Ziua mondială a bicicletei. Avantajele mersului pe bicicletă

Ziua mondială a bicicletei, foto: Pexels Ziua mondială a bicicletei este marcată, anual, la data de 3 iunie, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare, desfăşurate la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei, precizează https://ecf.com, site-ul Federaţiei Europene a Cicliştilor (ECF). Rezoluţia a fost adoptată prin consens de 193 de state membre ale ONU, recunoscându-se astfel unicitatea, longevitatea şi versatilitatea bicicletei, utilizată de două secole ca un mijloc de transport durabil, simplu, accesibil, fiabil, curat şi în conformitate cu mediul înconjurător. Prin Rezoluţie, statele membre ONU şi părţile interesate sunt invitate să celebreze şi să promoveze pentru o mai bună conştientizare publică Ziua mondială a bicicletei. Declaraţia încurajează statele membre să acorde o atenţie deosebită bicicletei în strategiile de dezvoltare şi să includă bicicleta în politicile şi programele internaţionale, regionale, naţionale şi subnaţionale. De asemenea, este încurajată utilizarea bicicletei pentru dezvoltarea durabilă, consolidarea educaţiei, inclusiv a educaţiei fizice, pentru copii şi tineri, promovarea sănătăţii, prevenirea bolilor, promovarea toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc, precum şi facilitarea incluziunii sociale şi o cultură a păcii.

Alianţa Mondială a Ciclismului (WCA) şi Federaţia Europeană a Cicliştilor au salutat rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cele două organizaţii făcând lobby pentru o Zi mondială a bicicletei, încă din 2016. Secretarul General al WCA şi ECF, Bernhard Ensink, declara, cu acel prilej, că bicicleta reprezintă "o sursă de beneficii sociale, economice şi de mediu - şi aduce oamenii împreună". El a precizat, conform https://ecf.com, că Rezoluţia ONU este o recunoaştere a contribuţiei ciclismului la obiectivele de dezvoltare durabilă.  

În acelaşi timp, cele două organizaţii, WCA şi ECF, apreciază munca extraordinară a lui Leszek Sibilski, profesor de sociologie la Colegiul Montgomery din Maryland, Statele Unite ale Americii, şi a studenţilor săi, care au făcut o campanie susţinută pentru #WorldBicycleDay.

În decembrie 2017, Sibilski a fost îndrumat către Misiunea Permanentă a Turkmenistanului la ONU, iar reprezentanţii acesteia au fost de acord să prezinte în faţa Adunării Generale ONU propunerea pentru o Zi mondială a bicicletei. Alături de Turkmenistan, iniţiativa a mai fost susţinută de către 56 de state membre ale ONU, conform site-ului Băncii Mondiale, www.worldbank.org.

Alianţa Mondială a Ciclismului, lansată ca o iniţiativă a Federaţiei Europene a Cicliştilor la conferinţa Velo-city 2014 din Adelaide, Australia, este o reţea globală de organizaţii neguvernamentale şi ale societăţii civile, cu un interes substanţial în promovarea ciclismului. Obiectivul principal al reţelei nu este numai să promoveze ciclismul ca mijloc de transport în cadrul instituţiilor internaţionale, dar şi să promoveze şi să sprijine schimbul de cunoştinţe, expertiză şi cooperare între asociaţii de ciclism şi organizaţii din întreaga lume.

În prezent, WCA are peste 100 de membri de pe toate continentele, notează www.worldcyclingalliance.org. Federaţia Europeană a Cicliştilor numără în jur de 80 de membri, cu drepturi depline şi asociaţi, din peste 40 de ţări europene şi îşi propune să unească asociaţiile cicliştilor din întreaga lume, oferindu-le o structură la nivel internaţional.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), infrastructura sigură pentru mersul pe jos şi mersul pe bicicletă reprezintă o cale de realizare a unei stări echitabile de sănătate, notează www.un.org. Pentru cei mai săraci locuitori ai oraşelor, care de multe ori nu îşi pot permite vehicule personale, mersul pe jos şi cel pe bicicletă pot oferi o alternativă de transport, reducând totodată riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, diabet şi chiar deces. În consecinţă, un transport activ îmbunătăţit nu este numai sănătos, ci şi echitabil şi rentabil.

