Actualitate

Zeci de parlamentari la Constanţa FPTR cere condiţii pentru un turism românesc performant şi reînfiinţarea ministerului (galerie foto)

 

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a fost, ieri, gazda unei dezbateri privind principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din turism. Potrivit lui Mohammad Murad, preşedintele FPTR, la această dezbatere au fost invitaţi 60 de senatori ai României, însă doar jumătate dintre aceştia au răspuns invitaţiei.
 
Printre doleanţele exprimate de reprezentanţii turismului de pe litoral s-a numărat aceea a reînfiinţării Ministerului Turismului, iniţiativă la care pune umărul şi senatorul constănţean Nicolae Moga. Sunt însă şi senatori care nu consideră că reinventarea acestei structuri va reprezenta rezolvarea problemelor din turism.
 
Dialogul dintre cele două „tabere“ - parlamentari şi oameni de afaceri - s-a desfăşurat pe mai multe coordonate, însă principalele teme au vizat actualitatea şi nevoile turismului românesc, precum şi relaţiile dintre mediul de afaceri din turism şi mediul politic administrativ.
 
Printre propunerile avansate de FPTR s-a aflat şi un program de zece idei pentru România. Iată ce îşi doresc membrii FPTR de la România până în 2020:
 • Revendicarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale pentru cetăţeni şi sprijinirea iniţiativei private conform Constituţiei;
 • Strategia Guvernului şi a clasei politice privind o nouă abordare a relaţiei cu mediul privat;
 • Control unic privind societăţile comerciale şi oprirea imediată a folosirii organelor de control ca mijloace de presiune asupra agentului economic;
 • Înfiinţarea unei agenţii pentru susţinerea iniţiativei private româneşti pentru a face faţă companiilor străine, prin implicarea ministerelor conexe: Comerţ, Interne etc.;
 • Puterea de a pune capăt perioadei post-Revoluţie prin aplicarea amnistiei fiscale pentru sumele mai vechi de cinci ani;
 • Implicarea guvernelor şi a clasei politice în strategia privind forţa de muncă - producem ce are nevoie piaţa, nu ce vrem noi;
 • Stimularea iniţiativei private şi în special a microîntreprinderilor prin programe integrate;
 • Promovarea produselor româneşti la televiziunile din România în acord cu CNA-ul prin oferirea unui procent de 15% din publicitatea zilnică - schimbarea Legii audiovizualului;
 • Înfiinţarea Comisiei mixte pentru dialog social: ministere, patronate şi sindicate;
 • Politica statului să fie de „proiect“, şi nu de „reacţie“. 

10 pentru Turism

Pentru turismul românesc, FPTR propune alte zece coordonate importante:
 • Reînfiinţarea Ministerului Turismului şi realizarea unui plan de promovare asumat de patronatele din turism;
 • Elaborarea unei strategii privind şcolile profesionale pentru turism;
 • Elaborarea unor facilităţi pentru forţa de muncă sezonieră: transportul şi masa angajaţilor din activităţile sezoniere să fie considerate cheltuieli, şi nu venituri, iar studenţii şi elevii să beneficieze de scutire de impozit pe salariu;
 • Administrarea staţiunilor turistice de către societăţi de administrare staţiunilor constituite prin parteneriat public-privat;
 • Implicarea altor ministere în susţinerea turismului: transport, mediu, interne;
 • Susţinerea turismului balnear;
 • Realizarea unui plan de investiţii pentru staţiunile turistice;
 • Aprobarea planului de urbanism pentru staţiunile turistice;
 • Crearea de condiţii speciale pentru turismul din Delta Dunării. 
Pe lângă cei 100 de senatori invitaţi la dezbateri s-au numărat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale: primarul Mangaliei, al oraşului Năvodari, dar şi viceprimarul Constanţei Costin Răsăuţeanu. Primarul Cristian Radu a declarat că, pentru staţiunile de pe litoral, acesta încearcă de mai mulţi ani să facă un parteneriat cu Guvernul. Costin Răsăuţeanu a declarat că, în opinia lui, prelungirea sezonului ar trebui să se facă în mod natural, prin îmbunătăţirea serviciilor.
 
La rândul lui, senatorul Nicolae Moga crede că promovarea este esenţială în turism. „Departe de a mă considera expert în turism, consider că promovarea trebuie făcută în fiecare zi, în fiecare an“.
 
În încheiere, preşedintele FPTR, Mohammad Murad, a ţinut să le mulţumească celor prezenţi la dezbatere, în speranţa că cele discutate se vor transpune şi în realitate. „Văd că cei prezenţi sunt majoritar PSD. Departe de mine de a face politică, dar observ că cei de la PSD sunt mai uşor abordabili“, a conchis acesta.

