ZIUA LIVE. Bilanțul ISU „Dobrogea” pe anul 2021. „Foarte multe misiuni de intervenție într-un context pandemic”

  • Col. dr.ing. Cristian Mihail Amarandei, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, este invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 9 februarie. 
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța și-a făcut bilanțul ultimelor 12 luni de activitate.
 
Aproape 70.000 de ore de muncă a însemnat anul 2021 pentru pompierii constănțeni, acestea însemnând peste 23.000 de intervenții, în urma cărora au fost salvați peste 18.000 de adulți și 2.190 de copii.
 
Dincolo de aceste cifre, însă, anul 2021 a însemnat pentru echipajele ISU Dobrogea emoții la foc continuu, epuizare, situații-limită cărora le-au făcut față cu brio, regrete pentru intervențiile cu un deznodământ trist, dar și împingerea barierelor propriilor puteri omenești.
 
Peste toate acestea, pentru col. dr.ing. Cristian Mihail Amarandei, inspectorul șef al ISU Dobrogea, s-au împlinit 12 luni de la preluarea funcției, la data de 4 februarie 2022.
 
Cele 12 luni au trecut cu bune și cu grele, cu decizii dificile pe care șeful ISU Dobrogea a fost chemat să le ia, cu situații cărora a fost nevoit să le facă față așa cum s-a putut mai bine.

„Anul 2021 este un an complex și complicat în același timp. Foarte multe misiuni de intervenție (...) într-un context pandemic”, precizează col. Amarandei.

„(,,,) Trebuie să fim eficienți și sp avem rezultate foarte bune cu ceea ce avem la ora actuală când vorbim de capabilități”

„La ora actuală, avem autospeciale detașate din alte unități. (...) vin în sprijinul misiunilor de intervenție. Avem în vedere și perioada sezonului estival, (...) în care activitatea curentă este completată cu misiunile și activitățile specifice acelei perioade”

„Au fost alocate resursele, atât cadre militare din unitățile teritoriale, cât și elevii Scolii de Pompieri și Protecție Civilă Boldești, care au venit și ei în sprijinul activității inspectoratului (n.r. - în sezonul estival)”

„Cred că aceleași măsuri sunt absolut necesare și, în funcție de situația la momentul respectiv, vom vedea dacă se impune și o anumită dezvoltare”

„Misiunile de intervenție cele mai notabile pe care le-am executat în 2021, ar fi cea de la Rompetrol Rafinare, CELCO, (...) Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și ansambul de locuințe de pe Prelungirea Nicolae Grindeanu. (...) Consider că acestea sunt cele mai notabile. Din păcate, atunci când la o misiune de intervenție înregistrăm victime, toată munca noastră și efortul sunt umbrite”

„Intervenția de pe Prelungirea Nicolae Grindeanu a fost una reușită (...) din potențialul mare de victime, doar 7 persoane au necesitat asistență medicală, dintre care una cu probleme mai severe. (...) ceea ce înseamnă că salvarea s-a făcut în timp oportun”

„Vedem că numărul de persoane salvate (n.r. - în 2021), numai pentru incendii, este de peste 350 de persoane, ca să facem o comparație cu 2020, când au fost 70”

„Toate aceste misiuni executate la nivelul zonelor de competențe au avut ca numitor comun un număr foarte mare de persoane implicate. Și forțele de intervenție au fost pe măsură”

„Putem să salvăm vieți fără a le pune în pericol operațiunile echipajelor de intervenție (n.r.- cu elicopterul). Timpul de răspuns este cel care face diferența”

„Trebuie să avem tehnica necesară, pe de o parte (...) să beneficiem de infrastructură”

