Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza. SUA anunță un pas uriaș



Sursa foto: Pixabay



 
  • Negociatori ai unor ţări-cheie în vederea unui acord care să conducă la un armistiţiu în Fâşia Gaza, în schimbul eliberări a ostaticilor, au ajuns, în cadrul unor negocieri la Paris, un „teren de înţelegere”, anunţă duminică consilierul în probleme de securitate naţională al lui Joe Biden Jake Sullivan, relatează AFP, potrivit știripesurse.ro.

„Este adevărat că reprezentanţii Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului s-au întâlnit la Paris şi au ajuns la un teren de înţelegere în patru privind conturul” unui posibil acord în vederea unei eliberări a ostaticilor şi „unui armistiţiu temporar”, declară CNN consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe.
Situaţia umanitară se înrăutăţeşte neîncetat în Fâşia Gaza, asediată, în care 2,2 milioane de oameni, adică aproape toată populaţia, sunt ameninţaţi de o „foamete în masă”, avertizează ONU.

Cabinetul israelian de Război şi-a dat sâmbătă unda verde unei continuări a unor negocieri în vederea unui nou armistiţiu în Fâşia Gaza, potrivit presei israeliene.
Directorul Mossadului, David Barnea, a efectuat vineri o vizită în capitala franceză, în fruntea unei delegaţii israeliene, în vederea unei continuări a unui proiect al unui armistiţiu despre care a discutat, la sfârşitul lui ianuarie, cu omologii săi american şi  egiptean şi cu premierul Qatarului.

În vederea încheierii unui acord, Israelul cere - drept o condiţie prealabilă – „eliberarea tuturor ostaticilor, începând cu toate femeile”, potrivit consilierului în probleme de securitate naţională al lui Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi.

„Un astfel de acord nu înseamnă sfârşitul războiului”, a avertizat acest apropiat premierului la postul N12.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas cere, la rândul său, un „armistiţiu complet” şi o retragere a trupelor israeliene din Fâşia Gaza. Potrivit unei surse din cadrul mişcării islamiste, planul discutat în ianuarie prevedea o „pauză” de şase săptămâni şi eliberarea a 200-300 de deţinuţi palestinieni, în schimbul eliberării a 34-40 de ostatici.

La sfârşitul lui noiembrie, un prim armistiţiu de o săptămână - negociat sub egida Qatarului, Egiptului şi Statelor Unite - a permis eliberarea a peste 100 de ostatici de către Hamas şi a 240 de deţinuţi palestinieni încarceraţi în Israel.
 
Citește și
Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul de zilele trecute. Va fi o ripostă "clară şi puternică"

15 Apr 2024 877

Liderii G7 reuniţi duminică fac apel ca toate părţile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere

14 Apr 2024 472

Avioane de luptă au fost mutate din România în Orientul Mijlociu de către Marea Britanie

14 Apr 2024 745

Mesajul Israelului la atac „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

14 Apr 2024 447

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 384

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 379

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 445

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 499

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 576

Un bărbat din Israel și-a deschis afacere la Constanța

19 Mar 2024 699

La Teatrul de Stat Constanța O radiografie a psihicului adolescentin, în piesa „Jocuri în curtea din spate”

10 Mar 2024 486

Doi cetățeni cu domiciliul în Israel și-au deschis bar în Constanța

01 Mar 2024 839

Alexandru Barnea, conducătorul cercetărilor arheologice de la Tropaeum Traiani și prezență constantă al altor situri din Dobrogea

16 Feb 2024 801

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 804

Israel-Hamas Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS

31 Jan 2024 798