Ce mică-i vacanţa mare…

În cadrul conferinţei susţinute după terminarea dezbaterii, s-a adus în discuţie şi o mai veche problemă, aceea a perioadei vacanţei mari a elevilor. Potrivit operatorilor din turism, cu cât prima zi de şcoală este mai târziu în toamnă, cu atât mai mare este impactul pozitiv asupra turismului.
 

„Faptul că s-a prelungit anul şcolar cu zece zile, până pe 26 iunie, se simte, pentru că noi, în anii trecuţi, pe data de 15 iunie - 18 iunie, practic, aveam hotelurile pline, era prima serie în care ne intrau turişti şi aveam hotelurile cu un grad de ocupare de 80-85%. Anul acesta, sigur, datorită vacanţei, care vine pe data de 26, probabil cu data de 27 încep primele serii care vin pe litoral, asta în condiţiile în care părinţii au copii şi vin“, a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele  Asociaţiei Patronale Mamaia.

 
De cealaltă parte, fostul ministru al Învăţământului în mai multe legislaturi, Ecaterina Andronescu, a explicat că, „pentru anul acesta, debutul anului şcolar să rămână pe 15 septembrie, pentru că altfel vor veni mai puţini bani în ţară de la buget şi Educaţia va avea mai puţini bani, fără îndoială“. „Noi vom avea o discuţie cu domnul ministrul al Educaţiei, să încercăm să-l determinăm să înceapă anul şcolar tot pe 15 septembrie. Putem avea o discuţie în orice moment“, a adăugat aceasta.
 
Preşedinte Agenţiei Naţionale de Turism, Anca Pavel Nedea, a explicat, în contextul conferinţei de presă, că a trimis mai multe adrese către Ministerul învăţământului, încercând să modifice momentul începerii cursurilor şcolare.

„Am trimis acum două luni o adresă către colegii de la Ministerul Învăţământului, explicându-le impactul major pe care îl are - şi vorbesc asta din experienţa de an de an - această vacanţă de vară. Din păcate, am primit răspunsul, nu a fost unul pozitiv. Ne-au spus că educaţia e prioritară, nu turismul, dar că se vor gândi la aspectele semnalate de noi“, a declarat Anca Nedea.

 Minivacanţa de Rusalii, o gură de aer proaspăt
Cât despre minivacanţa apropiată, ce a Rusaliilor, vicepreşedintele FPTR, Dragoş Răducan, a declarat că weekendul care se apropie reprezintă primul eveniment major din acest an.

„Ne aşteptăm ca cel puţin jumătate din locurile de cazare de pe litoral să fie ocupate, asta însemnând în jur de 40.000 de turişti în acest weekend prelungit pe tot litoralul. Cei mai mulţi vin în staţiunea Mamaia, atraşi de viaţa de noapte şi de faptul că staţiunea a fost deschisă ceva mai devreme decât sudul litoralului“, a declarat acesta.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc lansează programul "Litoralul pentru toţi". Cât îi costă pe turişti o săptămână la mare

28 Aug 2018 524

Gala Turismului Românesc se desfăşoară duminică, la Phoenicia Boutique din Mamaia Nord

21 Aug 2018 482

FPTR. 28.000 de turiști şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai pe litoralul românesc. Cât au cheltuit românii

02 May 2018 678

Omul de afaceri Mohammad Murad a răbufnit pe Facebook. Vezi ce-l nemulțumește

28 Mar 2018 3288

Turiștii români au cheltuit 15 milioane de euro în destinații din țară în minivacanţa de Crăciun

27 Dec 2017 555

Bilanțul minivacanței de 1 decembrie. Cât au cheltuit românii în acest weekend

03 Dec 2017 764

Clasificarea unităţilor turistice, în sarcina Consiliului Judeţean Proiectul Legii Turismului introduce dreptul de preempţiune pentru hotelieri privind închirierea plajelor (galerie foto)

26 Sep 2017 1084

Discuţii pe marginea turismului la FPTR. "Mamaia va pierde, în viitor, din turişti" (galerie foto+video)

01 Aug 2017 1411

Staţiunea Mamaia ar putea avea primărie? Cine a lansat ideea şi ce spune prim-ministrul Tudose (video)

20 Jul 2017 8900

Investiţie de milioane de euro Prim-ministrul Tudose, Liviu Dragnea şi ministrul Turismului au tăiat panglica hotelului de cinci stele Phoenicia Royal, al lui Mohammad Murad (galerie foto)

20 Jul 2017 3904

Peste 130.000 de turiști au cheltuit aproximativ 7,5 milioane de euro pentru minivacanța de Rusalii

05 Jun 2017 1513

Ce spune Mohammad Murad, preşedintele FPTR, despre turismul românesc. Replica ministrului Turismului

23 Apr 2017 2927

Mohammad Murad, preşedintele FPTR - „Nu putem aştepta şase luni ca primarul să semneze o autorizaţie pentru refacerea unei faţade“

