Scoli construite pe vestigii istorice

Constanta va avea doua noi unitati de invatamant

Reparatiile vor fi demarate, la ambele unitati scolare, pe 1 iunie * In cazul cladirii din Harsova, a fost nevoie de acordul Ministerului Culturii si Cultelor, pentru ca pe acel teren se aflau vestigii istorice # Inspectoratul Scolar Judetean propusese o constructie cu podea din sticla * Deoarece costurile unui astfel de imobil erau foarte ridicate si necesita o perioada mai lunga de timp, s-a renuntat la idee * Constructia va fi ridicata pe un teren apropiat, Ministerul Culturii si Cultelor dand avizul in aceasta saptamana * Gradinita numarul 2 din Basarabi a fost inchisa anul trecut de catre inspectorat pentru ca imobilul risca sa se prabuseasca in orice clipa * Noul plan de renovare a tinut cont de structura vechii cladiri si nu au fost facute interventii majore din punct de vedere arhitectural

Inspectoratul Scolar Judetean a primit aprobarea pentru inceperea lucrarii la doua unitati scolare, una in Baneasa, iar cealalta, in Harsova. Coordonatorul programului de reabilitare, Silica Rosculet, a declarat ca reparatiile vor fi demarate la ambele unitati scolare pe data de 1 iunie. In cazul cladirii din Harsova, a fost nevoie de acordul Ministerul Culturii si Cultelor deoarece pe acel teren se aflau vestigii istorice. Initial, scoala trebuia construita pe un alt teren, insa nu s-a obtinut acordul, deoarece, inainte, pe acel loc existase o cetate. Inspectoratul Scolar Judetean propusese o constructie cu podea din sticla, astfel incat sa nu fie afectata vechea cetate. Deoarece costurile unui astfel de imobil erau foarte ridicate si necesita o perioada mai lunga de timp, s-a renuntat la idee. Astfel, constructia va fi ridicata pe un teren apropiat, Ministerul Culturii si Cultelor dand avizul in aceasta saptamana. Insa, este posibil ca si pe acest teren sa fie descoperite constructii datand din timpuri stravechi, iar cladirea sa fie din nou mutata. Noua scoala va avea 8 clase si laboratoare, termenul de finalizare a constructiei fiind de 6 luni. Silica Rosculet, coordonatorul programului, a precizat ca este posibil ca noua cladire sa fie data in folosinta in maximum 4 luni, ea urmand sa fie realizata din materiale usoare. Banii pentru realizarea cladirii au fost obtinuti prin programul de reabilitare a invatamantului, finantat de Banca Mondiala si Ministerul Educatiei si Cercetarii. Pentru realizarea scolii din Harsova a fost alocat un buget de 100.000 de dolari.

Gradinita intr-o unitate militara

Tot pe 1 iunie vor fi demarate reparatiile capitale pentru Gradinita numarul 2 din Basarabi, care a fost inchisa anul trecut de catre Inspectoratul Scolar Judetean. Cladirea risca sa se prabuseasca in orice clipa si de aceea era necesara includerea intr-un program pentru consolidarea si reabilitarea acesteia. Inspectoratul Scolar Judetean a rezolvat problema micutilor si a educatoarelor prin mutarea acestora, pana la remedierea situatiei, intr-un spatiu care apartine unei unitati militare. Silica Rosculet a mentionat ca imobilul in care isi desfasura activitatea Gradinita numarul 2 era, de fapt, o casa boiereasca, ce a apartinut unui viticultor din zona, ea fiind construita in 1885. Si in acest caz, cladirea a necesitat avizul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu, pentru ca era considerata casa de patrimoniu arhitectural. Noul plan de renovare a tinut cont de structura vechii cladiri si nu au fost facute interventii majore din punct de vedre arhitectural. Lucrarile vor fi incheiate in maximum 6 luni, intentionandu-se consolidarea cladirii. In cadrul lucrarilor de reabilitare, gradinita va fi si recompartimentata si va fi instalata o microcentrala proprie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 685

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 730

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 1000

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 745

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 943

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 936

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 648

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1182

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 1004

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 644

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 887

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1226

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1403

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1706

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 5450