Nu se doreşte declasificarea clădirii Situaţia Cazinoului, discutată astăzi la Compania Naţională de Investiţii

Situaţia Cazinoului din Constanţa va fi discutată astăzi la Compania Naţională de Investiţii (CNI). La întâlnire va participa şi un reprezentant al municipalităţii, a declarat primarul Decebal Făgădău.
 
Vă reamintim că cele trei licitaţii organizate până acum pentru reabilitarea monumentului nu au dus la niciun rezultat. Compania Naţională de Investiţii a anulat definitiv procedura de atribuire a lucrărilor de reabilitare a imobilului de patrimoniu clasa A. Astfel, întreg parcursul trebuie reluat de la studiul de fezabilitate.

Zvonurile privind declasificarea clădirii de patrimoniu sunt respinse de primarul Constanţei, care, pe de altă parte, nu are în acest moment niciun răspuns în legătură cu responsabilitatea conservării clădirii inaugurate în urmă cu peste un veac.
 
Aspectele protocolului de predare-primare a clădirii Cazinoului între Primărie şi CNI, din octombrie 2014, au reprezentat şi tema unei dezbateri care a avut loc la Constanţa la începutul acestui an, în organizarea unei asociaţii din Bucureşti. În cadrul aceluiaşi eveniment, Institutul Naţional al Patrimoniului a cerut măsuri de intervenţie urgentă de protejare a Cazinoului Constanţa, pentru ca degradarea să nu se accentueze. Arhitecţii au fost de părere că este nevoie de realizarea unui proiect de conservare, ca parte a celui de restaurare, pentru că nu se poate încumeta nimeni să bată nici măcar un cui aiurea!

Asociaţia „Arche“ a introdus Cazinoul pe lista celor mai periclitate situri din Europa, urmând ca specialiştii să aleagă lista finală din care vor face parte şapte asemenea monumente. Asociaţia a stabilit că principala ameninţare pentru Cazinoul din Constanţa o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special a celor descoperite, expuse intemperiilor. Elementele din lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială la valoroase elemente decorative.
 
Zilele trecute, constănţenii şi turiştii care s-au plimbat pe promenadă au putut sesiza bucăţi căzute de pe faţada Cazinoului. Vă reamintim că pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa fusese alocată suma de aproximativ 37 de milioane de lei.
 
Citeşte şi:
 
Cad bucăți din Cazino
Simbolul Constanței se ruinează pe zi ce trece! (galerie foto+video)


 
UPDATE Concluzia proiectului ARCHE 

Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Cazinoul din Constanța, la un pas de renaștere! Aedificia Carpați, compania ce restaurează monumentul, se va ocupa și de lucrările exterioare (DOCUMENT)

01 May 2024 344

Evenimente Constanța de 1 Mai Artiști îndrăgiți cântă la mare în minivacanța de 1 Mai. Programul evenimentelor

30 Apr 2024 5736

Dosarul Retrocedărilor! Judecătorii explică de ce Giurgiucanu a pierdut procesul cu Municipiul Constanța pentru terenul din zona Cazino, Mamaia (MOTIVARE)

28 Apr 2024 595

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 739

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 534

PUD-ul inițiat de loan Obreja pentru un imobil edificat în staţiunea Mamaia, zona Cazino, în atenția consilierilor locali din Constanța (DOCUMENT)

25 Apr 2024 381

Hotel de două etaje, pe amplasamentul unui spațiu comercial Investiția imobiliară a societății Magic Stil SRL în zona Cazino Mamaia, la mâna consilierilor locali din Constanța(DOCUMENT)

24 Apr 2024 651

Firme Constanța Jump Vibe SRL are un punct de lucru nou

22 Apr 2024 677

Licitații publice Paza bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța vor fi asigurate și anul acesta de firmele fostului polițist și detectiv particular, Brotac (DOCUMENT)

20 Apr 2024 959

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 457

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3747

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 573

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 2039

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 729

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 370