Ancheta

Iarba verde de sub blocuri

1201467681.jpg

Pe bulevardul Tomis, in apropierea Spitalului Judetean, pe o bucata de pamant pe care toata lumea o stie ca fiind spatiu verde, se vor ridica doua blocuri cu cate 13 etaje

Beneficiara impresionantei lucrari este o ilustra necunoscuta, Elena Apostol. Cele doua imobile sunt proiectate de arhitectul Alexandru Balan, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, zona Dobrogea. Documentatia depusa la Agentia pentru Protectia Mediului ne arata faptul ca, in Conformitate cu certificatul de urbanism nr. 159 din 16 ianuarie 2007, emis de Primaria Constanta, s-a ajuns in faza de "PUZ partial". "Acest tip de plan este inexistent in documentatiile de specialitate din domeniul urbanismului, fiind un hibrid intre PUD si PUZ", se mai specifica in actele depuse la APM. De asemenea, se mai prezinta o serie de disfunctionalitati, printre care faptul ca pe amplasament nu exista retele edilitare. O alta problema ar fi lipsa locurilor de parcare, asa ca se va recurge la amenajarea unora subterane. Insa, in cazul amplasarii unei cladiri in zona blocului A2, intre blocurile TS2 si TS3, se vor asigura doua nivele de subsol cu parcaje subterane cu capacitatea maxima de 22 de locuri.

Vor si parcarea

Asa ca s-au gandit ei mai bine si au ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie ar fi reamenajarea si folosirea parcarii din spatele blocului A2. Cu alte cuvinte, pe langa faptul ca locatarilor blocului cu patru etaje li se va lua fata, acum li se va folosi si parcarea. De asemenea, o alta disfunctionalitate prezentata este si "apropierea fata de blocurile vecine", insa, nici de asta nu se tine seama prea mult. In documentatie se mai arata ca "in zonele alveolare existente in lungul bulevardului intre cele doua TS-uri cu opt etaje si blocul A2 cu patru nivele, amplasarea de cladiri este posibila cu eforturi minimale ale investitorilor. Cladirile cu regim de inaltime P+7-15E si spatii comerciale la parter de-a lungul bulevardului". Arhitectul recunoaste ca "se va crea un relativ disconfort pentru locuitorii cladirilor invecinate pe durata executiei lucrarilor la cladiri si la racorduri de retele".

Inaltime la jumatate in 2006

Ciudat este ca nicaieri in documentatie nu se specifica modul in care beneficiarul, Elena Apostol a pus mana pe un teren in buricul targului, si tocmai pe spatiul verde. Se pare ca aceasta a cumparat terenul in urma unei dispozitii de punere in posesie, semnata de primarul Radu Mazare, al carei principal beneficiar a fost Giorgica Giurgiucanu. Personaj controversat, acesta a reusit sa-si adjudece o mare parte din oras, in urma unor retrocedari care l-au dus pe mai marele Constantei pe la usile DNA-ului. In luna martie 2006, acelasi proiect, cu acelasi beneficiar, figura la APM ca avand doar cinci sau sase etaje. Se pare ca socotelile s-au mai schimbat, iar inaltimea s-a cam dublat.

Iarba, "inventie comunista"

Alexandru Balan, proiectantul lucrarii s-a aratat foarte deranjat de intrebarile reporterilor cotidianului nostru. Considera ca blocurile Elenei Apostol pot fi construite pe spatiul verde, pentru ca "noile legi nu se aplica retroactiv". Cu alte cuvinte, ce conteaza ca legislatia in vigoare interzice cu desavarsire constructiile de orice fel ridicate pe spatiile cu iarba, noi ne continuam proiectul. "Nu este spatiu verde locul acela. Este construibil si este intravilan. De fapt, locul acela este o inventia comunista", spune arhitectul Balan facand referire la peticul de iarba din fata blocului A2.

