Scenariu-Klaus Iohannis ar putea prelua președinția Consiliului European
 
  • Un scenariu care privește direct România se dezbate, în această perioadă, la Bruxelles. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va demisiona din funcție pentru a candida la alegerile europarlamentare. Conform scenariului care s-ar fi discutat la Bruxelles, Charles Michel va amâna cât de mult momentul demisiei și asta se va produce după ce își va prelua mandatul de europarlamentar, potrivit știripesurse.ro.

Alegerile europarlamentare vor avea loc în iunie, iar până la finalul lunii iulie trebuie să ne formeze noua Comisie Europeană și Consiliul European.
Liderii europeni nu vor sub nicio formă ca Viktor Orban să preia șefia Consiliului European, nici măcar o singură zi. Astfel, aceștia vor forța un vot cât mai rapid pentru Consiliul European, iar aici intră în joc Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis este cel mai longeviv membru al actualului Consiliu European, alături de Viktor Orban. Liderii europeni îl preferă pe Iohannis, care este un membru de marcă al PPE.
La negocierile europene, este posibil ca socialiștii să aibă șefia Comisiei Europene, iar PPE ar urma să aibă șefia Consiliului European. Klaus Iohannis este principalul favorit din partea PPE să devină propunerea pentru șefia Consiliului European.

Nicolae Ciucă ar putea deveni președintele României
Dacă planul de la Bruxelles se va finaliza cu alegerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de președinte al Consiliului European, atunci președintele României va trebui să demisioneze, dacă vrea să preia funcția de la Bruxelles. Potrivit Constituției, în urma demisiei președintelui, automat funcția este preluată interimar de către președintele Senatului, adică de Nicolae Ciucă. Dacă Iohannis va demisiona în luna iulie, atunci Nicolae Ciucă va fi președintele interimar al României până la alegerile prezidențiale, ceea ce îi va conferi un ajutor uriaș în competiția electorală.

Liberalii insistă foarte mult pe comasarea alegerilor și se pare că au ajuns la un consens cu cei de la PSD pentru comasarea alegerilor prezidențiale cu alegerile locale. Astfel, la finalul lunii septembrie am putea avea alegeri locale plus primul tur al alegerilor prezidențiale.
 
Citește și

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o discuție telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de legea care prevede închiderea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu sub 15.000 de locuitori?

21 Apr 2024 72

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 449

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 431

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 11225

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 429

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 425

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 422

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 527

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1209

Iohannis a trimis spre reexaminare, legea care modifică OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

08 Apr 2024 403

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 433

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 718

România, profund angajată în prioritățile Uniunii Europene pentru 2024-2029. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

03 Apr 2024 499

Iohannis, mesaj de Paștele Catolic- „Să ne îndreptăm gândurile și rugăciunile către cei în suferință“

30 Mar 2024 424

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 569