03 Mar 2017 3818

bursa.ro Mohammad Murad, FPTR, trage un semnal de alarmă – „Conducerea Camerei de Comerţ are altă agendă, nu dezvoltarea turismului"

01 Mar 2017 3125

FPTR și HORA reacționează în cazul incidentului din clubul Bamboo

23 Jan 2017 836

Cazare gratuită în Bucureşti pentru călătorii care nu se pot întoarce acasă din cauza condiţiilor meteo

07 Jan 2017 2920

Hotelurile din România funcționează doar cu 70% din necesarul de personal

27 Oct 2016 941

Turismul, la raport FTRP anunţă că anul viitor tarifele pentru cazarea pe litoral vor creşte

14 Sep 2016 1502

La Neptun, are loc o analiză a sezonului estival 2016 (galerie foto+video)

13 Sep 2016 1584

Tarifele pe litoral intră la apă! FPTR lansează programul „Litoralul pentru toţi"

29 Aug 2016 1106

FPTR vine în sprijinul rudelor victimelor cutremurului din Italia

26 Aug 2016 968

Mohammad Murad - „Nu ne mai controlaţi la pătrunjel şi la ceapă“ FPTR vrea impozitul specific. Oameni din Guvern vor să pună beţe în roate (galerie foto)

05 Jul 2016 2251

Întâlnire între senatori şi hotelieri Senatorul Nicolae Moga, lobby pentru construirea Spitalului Regional la Constanţa

15 Jun 2016 1663

Şeful ANPC - „Este ilegal să se aşeze şezlonguri şi beach baruri pe plajele extinse“ (galerie foto)

15 Jun 2016 1354

Are loc, în aceste momente, deschiderea structurii "Comandament Litoral 2016" (galerie foto)

14 Jun 2016 1121

Românii, mai cumpătați la cheltuieli în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai

03 May 2016 1067

„Problema în turism este a primarului“ Administrarea plajelor, în atenţia ministrului Costin Borc. S-a cerut demisia lui Papari (galerie foto)

20 Apr 2016 1900

UPDATE Ministrul Economiei Costin Borc s-a întâlnit la Constanța cu FPTR pentru pregătirea sezonului estival (galerie foto)

19 Apr 2016 1499

CCINA ne invită Seminar despre turismul pe litoralul românesc în sezonul 2016

16 Mar 2016 1205

Câte milioane de euro au cheltuit românii pentru vacanţele de Revelion

03 Jan 2016 825

Şi totuşi, turiştii vin în număr mare la mare

07 Sep 2015 872

În primul weekend din septembrie Peste 120.000 de români au lăsat 5,5 milioane de euro la mare

07 Sep 2015 851

Agenţii economici din turism ar urma să plătească un impozit specific, anual Verbal, Ponta vrea… Parlamentul decide!

22 Aug 2015 2620

Turiști prezenți pe litoral în weekend au cheltuit 12 milioane de euro

20 Jul 2015 814

Trebuie retras imediat Proiectului de Lege a Turismului este incoerent

06 Jul 2015 812

Numărul turiştilor veniţi pe litoral, în scădere vertiginoasă

01 Jun 2015 1169

Litoralul românesc mai scump decât cel spaniol sau turcesc

10 Sep 2014 1158

Câţi bani au cheltuit turiştii pe litoral în minivacanţa de Sfânta Maria Mare

17 Aug 2014 1259

Super oferte pe litoral, în programul ZILE GRATUITE DE VACANŢĂ

03 Aug 2014 1095

Mohammad Murad „Suntem deja la începutul lunii iulie, iar pe jumătate din plaje turiştii nu sunt supravegheaţi de nimeni"

01 Jul 2014 1748

Românii plecaţi în staţiuni de Paşte au economisit 10 milioane de lei din cauza vremii ploioase

21 Apr 2014 1522

Trei hoteluri de pe litoral, premiate la Gala Turismului Românesc, ediţia 2014

08 Apr 2014 1426

Fashiontv Romania si Federatia FAPT, in parteneriat cu FPTR, FIHR, OPTBR si ANTREC, cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Turism premiaza excelenta in turismul romanesc

06 Apr 2014 1324

FPTR Litoralul românesc va fi cu 5 - 8% mai scump anul viitor

11 Nov 2013 687

Statutul staţiunilor de interes naţional şi balnear, reglementat prin lege

05 Sep 2013 820

Cum poți ajunge la mare prin programul „Litoralul pentru Toți”

21 Aug 2013 912

Forumul National de Turism si Revelionul Turismului 2013

21 Jan 2013 1101

Majorarea taxelor băga în insolvenţă companiile de turism Mohammad Murad - „Riscăm o adevărată criză, care va distruge economia"

14 Dec 2012 1706

Mohammad Murad, președintele FPTR „Majorarea taxelor și a impozitelor va duce la falimentul companiilor din turism”

13 Dec 2012 1123

Cazare mai scumpă pe litoral. Vezi de când

06 Sep 2012 903