ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)







INTRO:

Astăzi, 17 aprilie a.c., ora 15.00, Stelian Ion, deputat USR și candidat la Primăria Constanța din partea Alianței Drepta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) a participat la la ZIUA LIVE.
 
Ce vrea să facă Stelian Ion din municipiul Constanța? Cât de mult iubește acest oraș dar și ce soluții are pentru rezolvarea problemelor legate atât de infrastrcutură dar și de educație, sănătate și mediu, sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul interviului, ca poate fi vizionat integral aici:

VIDEO
 

 

Există o înțelegere ascunsă între PSD Constanța și PNL Constanța?

„ Vergil Chițac este omul PSD, avem un candidat din partea PSD care se înfoaie. Nu ai cum să fii credibil dacă proprpiul partid nu te susține. În rest, nu face decât să facaă focuri de artificii, nu are nicio legătură cu orașul nostru”



Cât de mult iubiți orașul?

”Iubesc orașul ca și cum ar fi casa mea, și în timpul mandatelor am fost în Constanța, am avut contact cu Constanța, când ajung acasă simt că respir. Mirosul de apă sărată îl simți, mai ales când ai fost plecat mult timp”


La PNL Constanța, pleacă oameni din echipă, primarul în funcție se află pe locul al treilea în sondaje. Ce credeți despre asta?

„Despre bucătăria PNL nu vreau să vorbesc, dar oamenii vin la noi, simpatizanți ai PNL și mă refer la alegători vechi ai PN, care văd că nu PNL nu mai are nicio legătură cu doctrina. Nu poți să promiți că scapi orașul de PSD și tu să lipești propriul tău partid de PSD, de aceeași oameni , Stroe sau alții și vedem unde au dus orașul nostru”

Despre sondaje ce spuneți, cum vă poziționați?

„Pentru că e vorba că sondajele sunt făcute de PNL și PSD ce rezultate vreți să fie? Pentru că au gestionat foarte prost Constanța și au readus la butoane pe PSD -iști, dacă ei cre că aceste lucruri nu vor fi decontate se înșeală amarnic. Au eșuat pe mâna lor, pe mandatul lor. În prima parte a ,mandatului am văzut neimplicarea, aroganța, dar ulterior au avut majoritate lejeră cu PSD.

Este posibil să pierdem niște fonduri europene, le ambalează frumos, dar oamenii nu pot fi prostiți. Se plimbă Chițac prin fața Cazinoului, de parcă ar fi meritul lui în vreun fel. Nu are vreun merit, nu are  cu ce să mândrească, nu a construit o parcare supraterană sau o școală, grădiniță, terenuri de sport pentru copiii acestui oraș. Nu a amenajat acele parcări și lasă totul așa în coadă de pește”

Dacă veți găsi proiecte scrise din partea fostei administrații și vi le veți asuma dacă veți ajunge la conducerea administrației?

„Știu că proiectele aveau deficiențe și primarul Chițac nu le-a corectat, proiectele de bugetare participativă au fost toate ținute în sertar, amenajarea parcului din Faleză Nord a fost ținut pe loc, nu s-au făcut eforturi în acest sens. Dar eu voi avea ușa deschisă pentru consilierii locali. Chiar dacă va fi un proiect din partea PSD sau PNL dacă este unul bun voi recunoaște mertul, dacă se întâmplă lucruri bune este în regulă chiar fiind de la alte partide. Nu voi pune bețe în roate unor proiecte bune și de la alte partide. Noi am simțit pe propria piele ce înseamnă să faci așa și să fii blocat de orgoliu, eu zic că este o prostie. Trebuie adunate toate bilele albe. Dar din păcate , nu am de unde alege proiectele bune pentru că domnul Chițac nu a lăsat în urmă proiecte bune”

Ce vă propuneți să faceți pentru bătrâni și pentru persoanele singure din Constanța? Pentru că nu au unde meargă, este o problemă a locurilor insuficiente de la Căminul pentru persoane vârstnice

„Este o problemă, într-adevăr, spinoasă pentru persoanele în vârstă pentru că avem un  număr limitat de locuri în Căminul de bătrâni. Pe mine mă interesează serviciile medicale din municipiu care să-i ajute pe cei în vârstă. Acele centre permanente medicale trebuie puse în aplicare în Constanța penru a degreva Spitalul Județean și o să avem în programul nostru un astfel de proiect. Proiecte de construire a unui nou azil nu am, dar pentru grădinițe, școli, pentru o sală de sport. Astfel, îi vom convinge și pe cei în vârstă, care vor să-i ajute pe nepoții lor”

„Eșecul lamentabil al PSD-iștilor este evident, era zona lor de care trebuiau să se ocupe și nu s-au ocupat”

Există acel program în care Constanța s-a înscris, pentru a obține fonduri pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu, iar la ora actuală se fac analize, nimic finalizat după 3 ani de zile. Ce veți face cu acest proiect, dacă tot am vorbit de proiecte moștenite?

