Audit financiar al Camerei de Conturi Constanța la UATC Ion Corvin. Principalele constatări. Ce spune primarul comunei (DOCUMENT)


 
  • Opinia exprimată a fost opinie contrară, deoarece valoarea cumulată a erorilor/abaterilor de la legalitate și regularitate, constatate la entitatea auditată în sumă de 578 lei, se situeazã peste pragul de semnificație în valoare de 111 lei.
 
Camera de Conturi Constanța a făcut publică sinteza rezultatelor acțiunii de audit desfășurate la Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Ion Corvin.
 
Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale UATC Ion Corvin a fost efectuat în perioada 1 - 30 iulie 2021. Camera de Conturi Constanța a prezentat apoi informații sintetice privind indicatorii bugetari ai entității verificate, structura și sumele estimate ale abaterilor constatate, principalele constatări, atât la UATC Ion Corvin (activitatea proprie), cât și la Școala Gimnazială nr. 1 Ion Corvin, principalele constatări, măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate, opinia de audit, dar și măsurile dispuse și recomandările formulate de Camera de Conturi.
 
Sinteza completă o puteți consulta în secțiunea „Documente“ a acestui articol.
 
„Am demarat acțiunea de înlăturare a deficiențelor constatate în urma controlului Camerei de Conturi. Oricum, nu am avut prea multe măsuri de luat. Acționăm potrivit legii, am dat dispoziții în acest sens. A fost vorba și de recuperarea unor sume, de pe vremea fostei conduceri a Primăriei“, a declarat Tudorița Floros, primarul comunei Ion Corvin.  
 
Principalele constatări
 
Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare
 
„Din auditarea situațiilor financiare întocmite la 31.12.2020, s-a constatat că entitatea nu a procedat la constituirea de provizioane în contul 151 - provizioane pentru suma de 400 mii lei.
Neinventarierea generală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii deţinute“.

 
Calitatea gestiunii economico-financiare
 

„Plata nelegală a unor piese de schimb pentru echipamentele tehnice (calculatoare, imprimante).
Acordarea nelegală a indemnizației de hrană persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese şi numite.
Acordarea indemnizației lunare a primarului cu depășirea coeficientului corespunzător pentru comune cu până la 3000 locuitori.
Acordarea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul UATC Ion Corvin, cu depășirea nivelului indemnizației viceprimarului.
Plata nelegală a unui articol de deviz pentru lucrarea: «Împrejmuire cimitir comunal, localitatea Viile, comuna Ion Corvin»”.
 
Constatări rezultate în urma verificării entităților care au primit fonduri publice prin bugetul ordonatorului de credite verificat conform prevederilor pct. 260
 
„Nu au fost înregistrate în evidența contabilă a Școlii Gimnaziale nr. 1 Ion Corvin, imobilele date în administrare de către U.A.T.C. Ion Corvin, în cazul în care acestea rămân în administrarea unității de învățământ.
 
Bunurile din domeniul public al unităților administrativ teritoriale, al căror drept de administrare a fost transmis altor instituții (școli, spitale din subordinea consiliului local sau instituții din subordinea altor ordonatori de credite) se înregistrează în patrimoniul și în evidența contabilă ale instituțiilor care au primit în administrare aceste bunuri și se scad din evidența contabilă a unității administrativ-teritoriale (care le predă).
 
Din verificarea modului de aplicare a prevederilor Legii privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanții și răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor, s-a constatat că entitatea nu a reţinut garanţie material / bănească persoanei care are calitatea de casier, în cuantumul prevăzut de legislația în vigoare“.
 
Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate:
 
„ - în timpul misiunii de audit, conducerera entității, din proprie inițiativă, a procedat la înregistrarea în evidența contabilă a entității a provizioanelor pentru clienții incerți în litigii în sumă de 400 mii lei, cu notă contabilă;
- entitatea verificată a recuperat integral prejudiciul, precum și foloasele necuvenite, în sumă de 3.575 lei, prin chitanță;
- prejudiciul creat prin încasarea nelegală a indemnizației de hrană acordat în perioada octombrie 2020 - iunie 2021, doamnei primar, în sumă totală de 2 mii lei, a fost recuperat integral conform chitanței. Pentru diferența de 9.473 lei, nu au fost luate măsuri în timpul  auditului;
- a fost recuperat prejudiciul stabilit de echipa de control, precum și foloasele necuvenite, în sumă de 13.217 lei conform chitanțelor“.
 
Opinia de audit
 
„Opinia exprimată a fost opinie contrară, deoarece valoarea cumulată a erorilor/abaterilor de la legalitate și regularitate, constatate la entitatea auditatã în sumă de 578 lei, se situeazã peste pragul de semnificație în valoare de 111 lei“.
 
Măsurile dispuse și recomandările formulate de Camera de Conturi
 
„- efectuarea inventarierii generale a elementelor de natura activelor, datoriiilor și capitalurilor proprii deținute;
- stabilirea întinderii și mărimii prejudiciului și recuperarea acestuia, în termenul legal de prescripție, creat prin acordarea nelegală a indemnizației de hrană persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică alese și numite din cadrul UATC Ion Corvin;
- stabilirea întinderii și mărimii prejudiciului și recuperarea acestuia, în termenul legal de prescripție, creat prin acordarea nelegală a indemnizației primarului cu depășirea coeficientului corespunzător comunei cu până la 3000 locuitori;
- stabilirea întinderii și mărimii prejudiciului și recuperarea acestuia, în termenul legal de prescripție, creat prin acordarea de venituri salariale care depășesc nivelul stabilit pentru funcția de viceprimar;
- înregistrarea în evidența contabilă a Școlii Gimnaziale nr.1 Ion Corvin, a imobilelor date în administrare de către UATC Ion Corvin, în cazul în care acestea rămân în administrarea unității de învățământ“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Județul Constanța
Camera de Conturi a derulat o acțiune de audit și la UAT Cobadin. Principalele constatări (DOCUMENT)

 
Camera de Conturi Constanța, acțiune de audit și la Clubul Sportiv Medgidia. Care au fost principalele constatări (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitație de 2,7 milioane de euro Primăria Ion Corvin din județul Constanța atribuie un contract privind execuția lucrărilor de modernizare a unui drum comunal

27 Dec 2023 911

Tudorița Floros, primarul ales al comunei Ion Corvin, declarație de avere

13 Nov 2020 4435