Legi ambigue

Profesorul Virgil Breaban, decanul Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Ovidius si specialist in rezistenta materialelor spune ca structura celor trei blocuri deja existente in acea zona, mai precis A2, TS2 si TS3, nu va fi afectata, daca se vor respecta distantele intre imobile. "Problema este insorirea blocului A2. Clar, oamenii care au acum vederea inspre bulevardul Tomis nu vor mai vedea nici o raza de soare, ci numai ferestrele vecinilor din noile blocuri. Ar trebui legi si hotarari ale Consiliului Local care sa interzica aceste situatii, dar la noi toate sunt relative. Avem numai legi ambigue care pot fi interpretate dupa cum vrea fiecare, in domeniul constructiilor", explica Breaban.

Protestul, ultima solutie

Informati cu privire la noile constructii care ii vor... umbri, locatarii blocului A2 de pe bulevardul Tomis s-au aratat foarte indignati. "Asta este criminalitate imobiliara", spune unul dintre cei care nu sunt de acord cu proiectul Elenei Apostol. Pe de alta parte, Cleopatra Pavel, vicepresedintele Asociatiei de Proprietari A2 povesteste cum si vecinii care locuiesc in blocul A3 s-au lovit de aceeasi problema. In fata acestui bloc se ridica alte doua imobile... cu inaltime. "Cei de la A3 au fost peste tot, la Mediu, la Primarie. Singurul lucru pe care nu l-au facut si ar fi trebuit sa il faca a fost o demonstratie. Noi nu suntem de acord sa se ridice aceste blocuri", a mai spus Cleopatra Pavel. De asemenea, administratorul Asociatiei de Proprietari A2, Maria Petre, spune ca cele doua blocuri vor lua toata lumina locatarilor din blocul cu patru etaje. "Spatiul verde este si el necesar. Blocurile astea sunt vechi si ar putea fi afectate din cauza apropierii", a mai subliniat administratorul. Insa, o intrebare a staruit pe buzele tuturor celor care au aflat de proiectul Elenei Apostol: "Nu spune legea ca nu mai au voie sa construiasca pe spatiu verde?"

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Agenția Națională a Funcționarilor Publici scoate la concurs postul de arhitect şef al oraşului Cernavodă, judeţul Constanţa. Cine poate participa

18 Apr 2019 428

Oraşul Negru Vodă, judeţul Constanţa, caută arhitect şef

16 Apr 2019 365

PUD-ul iniţiat de VDT Construct Impex intră în Comisia Tehnică de Urbanism

30 Mar 2019 643

#citeşteDobrogea Giganţi ai arhitecturii şi nemuritoarea lor zestre pe pământ tomitan. Victor Ştephănescu, proiectantul Pieţei Ovidiu, la 142 de ani de la naştere

14 Mar 2019 553

Accident rutier mortal în Capitală. Patru victime, dintre care una a decedat. Trafic restricționat

12 Mar 2019 390

45 de primării din Constanţa, vizate de o decizie luată într-unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu (document)

05 Mar 2019 2230

Agenția Națională a Funcționarilor Publici scoate la concurs un post vacant la Murfatlar, județul Constanța

01 Mar 2019 901

Post vacant de arhitect şef al oraşului Cernavodă, judeţul Constanţa scos la concurs. Cine poate participa

21 Feb 2019 472

Cadastrarea județului Constanţa, în atenția judecătorilor. Dosarul, amânat

10 Jan 2019 504

Sondaj de opinie 38% dintre participanţii la sondajul de opinie lansat de ZIUA de Constanţa l-au ales pe Bogdan Ioan ca finalist la Vocea României

24 Dec 2018 321

Teatrul „Elpis“, atunci şi acum

20 Dec 2018 920

Sondaj de opinie Care dintre cei patru finalişti credeţi că ar fi trebuit să câştige Vocea României?

17 Dec 2018 972

Două expoziții semnate arhitect Radu Cornescu, dedicate Centenarului

02 Dec 2018 886

Dobrogea - File de istorie Pagini din trecutul oraşului Constanţa. Partea a VIII-a - Adolf Linz

06 Sep 2018 5084

Editorial Memoria exilului românesc. Am cunoscut o româncă fericită!

20 Aug 2018 1146