Actualitate

Șeful Statului Major al Apărării din Polonia, în vizită la MApN. Ce s-a aflat pe agenda discuțiilor

  • Ministrul Ciucă a subliniat, de asemenea, importanța procesului de consolidare a posturii de descurajare și apărare a Alianței.
  • Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a evaluat drept excelent atât nivelul cooperării dintre armatele română și poloneză.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul-locotenent Daniel Petrescu, au avut joi, 3 septembrie, o întâlnire cu generalul Rajmund Andrzejczak, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, care se află în țara noastră pentru a participa la ceremonia prilejuită de aniversarea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.

Cei trei oficiali au discutat despre relațiile excelente de cooperare în domeniul apărării atât în context bilateral, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a apreciat contribuția Poloniei la măsurile de consolidare a posturii NATO, „ceea ce reflectă, în termeni practici, solidaritatea aliată și relația strânsă în plan bilateral între armatele noastre”, și a pledat pentru continuarea strânsei cooperări în vederea promovării obiectivelor de interes comun legate de întărirea prezenței NATO pe Flancul Estic.

Ministrul Ciucă a subliniat, de asemenea, importanța procesului de consolidare a posturii de descurajare și apărare a Alianței, de o manieră coerentă și unitară, prin implementarea deplină a deciziilor adoptate la nivel aliat începând cu 2014, cât și a exemplelor concrete de cooperare deja implementate la nivelul structurilor multinaţionale găzduite de România și Polonia.

Alte subiecte aflate pe agenda discuțiilor au fost Inițiativa „Bucureşti 9 (B9)”, inclusiv pe tema mobilităţii militare, și programe regionale, precum Cooperarea structurată permanentă (PESCO) sau Inițiativa Pooling and Sharing, la care cele două state participă în trei proiecte gestionate de Agenția Europeană pentru Apărare (EDA).

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a evaluat drept excelent atât nivelul cooperării dintre armatele română și poloneză, cât și  parteneriatul strategic dintre România și Polonia în domeniul apărării, care s-a concretizat în acțiuni comune pe întreg spectrul relațiilor internaționale - NATO, UE, ONU, OSCE și în plan regional.

Generalul-locotenent Petrescu a spus că „o prioritate a Armatei României o reprezintă consolidarea NATO prin desfășurarea de forțe și mijloace defensive pe linia de efort a Prezenței Înaintate pe întreg flancul estic.

În contextul aplicării măsurilor de asigurare ale NATO, România, asemeni Poloniei, este un pilon regional de stabilitate și securitate pe granița de est a Alianței”. În acest sens, operaționalizarea forțelor din cadrul Prezenței Înaintate Adaptate constituie o acține în progres continuu, a apreciat șeful SMAp. În acest moment, un detașament din Forțele Terestre Române înzestrat cu complexe de luptă autopropulsate GEPARD se pregătește să înlocuiască, în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia, actualul detașament românesc de apărare antiaeriană dotat cu sisteme de artilerie antiaeriană OERLIKON.

Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

14 ani de când armata nu mai este obligatorie în România!

23 Oct 2020 625

Doliu în armata română. A murit un cunoscut general. A lucrat la Batalionul 341 Constanța. Avea 50 de ani. Date din CV

18 Oct 2020 3846

„Înalte calități morale și profesionale“ 80 de ani de la înființarea Subsecretariatului de Stat al Marinei

16 Oct 2020 810

Șeful Statului Major al Apărării, la startul „Ștafetei Veteranilor”

15 Oct 2020 468

„Întotdeauna, în această instituție a avut loc pregătirea de elită a societății“ 97 de ani de la punerea pietrei de temelie a Colegiului Mircea cel Bătrân, din Constanța

13 Oct 2020 4817

Doliu în armata Dobrogei

11 Oct 2020 1264

MApN Întâlniri cu șefi ai categoriilor de forțe din Armata SUA. Ce s-a discutat

09 Oct 2020 685

MApN Secretarul de stat Simona Cojocaru, la Forumul ”Disrupted Future, Shared Purpose”

23 Sep 2020 665

Ministrul Nicolae Ionel Ciucă, întâlnire cu reprezentanții mai multor structuri asociative ale pensionarilor militari. Ce s-a discutat

22 Sep 2020 665

Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene. Unde sunt unități militare de profil în județul Constanța

19 Sep 2020 1483

Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al NATO

18 Sep 2020 417

Șeful Gărzii Naționale a Statului Alabama, în vizită la șeful Statului Major al Apărării

07 Sep 2020 547

Au semnat un acord la nivel guvernamental în domeniul cooperării tehnico-militare Convorbiri oficiale ale miniștrilor român și ucrainean, la sediul MApN

05 Sep 2020 591

Știați că… Sâmbătă, se împlinesc 16 de la moartea celebrului matematician român Grigore Gheba?

05 Sep 2020 287

Convorbire oficială a conducerii MApN cu amiralul Robert P. Burke, comandantul JFC Napoli, cu prilejul aniversării HQ MND-SE

03 Sep 2020 469