Știri Constanța Rezultatele controalelor ITM Constanța. Au fost aplicate amenzi

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii, în perioada august –octombrie s-a desfăşurat Campania de control privind respectarea de către angajatori a măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafaţă si subteran diviziunile CAEN 05, 07, 08.

Inspecţia Muncii derulează în cursul anului 2023, o campanie naţională de verificare privind obligaţiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafaţă şi subteran, informează reprezentanții ITM Constanța. 

Această acţiune este motivată de creşterea numărului de accidente de muncă, precum şi gravitatea acestora, impundu-se intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a modului în care angajatorii realizează, în industria extractivă de suprafaţă şi subteran, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.

Datorită riscurilor specifice acestei activităţi, este necesară atât o instruire adecvată, precum si o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activităţii de inspecţie să permită o îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, a mai punctat sursa citată. 
 
Obiectivele campaniei 

Verificarea modului de respectare de către angajatori a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria extractivă de suprafaţă şi subteran, verificarea modului de realizare a masurilor dispuse în controalele, verificarea modului în care angajatorii respectă metodele de exploatare stabilite și verificarea moduluii de desfăşurare a activităţii de transport persoane în lucrările minere de suprafaţă.

 Au fost efectuate 14 controale, în urma cărora s-au constatat 5 deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru remediere, mai punctează sursa citată. 

Au fost sancționați 4 angajatori la care s-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, dintre care 5 sancțiuni contravenționale cu amendă în  valoare totală de 17.500 lei și o sancțiune contravențională cu avertisment.
 

În urma controalelor desfăşurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă s-au desprins o serie de neconformităţi după cum urmează:

- Nu se efectuează informarea lucrătorilor asupra riscurilor de la locurile de muncă;

- Nu se acordă echipamente individuale de protecţie corespunzătoare riscurilor de accidentare si îmbolnăvire profesională;
- Nu sunt stabilite măsuri de protecţie împotriva electrocutării prin atingere directă la unele echipamente de muncă;
- Echipamentele de muncă nu sunt dotate cu dispozitive de protecţie.
- Sistemele de comandă ale echipamentelor de muncă nu sunt marcate corespunzător.



Citește și:

Ministrul Muncii, vizită inopinată la instituțiile din Constanța pentru a identifica problemele salariaților
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța Victimele accidentelor de muncă, onorate de Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

26 Apr 2024 314

ITM Constanța Amenzi de peste 100.000 de lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii

24 Apr 2024 411

ITM Constanța Concursul național „Știu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” (FOTO)

10 Apr 2024 418

De unde cumpără Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța servicii poștale? (DOCUMENT)

30 Mar 2024 453

Știri Constanța Controale ale inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța. Constatări

27 Mar 2024 512

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 908

ITM Constanța Controale în domeniul de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Constatări

15 Mar 2024 503

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie

13 Mar 2024 469

ITM Constanța. Control la operatorii de articole pirotehnice!

21 Feb 2024 555

ITM Constanța “Campanie Națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii”. Obiectivele campaniei

20 Feb 2024 576

Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța în controalele din luna decembrie 2023

09 Jan 2024 770

Comercializarea articolelor pirotehnice, în atenția inspectorilor ITM Constanța. Ce nereguli au fost constatate

05 Jan 2024 636

Dosar pe masa magistraților din Constanța Carmen Răducu versus ITM Constanța într-un caz de anulare a unui act administrativ

25 Dec 2023 1032

Declarații de Avere Constanța Mădălina Bălan, inspector șef adjunct la ITM Constanța deține trei apartamente și o casă (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1139

Declarații de avere Constanța Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, averea și interesele (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1282