Cum sa consumi cat mai putin combustibil. Ghid pentru un sofat economic

consum1.jpgAutomobilele reprezinta in prezent o parte importanta din viata noastra. Ne ajuta sa ajungem acolo unde ne dorim repede si in confort. Dar asta costa, si nu doar bani ci si emisii. Prin urmare, ce putem face pentru a ajuta si planeta dar si buzunarul fiecaruia dintre noi? Raspunsul este sofatul economic. Green-report.ro va ofera cateva sfaturi pentru a obtine un consum cat mai mic de combustibil.

1. Intretinerea masinii
Este o parte importanta in cazul oricarui automobil si vitala daca vrem sa obtinem un consum minim de combustibil. Astfel, verificarea periodica a masinii are ca efect mentinerea ei la parametri optimi, iar daca aceasta regula nu este luata in seama, consumul de carburant va creste semnificativ.

Fiecare masina foloseste un anumit tip de ulei de motor. De obicei in cartea vehiculului, producatorul arata care este cel potrivit. Folosirea unui alt tip de ulei decat cel indicat va afecta atat motorul cat si consumul de combustibil.

Presiunea cauciucurilor trebuie verificata des. Specialistii recomanda un control al presiunii in fiecare saptamana, si inainte de fiecare calatorie mai lunga. Cauciucurile desumflate au un impact semnificativ asupra consumului. Astfel, un studiu al producatorului de anvelope Goodyear a aratat ca o presiune scazuta a pneurilor cu 20% are ca efect o crestere a consumului de combustibil cu 10%.

2. Pregatirea masinii pentru fiecare calatorie
consum2.jpgMasina trebuie sa contina doar strictul necesar pentru calatorie. Altfel, la orice kilogram in plus motorul va trebui sa fie turat mai mult, iar consumul va creste inevitabil.

Portbagajul de pe plafon ar trebui folosit doar daca este absolut necesar, pentru mentinerea unei aerodinamici optime a masinii.

3. Planuirea calatoriei in avans
Daca te pierzi, evident, vei consuma mai mult combustibil. Prin urmare, planuirea calatoriei este importanta. De asemenea, o calatorie mai lunga este mai eficienta decat cate una scurta, cu pauze, pana la destinatie. Si asta pentru ca un motor rece consuma mai mult.

4. Stilul de condus
Sofatul economic este de departe cel mai important element din toata aceasta insiruire de reguli.

Astfel, se recomanda folosirea, pe cat posibil, a treptelor superioare de viteza, fara a subtura prea mult masina. Treptele ar trebui schimbate cat mai devreme, fara a se depasi 2.000-2.500 de rotatii pe minut.

Pedala de acceleratie nu trebuie bruscata. Cu cat este apasata mai intens cu atat creste consumul. Acceleratia "la podea" nu este recomandata decat in cazuri extreme cand o depasire devine periculoasa. Aceasta situatie poate fi evitata printr-o asigurare temeinica inainte de angajarea in depasire.

Franele trebuie folosite cat mai putin. Este mult mai eficient sa mergi constant decat sa rulezi cu viteza si apoi sa franezi brusc.

Pe autostrada este recomandata reducerea vitezei, cu cat este mai mica, cu atat mai bine. Daca, spre exemplu, viteza este redusa de la 120 la 100 km/h, economia de combustibil este de aproximativ 25%.

consum3.jpgTrebuie evitata situatia in care motorul merge in gol, atunci cand masina sta pe loc. In trafic intens motorul poate fi oprit, masinile moderne avand chiar si un sistem care face acest lucru automat - start/stop.

Cand este cald, e mai eficient energetic sa deschizi geamurile decat sa pornesti aerul conditionat.

Se recomanda oprirea aparatelor electronice de la bord care nu sunt necesare, cele mai multe utilizeaza energie produsa de motor.

Sursa: www.green-report.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța box Alexandru Buleu, învins în optimi la Europene de favoritul categoriei. „Viitorul îți aparține!“

20 Apr 2024 796

Handbal Victorie în deplasare cu Potaissa Turda și CSM Constanța s-a calificat în sferturile Cupei României

20 Mar 2024 941

Sondaje de opinie Peste 70% dintre participanții la sondaj nu cred că România va adera la Schengen și pe cale terestră în 2024!

21 Jan 2024 1113

BTA 38% dintre bulgarii dintr-un studiu global sunt pesimişti faţă de 2024, alţi 18% - optimişti

01 Jan 2024 760

CSM Constanța „Pentru România!“, a strigat Elena Zaharia, după ce a învins-o pe japoneza Rin Mende la Campionatul Mondial

02 Dec 2023 1119

Tenis de masă CSM Constanța s-a calificat în sferturile ETTU EuroCup Women

16 Nov 2023 865

Baschetbalistele de la CSM Constanța s-au calificat în sferturile Cupei României (GALERIE FOTO)

07 Oct 2023 1036

Gânduri frumoase pentru elevi Bogdan Huțucă, deputat PNL - „Educația este cea mai bună trambulină spre o carieră de succes"!

11 Sep 2023 764

Liga a 4-a Constanța 2023/2024 Fotbalist nigerian la Viitorul Cobadin. Transferat și un jucător care a evoluat în Germania (GALERIE FOTO)

16 Aug 2023 3621

Tenis de masă Medalie pentru fetele de la LPS „Nicolae Rotaru“ la Naționalele de juniori Under-13

15 May 2023 1874

Horoscop Este rost de câștiguri importante la debutul acestei săptămâni

10 Apr 2023 1343

Reuven Azar, Ambasador al Israelului în România – „Considerăm că orașul Constanța poate deveni un hub în Marea Neagră”

30 Mar 2023 1162

Eliza Samara a rămas cu o victorie uriașă la Singapore, contra campioanei olimpice, și cu un alt meci memorabil, cu Margaryta Pesotska

16 Mar 2023 1741

Fotbalistele de la Farul Constanța s-au calificat în sferturile Cupei României

13 Mar 2023 1448

#ConstanțaEsteBine 7.03.2023 Matematica lunii martie

07 Mar 2023 1380