Trenul Regal a sosit în gara Tulcea! Iată programul de vizită (FOTO)

Trenul Regal a sosit astăzi dimineață în gara Tulcea. 

Trenul Regal a sosit astăzi dimineață în gara Tulcea și vă așteaptă pe toți!

Programul de vizită este între orele 10.00-17.00, pe toată durata festivalului Delta Waves Fest.,tranbsmite Consiliul Județean Tulcea. 

Trenul Regal a ajuns la Tulcea pentru a marca 85 de ani de la intrarea primului tren în orașul de pe malul Dunării.

În anul 2023 se împlinesc 85 de ani de când primul tren a ajuns în orașul Tulcea pe calea ferată care a legat această capitală de judeţ, „poartaׅ“ de acces în Delta Dunării, de rețeaua feroviară națională.



Scurt istoric al liniei ferate Medgidia - Tulcea

Linia 804, Medgidia – Tulcea a fost finalizată pe 25 martie 1938, după inaugurarea ultimei porțiuni dintre Babadag și Tulcea. Tulcea era ultimul oraș reședință de județ de pe teritoriul actual al României, care nu era legat prin cale ferată de restul țării.
 
Studiile complete până la Tulcea s-au terminat în anul 1914. Paralel cu studiile au fost începute și lucrările de construcție, pornind de la Medgidia, în primăvara anului 1911, iar în anul 1912 au ajuns până la Cogealac la km. 55,400.

În iunie 1923 a apărut primul jurnal al Consiliului de miniștri, prin care se acorda pentru construcția liniei Hamangia-Babadag un credit de 30.000.000 lei. În august, în urma licitației pentru terasamente şi lucrări de artă s-a decis că ar fi mai avantajoasă executarea terasamentelor cu soldați, iar pentru lucrările de artă s-a publicat o a doua licitație.

La data de 1 octombrie 1925 a fost dată în exploatare și porțiunea Târgușor - Dobrogea- Babadag. Lucrările au fost din nou întrerupte și reluate în anul 1935, când s-a ales alt traseu decât cel inițial. Proiectul tunelului Cataloi, lung de 950 metri, construit în anul 1916 în proporție de 20%, care ar fi ușurat coborârea traseului spre Tulcea, a fost abandonat.

După patru ani, la data de 25 martie 1938, a fost inaugurată și ultima porțiune a liniei Medgidia - Tulcea, între Babadag și Tulcea.


foto: CJ Tulcea 


Citește și: 

Trenul Regal va ajunge la Tulcea. Se împlinesc 85 de ani de la intrarea primului tren în orașul de pe malul Dunării (FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CFR Infrastructură Constanța Turul virtual al Trenului Regal sosit la Tulcea! (GALERIE FOTO + VIDEO)

28 Jul 2023 1460

Trenul Regal va ajunge la Tulcea. Se împlinesc 85 de ani de la intrarea primului tren în orașul de pe malul Dunării (FOTO)

18 Jul 2023 1176