Tehnologie de ultima generatie pentru monitorizare la Directia Apelor Dobrogea-Litoral

Noul proiect va fi finantat cu fonduri PHARE * Intregul proiect va avea o valoare totala de 3,839 milioane de euro, din care co-finantarea romaneasca este de 957.500 euro

Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului impreuna cu Administratia Nationala Apele Romane Bucuresti si Directia Apelor Dobrogea-Litoral va demara un nou proiect PHARE de monitoring integrat al litoralului romanesc intre Vama Veche si Midia. Asistenta tehnica a proiectului PHARE CBS 2001 a fost asigurata de Consortiul LDK Environmental Consultants SA Grecia, valoarea contractului fiind de 200.000 euro. Pentru implementarea proiectului se va avea in vedere, in principal, printre altele, modernizarea Laboratorului din cadrul Directiei Apelor Dobrogea-Litoral, executie care va fi realizata, in urma castigarii licitatiei organizate de Ministerul Integrarii Europene de firma italiana AGROTEC SpA Italia. Numai pentru aceasta modernizare cu tehnologie de ultima generatie, se vor aloca peste patru sute de mii de euro. De asemenea, se va realiza un sistem de monitoring integrat intre Vama Veche si Midia, zona in care se vor amplasa patru statii de monitorizare pe mare, prevazute cu senzori pentru masurarea temperaturilor, conductivitatii, oxigenului dizolvat, precum si un detector de poluare cu hidrocarburi. Tot in cadrul acestei componente se va realiza un Plan de Management care va include sectiunile de prelevare, frecventa prelevarilor, adancimea de la care se vor preleva probele, indicatorii de calitate a apei, metodologii, proceduri de intercalibrare intre laboratoarele autoritatilor locale din Romania si Bulgaria. Si aceasta componenta a proiectului, a carei valoare va depasi un milion de euro, va fi realizata tot de firma italiana, in urma licitatiei organizate de Ministerul Integrarii Europene. In ceea ce priveste achizitionarea navei de cercetare si a echipamentului de monitorizare, valoarea initiala cu care s-a pornit in acest proiect a fost de 1,3 milioane de euro, ulterior aceasta valoare trebuind sa fie suplimentata pentru ca vasul sa fie in dotat cu aparatura si tehnologie de monitorizare de ultima generatie, astfel incat sa corespunda standardelor internationale in domeniu. Valoarea navei a ajuns acum la peste 2,2 milioane de euro, constructorul acesteia fiind celebra firma germana FASSMER GmbH&Co.KG. Intregul proiect va avea o valoare totala de 3,839 milioane de euro, din care co-finantarea romaneasca este de 957.500 euro. Intre obiectivele acestui proiect se inscriu o serie de actiuni cum ar fi prevenirea si controlul poluarii apelor marine, dezvoltarea unui sistem de colectare si schimb de informatii asupra calitatii apei marine, intarirea capacitatii de monitorizare a proceselor morfodinamice costiere la nivel regional si interregional, dar si supravegherea activitatilor economice din zona, care pot influenta negativ mediul inconjurator.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cu prilejul Jocurilor Olimpice Loteria Română lansează lozul TEAM ROMANIA

16 May 2024 297

Farul Constanța Spectacol pirotehnic la festivitatea de premiere a campioanelor României. Cine participă de la FRF

16 May 2024 502

Farul Constanța Under-18 a pierdut finala Cupei de Tineret, dar vrea să-și ia revanșa în finala Ligii de Tineret (GALERIE FOTO)

16 May 2024 559

Festivitate la baza Academiei Hagi Fotbalistele de la Farul Constanța primesc trofeul, medaliile și tricourile cuvenite campioanelor (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 May 2024 848

ZIUA Electorală Ioan Alexandru Picu, despre proiecte ambițioase pentru atragerea investitorilor și revitalizarea Palatului Copiilor (VIDEO)

15 May 2024 862

LIVE TEXT Stelian Ion, candidatul din partea Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța prezintă subiecte de interes local (Galerie FOTO)

15 May 2024 694

Oină Constanța Echipa Liceului Teoretic „Ioan Cotovu“ Hârșova, medaliată la faza națională a ONSS 2024 (GALERIE FOTO)

15 May 2024 764

Intervenție în premieră pentru echipa Heka Hospital Constanța! Viața unui pacient de 45 de ani a fost salvată

14 May 2024 1027

DGASPC Constanța face precizări despre situația copiilor intoxicați (VIDEO)

14 May 2024 539

ZIUA Electorală De la antreprenoriat la politică. Ioan Picu, despre proiectul său de suflet - Palatul Copiilor din Constanța!

14 May 2024 903

CSM Constanța volei Echipa Under-17, pe locul trei la Turneul Final - Perspectivă din Campionatul Național (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 May 2024 485

Echipa Universității Ovidius din Constanța a cucerit titlul de campioană națională universitară la volei feminin (GALERIE FOTO)

13 May 2024 427

Volei feminin CSM Constanța U17 a cucerit titlul de campioană a României! Lupta cu Dinamo pentru lauri s-a dus până în ultima zi

13 May 2024 505

Societate comercială angajează muncitori necalificați, serioși și punctuali

13 May 2024 297

Fotbalistele de la Farul Constanța au devenit campioanele României (FOTO+VIDEO)

12 May 2024 1178