Actualitate

Un proiect privind implementarea unui sistem mai eficient pentru adopţii, în dezbatere publică la Ministerul Muncii

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre privind aprobarea notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului „Sistem Informatic Naţional pentru Adopţie - SINA”.
 
Actualul sistem informatic al ANPDCA, „Child Welfare Monitoring and Tracking Information System”, este funcţional din anul 2004 şi la acea dată a fost conceput astfel încât să acopere numai o parte dintre atribuţiile actuale de coordonare a activităţii aferente domeniului protecţiei drepturilor copilului, respectiv protecţia copilului separat temporar sau definitiv de familie.
 
De la acea dată, pe de o parte, sistemele hardware s-au uzat moral, iar pe de altă parte, pachetul legislativ în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului, care a intrat în vigoare în anul 2005, a extins atribuţiile de coordonare ale ANPDCA şi la activitatea de prevenire a separării copilului de familie.
 
În prezent, sistemul informatic al ANPDCA nu conţine funcţionalităţi de conectare cu instituţiile pe care le coordonează şi îndrumă metodologic în teritoriu, respectiv direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de la nivel judeţean şi serviciile publice de asistenţă socială (SPAS) de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor şi nici cu autorităţi ale administraţiei publice centrale cu care are în comun atribuţii convergente în cadrul aceluiaşi proces. Relevant în acest sens este de exemplificat Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, autoritate a administraţiei publice centrale care gestionează problematica acordării beneficiilor sociale persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv pentru copii - a căror încadrare în grad de handicap este coordonată metodologic de ANPDCA.
 
Mai mult, tot prin Programul de guvernare 2017-2020, Guvernul şi-a asumat realizarea unui sistem informatic integrat pentru toată administraţia publică din România, care, iarăşi, nu se poate realiza în absenţa unor sisteme informatice individuale actualizate şi construite pentru schimbul automat de informaţii.
 
Proiectul SINA are ca obiect realizarea unui sistem informatic ce răspunde tuturor cerinţelor anterior menţionate, atât din punct de vedere legal, cât şi din perspectiva funcţională, permiţând accesul cetăţeanului la sistem, atât prin pagina web publică a instituţiei, cât şi prin portalul web care va permite nivelul 4 de sofisticare a relaţiei dintre persoanele implicate în procedurile şi circuitele specifice atribuţiilor proprii (rudă, familie, persoană, asistent maternal care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil separat temporar sau definitiv de familie, familie adoptatoare etc.).
 
Prin proiectul SINA informaţiile vor fi introduse în sistemul ANPDCA direct de la nivelul local al SPAS şi DGASPC şi vor permite luarea mai rapidă a măsurilor ce se impun pentru copiii expuşi riscului de separare de familie şi pentru cei separaţi temporar sau definitiv de aceasta, dar vor fi disponibile şi în timp real tuturor factorilor de decizie în ceea ce priveşte elaborarea politicilor publice, evaluarea activităţilor, implementarea procedurilor specifice şi corelarea informaţiilor. Aceste informaţii vor fi disponibile inclusiv MMJS, precum şi celorlalte autorităţi din subordinea sau aflate în coordonarea MMJS, sistemul informatic fiind deschis relaţionării automate pe bază de protocoale, evoluţie fundamentală atât pentru ANPDCA, cât şi pentru MMJS, având în vedere faptul că în prezent informaţiile circulă pe suport de hârtie.
 
Sistemul informatic se va adresa tuturor actorilor implicaţi în procesul de adopţie, inclusiv în etapele premergătoare, respectiv în activităţile de prevenire a separării copilului de familie şi de protecţie specială, după cum urmează: persoanelor fizice; reprezentanţilor SPAS, DGASPC, ANPDCA, MMJS etc.; reprezentanţilor furnizorilor de servicii sociale; reprezentanţilor organismelor private autorizate să desfăşoare activităţi în cadrul procedurii de adopţie internă; reprezentanţilor altor instituţii/organizaţii implicate în domeniul adopţiei şi în activităţile premergătoare acesteia.
 

Finanţarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAI A cincea reuniune a Comitetului de monitorizare a implementării Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane

17 Sep 2020 417

Se pot depune cereri pentru ajutorul pentru telemuncă. Ce poți cumpăra de 2.500 de lei. Condiții și documente

16 Sep 2020 779

Ministerul Afacerilor Interne anunță rezultatele misiunilor derulate ieri pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară

29 Aug 2020 701

România Controale pe linia respectării măsurilor de protecție sanitară. Peste 1.000 de sancțiuni contravenționale aplicate

20 Aug 2020 563

Persoanele fizice vor putea să își cumpere din nou vechime pentru pensie. Iată proiectul de ordonanță de urgență (document)

14 Aug 2020 1318

Ministerul Muncii „Autorităţile germane vor intensifica controalele la angajatorii unde lucrează muncitori români“

13 Aug 2020 413

Măsuri de sprijin adoptate de Guvern pentru angajatorii și angajații din domeniile afectate de epidemia de Covid-19

08 Aug 2020 1467

Stimulente de la Ministerul Muncii pentru salariații care lucrează în regim de telemuncă

08 Aug 2020 834

Avocatul Poporului consideră excesivă condiționarea întoarcerii la muncă a salariatului de prezentarea unui test negativ SARS-Cov-2 – solicitare către Ministerul Muncii

05 Aug 2020 443

Ministrul Muncii Pensiile vor creşte de la 1 septembrie - se fac mai multe scenarii cu privire la procentul de majorare

03 Aug 2020 636

Ministerul Muncii Linii Directoare pentru lucrătorii sezonieri din UE, în contextul pandemiei COVID-19

16 Jul 2020 472

Amenzi de peste 380.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a infectării cu coronavirus

14 Jul 2020 622

Ministerul Afacerilor Interne anunță finalul unei acțiuni la Vama Veche. Tineri prinși cu Ecstasy, cannabis, ketamina și MDMA

05 Jul 2020 961

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a cerut măsuri administrative O femeie a primit o pensie mai mică timp de 16 ani

02 Jul 2020 554

Ministerul Muncii. Situația actualizată privind contractele individuale de muncă suspendate/încetate

26 Jun 2020 501