Secetă pedologică în Dobrogea! Ce arată prognoza emisă de ANM


Conţinutul de apă din sol în cultura grâului se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Moldova, local în nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei şi, izolat, în nord-vestul Banatului, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 12 - 18 aprilie 2023.

Rezerva de umiditate a solului în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Oltenia, în cea mai mare parte a Banatului şi a Munteniei, local în nordul, estul, izolat nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei., scrie Agerpres.ro. 

"Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Moldova, local în nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, izolat nord-vestul Banatului.

În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, izolat sud-vestul şi estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, vestul, centrul şi izolat sud-estul Moldovei", potrivit prognozei ANM.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în jumătatea nordică a ţării, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent. Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, respectiv medie şi slabă la cele tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

"În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la apariţia frunzei a treia (70-100%), înfrăţire (30-100%) şi alungirea paiului (10-100%), în majoritatea regiunilor agricole. În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (11-20 frunze), continuându-se totodată apariţia inflorescenţelor (10-40%), în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului", susţin agrometeorologii.

Pomii fructiferi (soiuri extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireş, vişin, prun) vor parcurge înflorirea în majoritatea plantaţiilor, izolat fiind posibil începutul legării rodului la cais în jumătatea de sud a ţării. Speciile pomicole de seminţoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi începutul înfloririi (măr, păr).

De asemenea, în cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie va înregistra faza de "plâns", precum şi înmugurirea la soiurile timpurii de masă.

Potrivit ANM, culturile de primăvară se vor afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, iar la speciile prăşitoare se vor extinde suprafeţele agricole în curs de semănat.

Din punct de vedere termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5 şi 13 grade Celsius în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale şi 8 şi 18 grade în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 6 grade, în toate zonele de cultură.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Secetă pedologică în județul Constanța. Conținutul de umiditate din sol, în limite deosebit de scăzute

18 Mar 2024 1394

Măsuri pentru gestionarea efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023

18 Jan 2024 769

Ministerul Agriculturii Zona Dobrogea înregistrează un record de precipitații în noiembrie

27 Nov 2023 936

Rezerva de umiditate în sol. Situația actualizată în Dobrogea

20 Oct 2023 765

Rezerva de umiditate în sol. Situația în Dobrogea

17 Oct 2023 1059

Dobrogea se confruntă cu secetă pedologică puternică. Datele Laboratorului de Agrometeorologie

16 Oct 2023 991

Știri Constanța Transformarea dramatică a peisajului. Lacul Techirghiol a secat (FOTO+VIDEO)

24 Sep 2023 4140

ANM Seceta pedologică se menţine în zona Dobrogei şi pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia

24 Sep 2023 816

Dobrogea se confruntă cu secetă pedologică puternică. Ce arată datele Laboratorului de Agrometeorologie

21 Sep 2023 1150

Situație de secetă pedologică puternică în Dobrogea. Ce spun datele Laboratorului de Agrometeorologie

12 Sep 2023 838

Uimitor! Urme de dinozauri vechi de 113 milioane de ani descoperite în Texas

31 Aug 2023 853

România obține sprijinul UE în lupta cu seceta! Daunele provocate de lipsa ploilor depășesc 1,3 miliarde de euro

24 Aug 2023 767

Sfântul Ilie. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi

20 Jul 2023 1966

Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe extinse din România. Printre ele și Dobrogea

22 Apr 2023 1281

ANM Secetă pedologică în Dobrogea! Conținutul de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (GALERIE FOTO)

13 Mar 2023 1192