„Un incendiu la o unitate spitalicească este foarte dificilă. (...) este vorba despre consecințele evenimentului. (...) Sunt multe elemente de care trebuie să ținem cont când avem o astfel de misiune. Prinicipalul element este salvarea persoanelor din zona de risc. (...) ei trebuie să beneficieze de asistența medicală de care au nevoie. Mai e și impactul emoțional pe care îl are o astfel de intervenție. În cazul unor situații de urgență, lumea intră în panică, nu mai cooperează la fel de ușor. (...) noi trebuie toate aceste aspecte să le prioritizăm”

„Asta înseamnă și o anumită experință și o anumită pregătire”

„Întotdeauna ne gândim la ce se poate întâmpla mai rău într-o astfel de situație”

„Am alocat resursele necesare (n.r. - Spitalul Clinic de Urgență Constanța) și am căutat să îndepărtăm riscul din zona respectivă”

Exerciții de stingere a incendiilor în unitățile medicale din județ

„La nivelul unităților medicale se desfășoară activități de verificare anual. (...) Pe timpul acitvităților de verificare, unul dintre puncte vizează desfășurarea exercițiilor de evacuare. (...) am ajuns până acum la 23 de unități spitalicești (n.r. - din decembrie 2021)”â

„Pe de o parte, trebuie implicate toate structurile (...) care au resurse și pot să sprijine misiunea de intervenție”

„Avem trei subunități la nivelul municipiului Constanța. Fiecare unitate are repartizată o zonă”

„Personalul ISU își dorește în primul rând ca misiunile să nu fie de amploare, (...) iar consecințele să fie reduse”


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu șeful ISU Dobrogea, colonelul Cristian Mihail Amarandei – „Vom înființa puncte temporare de-a lungul zonei costiere“

10 May 2022 3299

Autoscara ISU Dobrogea, blocată după incendiul de amploare din Năvodari! Ce se întâmplă dacă izbucnește un nou incendiu la înălțime

07 May 2022 1124

ZIUA LIVE. Primele gânduri ale comandantului ISU Dobrogea, la declanșarea alarmei de la Spitalul Județean Constanța

10 Feb 2022 1454

ZIUA LIVE. Numărul total al intervențiilor aproape că s-a dublat. Cum reușesc să facă facă tuturor situațiilor salvatorii de la ISU

08 Feb 2022 1671

La cât timp de la izbucnirea incendiului a sosit prima mașină de stingere la blocul de pe Nicolae Grindeanu! Ce spune șeful ISU Dobrogea

16 Dec 2021 2648

#Dobrogea143 Ziua Dobrogei, marcată la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Nov 2021 2878

ISU „Dobrogea“. Diplomă de onoare pentru Gheorghe Romaşcanu A ieşit la pensie din lupta cu flăcările, dar nu şi din bătălia cu kilometrii (galerie foto)

30 Oct 2021 4529

Inspectorul şef al ISU Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei „Au fost şi la Spitalul de Boli Infecțioase identificate anumite nereguli la controalele efectuate“

01 Oct 2021 1364

ZIUA LIVE. Șeful ISU Dobrogea - „Nu poți face performanță dacă nu ai și tehnica adecvată“

22 Jul 2021 2034

ZIUA LIVE. Colonelul Cristian Amarandei - „Din orice misiune de intervenție noi trebuie să învățăm”

21 Jul 2021 2775

ZIUA LIVE. Colonelul Amarandei, despre evenimentele care au împins limitele pompierilor constănțeni mai departe decât se credea omenește posibil

20 Jul 2021 3714

Salvatorii de la ISU Constanța, anchetați! Expertiză și noi audieri. Procurorii militari mai au nevoie de timp în cazul femeii care a căzut de la etajul șase

10 Jul 2021 3096

„Refuzul ministrului de a organiza concursuri“ Protest pe trotuarul din fața MAI! Ce șefi împuterniciți avem la Constanța

07 May 2021 1714

ISU Dobrogea-Constanța cumpără, prin licitație, piese de schimb pentru o autospecială

23 Feb 2021 2362

ISU Dobrogea Constanta-Precizari

19 Feb 2021 831