De asemenea, conform Forumului Economic Mondial (WEF), citat de site-ul https://ro.morefit.eu, peste două miliarde de biciclete sunt folosite în întreaga lume, iar acest număr ar putea creşte la cinci miliarde până în anul 2050. Totodată, 42% din gospodăriile din întreaga lume deţin cel puţin o bicicletă, adică peste 580 de milioane de biciclete în întreaga lume, potrivit unui studiu din decembrie 2015 din Journal of Transport & Health. Aproximativ 7% din călătoriile urbane din întreaga lume sunt completate cu o bicicletă, potrivit unui raport, din 2014, al Institutului pentru Politici de Transport şi Dezvoltare (ITDP).

Avantajele mersului pe bicicletă


Vei dormi mai bine -
o plimbare matinală cu bicicleta te va obosi pe termen scurt, însă va face minuni pentru somnul din timpul nopții. Profesorul Jim Horne de la Centrul de Control al Somnului din cadrul Universității Loughborough explică: "Atunci când faci exerciții afară ești expus la lumina naturală, iar asta ajută ca ritmul circadian să se resincronizeze. De asemenea, exercițiile fizice elimină cortizol, hormonul stresului, care poate împiedica somnul adânc și regenerativ."


Îți protejezi intestinele - activitățile fizice reduc timpul necesar pentru traversarea intestinului gros de către mâncare, limitând astfel cantitatea de apă absorbită de organism. 

Creierul funcționează mai bine - Cercetătorii de la Universitatea din Illinois SUA au demonstrat că o creștere cu 5% a activităților de fitness cardio-respiratorii, venită prin adăugarea de ședințe de ciclism, au dus la o creștere de 15% a rezultatelor obținute la testele de inteligență. 


Reziști mai bine la boli - Ciclismul este cea mai bună modalitate de a te menține sănătos. Studiile arată că persoanele care fac ciclism timp de 30 minute pe zi, 5 zile pe săptămână, își iau de 2 ori mai puține zile de concediu medical față de persoanele sedentare. Studiul a fost făcut în SUA, unde concediul medical înseamnă, într-adevăr, că ești bolnav. 


Vei avea copii mai sănătoși -  Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Michigan, femeile gravide care fac exerciții fizice într-un mod regulat au un travaliu mult mai ușor, se recuperează mai repede după naștere și au și o dispoziție mai bună în timpul sarcinii. Copilul va avea o dezvoltare neurologică mai bună cât timp este în uter, iar șansele lui de a deveni obez scad cu 50%.


Inimă mai puternică - un studiu efectuat de Universitatea din Purdue a arătat că parcurgerea pe bicicletă a 30 km pe săptămână reduce riscul apariției bolilor de inimă cu 50%.


 


Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Constanța și șantierele ei. Că nu se face nu e bine, că se face tot nu-i bine!

01 Aug 2022 1196

Cicliștii de la CS Medgidia, clasări bune la concursul „Prima Bicicletă“, de la Călărași (GALERIE FOTO)

18 Jul 2022 839

Alertă în județul Dolj! Un copil de 10 ani, căutat de polițiști și jandarmi după ce nu s-a mai întors de la joacă

15 Jul 2022 538

Biciclist grav rănit într-un accident rutier în județul Arad

30 Jun 2022 536

Constanța Peste 150 de amenzi aplicate conducătorilor de biciclete și trotinete electrice în week-end

27 Jun 2022 967

Sfârșit tragic pentru un copil de doar 9 ani. A fost accidentat mortal în timp ce mergea pe bicicletă

27 Jun 2022 761

O bicicletă a ajuns din fața unui magazin...direct la amanet. Făptașul, reținut de polițiști

22 Jun 2022 574

SUA Joe Biden, în vârstă de 79 de ani, a căzut de pe bicicletă (VIDEO)

18 Jun 2022 927

Un copil de 14 ani care mergea pe bicicletă și-a pierdut viața după ce a fost lovit de o mașină

15 Jun 2022 1942

#ConstanțaEsteBine Ziua 153 – 2.06.2022 Astăzi sărbătoresc bicicleta

02 Jun 2022 993

Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui unui bărbat portofelul pierdut

21 May 2022 943

„Cu bicicleta la mare“ 250 de bicicliști parcurg traseul București-Amara-Năvodari (GALERIE FOTO)

21 May 2022 1060

Un bărbat, care a furat o bicicletă din scara unui bloc din Mangalia, a fost reținut pentru 24 de ore

16 May 2022 739

IPJ Timiș Comunicat de presă - 10.05.2022

11 May 2022 482

Un bebeluș de 4 luni și un copil de 5 ani au murit. Tatăl s-a aruncat cu ei în apele Barajului Berești din Bacău. Anunțul Poliției

08 May 2022 2858