Mihai Bârsan, membru Rethink Romania.
“Acest nou episod al studiului realizat de AHA Moments și Rethink România ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toți cei cărora le pasă de viitorul acestei țări. Percepția asupra României s-a schimbat dramatic, a ajuns în doar 8 luni o țară care nu mai este atractivă pentru locuitorii săi. De asemenea, ideea emigrării e luată mai mult în calcul decât în septembrie anul trecut, iar cei care voiau să rămână în România nu mai sunt atât de siguri acum de asta. Însă cel mai îngrijorător este că primii care vor să plece sunt tinerii între 18 și 24 de ani. De aceea, misiunea Rethink Romania este cu atât mai urgentă: țara noastră are nevoie de un proiect clar, pe următorii 30 de ani, care să implice activ toată energia și forța creatoare a acestei țări, de la mediul de afaceri, la societate civilă, experți, mediul academic și cel politic”, a declarat Dragoș Anastasiu, președinte Rethink Romania. 


Studiul a fost realizat pe un eşantion de 900 de persoane, în aprilie 2022, 18-55 ani, din toate regiunile ţării, rural şi urban, utilizatori de internet.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum va arăta Centrul pentru „Sănătatea mamei și copilului“ din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (DOCUMENTE)

10 Aug 2022 739

Dezbatere la CJC în legătură cu proiectul noului departament „Sănătatea mamei și copilului“ din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Aug 2022 661

In memoriam Cik Damadian, somitatea care a portretizat alte somități

06 Aug 2022 1830

Horoscop pentru vineri, 29 iulie 2022. Luna în Leu influenţează fiecare zodie

29 Jul 2022 767

Câte nave sunt în așteptare, sâmbătă, în rada Constanța

23 Jul 2022 908

Banii vin de la BERD. Parcare supraetajată în KM 4-5. A fost emis certificatul de urbanism

22 Jul 2022 1591

Consiliul Concurenţei, despre Portul Constanța Infrastructura de transport feroviar trebuie gestionată de către un singur operator

18 Jul 2022 517

#Crez și credințe „Iarba Fiarelor“ de Ion Aurel Candrea III. „Petele care se zăresc pe suprafata lunii au aţățat din cele mai vechi timpuri curiozitatea omului“

17 Jul 2022 1004

CN APM SA va realiza un nou cheu în zona Midia. Firma câștigătoare, abonată la contracte cu Statul (DOCUMENT)

12 Jul 2022 949

Reprezentanţii Serviciului Vamal al Republicii Moldova, vizită de studiu în Portul Constanţa

11 Jul 2022 250

O parte din fostele terenuri de tenis din Tomis Nord vor fi transformate în spații verzi. Proiectul mai include un loc de joacă și o parcare

11 Jul 2022 1336

Masstudio SRL. Pe de o parte construiește, pe de altă parte bifează contracte cu Primăria Constanța (DOCUMENTE)

08 Jul 2022 1401

Au fost identificate soluții rapide pentru blocajul tirurilor din Portul Constanța! Anunțul lui Sorin Grindeanu

07 Jul 2022 619

UE Una din patru persoane aflate în șomaj și-a găsit un loc de muncă, arată datele Eurostat

05 Jul 2022 356

Contractul cu Polaris a fost adiționat! Primarul Chițac se așteaptă ca instanța să decidă cine are dreptate

30 Jun 2022 1059