Executorii bugetari au la indemana un nou instrument de recuperare a datoriilor

Ordonanta pentru recuperarea creantelor la bugetele locale

Se cauta metode de atragere a banilor la buget * Amenzile si datoriile neplatite de debitor se transfera in contul mostenitorilor * Masura este aspru criticata de juristii si avocatii constanteni si din toata tara * Recuperarea datoriilor porneste de la executarea sumelor din conturi bancare pana la executarea tuturor veniturilor obtinute ca angajat

Pachetele de masuri legislative propuse de Ministerul Finantelor Publice in ultima perioada au ca scop, aproape exclusiv, atragerea de bani la buget. Ultima initiativa de acest gen este proiectul de ordonanta privind recuperarea creantelor la bugetele locale, care ofera executorilor bugetari parghiile necesare pentru executarea intr-un timp cat mai scurt a datornicilor. Astfel, in cazul unei persoane fizice care nu si-a achitat la timp obligatiile fata de bugetele locale, fie ele impozite, taxe locale, chirii, redevente, contributii sau amenzi, datoriile se vor transfera in contul mostenitorului sau al oricarui membru din familie care locuieste impreuna cu debitorul.

Juristii si avocatii contesta actul normativ

Masura este aspru criticata de juristii si avocatii constanteni si din toata tara, care sustin ca datoriile unei persoane fizice nu pot fi transferate asupra alteia fara ca aceasta din urma sa-si fi luat un angajament in acest sens. Potrivit ordonantei, recuperarea datoriilor porneste de la executarea sumelor din conturi bancare si ajunge pana la executarea tuturor veniturilor realizate ca angajat, precum si a pensiilor de orice fel, ajutoarelor sau indemnizatiilor cu destinatie speciala. Potrivit legii, "scapa" de executia silita doar icoanele din casa, alimentele necesare supravietuirii pe o perioada de doua luni si combustibilul pentru incalzirea locuintei pentru o perioada de cel mult trei luni. In cazul unei persoane fizice care nu si-a achitat la timp obligatiile fata de bugetul local, datoriile se vor transfera in contul mostenitorului sau al oricarui membru din familie care locuieste impreuna cu debitorul. Avocatul Iosif Borca este de parere ca "un asemenea proiect este destul de discutabil". El opineaza ca, "pe de o parte, exista si anumite beneficii, pentru ca sunt deja foarte multi neplatitori de dari catre stat, iar fenomenul evaziunii fiscale este in crestere". Borca este de acord cu faptul ca actul normativ dezavantajeaza rudele de gradul I ale debitorului, asupra carora se transfera toate datoriile in cazul in care debitorul decedeaza. "Atata timp cat acest act normativ va trece de Parlament sau va fi adoptat printr-o ordonanta de urgenta, noi ce putem sa mai spunem ca platitori? Putem, eventual, sa criticam, dar mai mult nu putem face...".

Ordonanta da deplina libertate executorului

Surprizele nu se opresc, insa, aici. In demersul de a face munca executorilor judecatoresti cat mai usoara, ordonanta prevede posibilitatea executorului bugetar de a intra in orice incinta de afaceri a debitorului, sau in orice alta locatie unde acesta isi pastreaza bunurile, sa cerceteze toate aceste locuri.

Executorii nu mai au nevoie de hotarari judecatoresti pentru a patrunde in casele datornicilor

Daca inainte de aparitia ordonantei executorii judecatoresti erau obligati sa intre in locuinta debitorului numai in baza unei hotarari judecatoresti, proiectul de ordonanta supus atentiei Guvernului ii obliga pe contribuabili sa puna la dispozitia autoritatilor orice date despre situatia financiara a debitorului. In caz contrar, actul normativ prevede amenzi de pana la 100.000 de milioane de lei. Actiunile in justitie durau inainte foarte mult si, de cele mai multe ori, executorii judecatoresti renuntau. Noile reglementari permit insa organelor fiscale locale sa execute cu un minim de efort si de timp. Procedura se scurteaza la minim. Recuperarea datoriilor unui debitor persoana fizica pornesc de la executarea sumelor din conturi bancare si ajung pana la executarea tuturor veniturilor realizate ca angajat, precum si a pensiilor de orice fel, a ajutoarelor sau indemnizatiilor cu destinatie speciala.

Secretul bancar va fi demontat

Cei mai nemultumiti de intrarea in vigoare a noii legi sunt bancherii, care, potrivit actului normativ, vor fi obligati sa tradeze secretul bancar. In proiectul de ordonanta este specificat faptul ca, la cererea organului de executare, bancile, organele de politie, institutiile care gestioneaza registre publice sunt obligate sa furnizeze "de indata" datele solicitate de autoritatile locale "chiar daca prin legi speciale se dispune altfel". O alta lacuna a actului normativ este aceea legata de nivelul creantelor. In ordonanta propusa Guvernului nu se specifica nicaieri un cuantum minim al datoriei de la care se incepe procedura de executare silita. Pe cat de multe parghii de recuperare a datoriilor au fost puse la dispozitia autoritatilor locale, pe atat de putine mijloace de contracarare a hotararilor au datornicii. Spre exemplu, chiar si in cazul in care debitorul contesta hotararea executorului bugetar, penalizarile si dobanzile aferente datoriei nu inceteaza pe parcursul desfasurarii procesului. O alta prevedere menita sa descurajeze acest demers, in cazul persoanelor juridice, este aceea de a institui obligatia depunerii unei cautiuni egale cu 20% din cuantumul sumei datorate. Mai mult, in cazul respingerii contestatiei, contestatorul poate fi obligat, la cererea organului de executare, la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii.

Executorii judecatoresti din Constanta vad insa cu totul altfel lucrurile

Vasile Deacu, executor judecatoresc, a declarat, pentru ZIUA de Constanta, ca "transferul datoriilor catre mostenitori sau catre rudele de gradul I era deja stipulat si in vechiul act normativ. Mi se pare firesc ca in acelasi mod in care mostenesti un cont in banca, sa zicem, la fel sa mostenesti si datoriile pe care decedatul le lasa in urma. Este bine, insa, sa nu ne pripim cu acuzatiile pentru ca o foarte mare importanta o are modul in care este redactat textul. El nu a intrat inca in vigoare si nu pot sa afirm ca il cunosc litera cu litera. Repet, conteaza foarte mult felul in care este enuntat textul legii".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1352

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 904

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1624

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 868

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 903

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 935

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2562

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1038

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3748

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 875

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1720

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 755

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2362

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2694

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3153