Portretul-robot al clientului care poate lua credit bancar

Cei care au fost executaţi silit pentru un credit nu mai pot contracta un împrumut nou de la o bancă locală, deşi în statele mai dezvoltate băncile au produse şi pentru acest tip de clienţi.

Pe fondul crizei, băncile au devenit exagerat de prudente în acordarea unui nou credit, iar multe din criteriile vechi de împrumut au fost răsturnate.

Dacă înainte de 2009 erau căutaţi în special clienţii fără credite, după experienţa crizei, debitorii cu un istoric bun de credit au devenit preferaţi, pentru că "pot demonstra un comportament bun de plată", potrivit Ancăi Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Istoric bun înseamnă "achitarea obligaţiilor de plată conform scadenţarului primit din bancă. Clientul trebuie să verifice că are toate datele privind rambursarea actualizate", spune Bidian. La OTP Bank, de exemplu, un client cu un istoric bun poate avea acces la un credit mai mare decât unul care nu a avut credite, spune Gabriel Creţu, directorul de reţea al băncii.

Următorii în preferinţele băncilor sunt clienţii noi cu un profil de risc foarte bun. "Orice informaţie care defineşte profilul de risc este importantă: venitul, angajatorul, industria în care lucrează, istoric şi stabilitate în muncă, scopul creditului", explică Anca Bidian.

Există şi clienţi respinşi din start de bănci: cei care au trecut printr-o executare silită din cauza unui alt împrumut. "Aceştia nu mai pot accesa un credit nou deocamdată. Este posibil ca în următorii ani piaţa să se schimbe şi să apară produse pentru aceste situaţii, cum şi există în alte ţări cu economii mature".

Refinanţări: se caută comasările de credite

Băncile au găsit extrem de greu clienţi noi în criză. În context, multe s-au îndreptat spre refinanţarea clienţilor altor creditori. La Banca Feroviară, de de exemplu, 80% din creditele noi sunt refinanţări, situaţie similară cu cea de la OTP.

"La refinanţări, băncile preferă consolidarea tuturor angajamentelor printr-un singur credit", spune Bidian. În acest context "tot mai mulţi creditori au relaxat condiţiile. Clientul trebuie să fie în primul rând eligibil din punctul de vedere al veniturilor şi al angajatorului", afirmă şeful Kiwi.

Sursa: Evz.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri locale 2023 Gheorghe Grosu candidatul PNL pentru funcția de primar al comunei Tortoman, cunoaște problemele comunității și are proiecte pentru rezolvarea lor

22 May 2024 196

ZIUA LIVE Gihan Eserghep, candidat pentru Primăria Constanța din partea PUSL - „Votați pe cine doriți, oferta este vastă, dar prezentați-vă la vot!“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 May 2024 730

ZIUA LIVE Gihan Eserghep, candidatul PUSL pentru Primăria Constanța, partener al antreprenoriatului local. Țința, crearea de noi locuri de muncă!

06 May 2024 1122

Mihai Mărgineanu, șocat de experiența din Vama Veche- „Cum poate un puști de 17 ani să bea Jameson direct din sticlă?“

03 May 2024 3017

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 489

Tratament pentru cancerul de sân, la cele mai înalte standarde, disponibil la Constanța

18 Apr 2024 790

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 661

ZIUA LIVE Politica faptelor vs. Constanța proiectelor!

09 Apr 2024 700

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2622

Armonia Hospital Constanța Cursul Lamaze, esențial pentru viitoarele mămici

11 Mar 2024 693

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 4058

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 496

Descoperă Noul Mitsubishi ASX la Exclusiv Auto Constanța. Discount Minim Garantat de 2.380 € și Ecotichet de 1.000 €

25 Jan 2024 706

Farul Constanța l-a transferat și pe Cristian Ganea (VIDEO)

15 Jan 2024 1187

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2193