„Haideți să vedem cum au făcut alții. Pe proprietarii clădirilor istorice îi poți ajuta prin forma unor împrumuturi, își realizează lucrarea și ulterior primești banii înapoi. Au fost orașe precum Oradea, care a întâmpinat probleme de asemenea. Există instrumente pe care le poți folosi. A fost și varianta măririii impozitului de 5 ori, deși nu a fost eficientă metodă, dar sunt totuși modalități. În zona peninsulară sunt acele clădiri de patrimoniu și ar trebui extins proiectul și în afara zonei peninsulară. Cum vedem de exemplu în Brașov, dacă nu reabilitezi clădirile nu ai nicio șansă. Nici măcar în privința asta nu s-au mișcat lucrurile. În Piata Ovidiu sunt 2 blocuri care mărginesc Muzeul de Istorie la care trebuie refăcute fațadele, le-aș schimba complet imaginea. M-am săturat de aceste fantome ale Constanței care au rămas așa de zeci de ani de zile, niște clădiri rămase în paragină, ele trebuie finalizate, mai degrabă o termini, poate din punct de vedere estetic nu ar fi cea mai bună variantă, dar nici așa să le lăsăm aceste cicatrici ”

Viziunea de dezvoltare pe care o aveți se bazează pe fondurile europene?

„E ultima strigare în ce privește fondurile europene, din 2027 o să încheie exercițiul acesta și nu o să mai putem atrage fonduri decât pe banii din buget. Or acum trebuie să zbârnâie lucrurile în zona aceasta. Eu sunt dezamăgit de prestația doamnei Merlă din mandatul domnului Chițac, care s-a ocupat de această zonă. E cazul să mai lase și pe alții să se ocupe. E nevoie de o echipă de oameni serioși, profesioniști care să știe să atragă fondurile europene pentru oraș.”

Stelian Ion a vorbit și despre lipsa curațeniei în oraș, precizează că străzile trebuie spălate, lângă ghenele de gunoi, mai ales.

„Voi propune acest lucru. Nu putem aștepta ploile să spele și să facă curățenie. Am văzut că s-a mai spălat în locurile de joacă, dar este nevoie și în restul orașului”, a spus Stelian In.

Legat de locurile de joacă, Stelian Ion consideră că în fiecare cartier ar trebui să existe locuri de acest gen, deoarece nu sunt suficiente.

„Nu îmi place că nu se respectă legislația și nu-mi plac lacătele. Unele curți ale școlii sunt închise după anumite ore, nu e posibil să le ținem încuiate, dar până la ora 9 sau 10 cel târziu, eu zic ca este posibil să le ținem deschise pentru ca tinerii să poată facă sport, să se joace”

„Eu sunt pentru a deshide ușile, să avem un oraș deschis, putem pune poliția locală să păzească dar nu putem închide orașul”

Constănțenii spun că în zone circulate nu există iluminat public..

„D-l Chițac vrea să facă economie , dar dă bani pe gardul de la gară. Viziunea lui Chițac este una de cazarmă, ieși până la o anumită oră și apoi în casă, gata, nu mai ai lumină pe stradă. Trebuie să avem iluminat public, nu se poate așa ceva

Veți pune accent pe dezvoltarea orașului sau în stațiunea  Mamaia?

„Au fost alocate niște fonduri europene în Mamaia, se permit beach baruri dar nu ne apucăm să betonăm și să punem măgăoaie pe plajă, care să strice plaja. Eu cred că divertismentul trebuie să rămână în Mamaia, dar în Constanța aș lăsa concertele, evenimentele de cultură. Însă TNOB este horror, ar trebui reabiltitat rapid și acest teatru. Dar avem nevoie de un  nou teatru, construit de la zero. Am identificat un teren propice pentru un nou teatru acolo”

Este la vânzare fosta grădină Tomis, pe care proprietarii au cerut 3 milioane de euro. Dar primăriei i s-a părut prea mult prețul!

„Eu aș fi negociat suma. Poți salva un teren foarte bun dacă știi să negociezi,  dacă avem o astfel de ocazie și să ne bucurăm că proprietarii nu vor să construiască sau alte lucruri. Ar fi putut să se așeze măcar la masa negocierilor și să discute, Nu spun că este o sumă mică, dar vorbim de un teren care e lângă un parc, are un istoric șamd. ”

S-a construit peste tot, ce beneficii are acest lucru asupra Constanței?

„Mai degrabă se poate agrava din cauza aglomerării urbane, fără a avea în vedere problemele de trafic sau zonele verzi. Eu aș vedea dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții, dar nu mai sunt multe terenuri care permit astfel de construcții. 


Citește și:

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU)„Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion despre locuitorii din Palazu Mare, care cer suspendarea PUZ-ului din cartier "Oamenii se văd goniți din propriul cartier și viața le devine un calvar" (VIDEO)

08 Jul 2023 1486

LIVE. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion „În cazul proiectului de lege privind desființara SIIJ, Comisia apreciază acest lucru“

08 Jun 2021 1721

LIVE. Ministrul Justiției, Stelian Ion „Proiectul de desființare a Secției Speciale a magistraților va merge în Guvern“

12 Feb 2021 1840