#ConstantaEsteBine

#ConstanțaEsteBine „Catacombele” Cazinoului (fotoreportaj)


Cazinoul nu are catacombe! De aceea am și pus ghilimelele. Și nici nu avea cum să aibă, deoarece înainte de 1903, când s-a semnat contractul cu arhitectul Daniel Renard pentru realizarea lui, pe acest loc nu era decât apa mării! Asta nu mă oprește să fac o comparație cu niște catacombe atunci când vizitez subsolul. Acum, că s-au scos zidurile neportante, are și zone mult mai deschise, dar până de curând, ca să ajungi dintr-un capăt în altul, mergeai prin niște culoare șerpuite și întunecate, ca într-un labirint. Acest labirint s-a păstrat însă și astăzi pe alocuri, așa că, la un moment dat, parcă te trezești în vreo cazemată mai complexă nemțească sau chiar în Castelul lui Dracula!Trebuie spus că, de la început, Cazinoul lui Daniel Renard (inaugurat în anul 1910) a avut doar un subsol parțial. Până la Primul Război Mondial s-au mai făcut modificări, inclusiv la partea de infrastructură. La Arhivele Statului din Constanța se găsesc schițele arhitectului Victor Stephanescu, care a propus (și s-a realizat) scoaterea umpluturilor din subsolul îngropat, pentru a se crea noi funcțiuni. Astfel s-au adăugat spații pentru o centrală termică și pentru o mini-centrală electrică. Au fost gândite multe spații de depozitare și, implicit, culoarele - căile de acces la acestea.În Primul Război Mondial, spațiile Cazinoului au fost, pentru o perioadă, folosite ca spital de campanie pentru români, apoi, după ocuparea Constanței, pentru cazarea trupelor germane, inclusiv la subsol.Și în perioada interbelică s-a intervenit asupra subsolului, mai ales după 1938, în apropierea războiului, s-a gândit că la subsol spațiile pot servi ca adăpost antiaerian.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-au construit pe promontoriul Cazinoului și în apropierea lui câteva cazemate din beton armat (existente și astăzi, dar, bineînțeles – nefolosite). Cazematele comunicau între ele și cu subsolul Cazinoului prin niște galerii subterane înguste realizate tot din beton armat.Tot în subsol se pare că au fost cazați și o parte dintre deținuții politici care au lucrat în anii 1950-1951 la reamenajarea Cazinoului.În anii ’70 ai socialismului, s-a decis ca în anumite spații ale subsolului să funcționeze o a doua bucătărie, pentru a mări capacitatea de servire a restaurantelor de la parter și etaj. Și sala de spectacole se folosea la sfârșitul săptămânii pentru diferite evenimente, inclusiv pentru nunți. A fost nevoie de construirea unui montcharge (mini-lift de marfă) pentru a face legătura cu bucătăria de la subsol, cu spațiile de oficii ale sălilor de restaurant. Tot atunci s-a construit o scară nouă pentru accesul la noile grupuri sanitare de la subsol.

În sfârșit, în anii ’80, mai exact între 1986-1988, s-au făcut reparații capitale la Cazinou. Cu această ocazie s-au făcut și multe modificări, inclusiv extinderea clădirii cu o travee de 3,00 metri spre nord. S-a mărit bucătăria de la subsol, s-a mai realizat un montcharge, s-au mai construit niște spații de depozitare pentru bucătăria de la subsol (acestea s-au construit sub terasa Cazinoului dinspre mare), inclusiv o rampă de aprovizionare pentru a deservi aceste spații. Tot atunci s-a mai construit o scară care să fie folosită de cei de la bucătăria de la parter pentru a deservi restaurantul de la etaj.


Bineînțeles că toate aceste modificări, completări și  extinderi au dus la apariția unor noi culoare în subsol, unele destul de înguste pentru a nu diminua prea mult spațiile existente.


Cum arată astăzi subsolul după ce s-au demolat majoritatea zidurilor neportante, inclusiv a mai multor culoare? ... Vă voi povesti într-un articol viitor!

Sursa foto: Arh Radu Cornescu. Toate fotografiile sunt recent realizate
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstantaEsteBine - Jocul Școala FEM-IN-NA Jocul Lunii și al câmpurilor electromagnetice

01 Oct 2020 395

Vergil Chițac - primar al municipiului Constanța. Inginer, inovator, rector, senator, primar. Date din CV

01 Oct 2020 2111

#ConstantaEsteBine Jocul Școala Femina. Ce ne face să stăm în starea de femeie de serviciu / Cenușăreasa?

29 Sep 2020 898

#ConstantaEsteBine Jocul Școala FEM-IN-NA. Cenușăreasa – sau Magia forței Vieții

27 Sep 2020 936

#DobrogeaDigitală - „Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României”, de D. Bujilă și M. Mitache Dobrogea, „un colţ de raiu al ţării noastre”

26 Sep 2020 1539

#ConstanțaEsteBine Jocul Școala FEM-IN-NA. Conversația cu femeia de serviciu

25 Sep 2020 1158

#ConstanțaEsteBine Jocul Școala FEM-IN-NA. Echinocțiul de toamnă - zona de „potențial”

23 Sep 2020 911

#alegerilocale2020 Stelian Ion, candidat USR PLUS – “27 septembrie este despre viitorul copiilor noștri aici, acasă, la Constanța. Este despre noi toți într-un oraș curat, verde, civilizat și prosper”! (video)

23 Sep 2020 1392

#ConstanțaEsteBine A cincea ediție TEDxConstanța s-a mutat online

23 Sep 2020 495

#alegerilocale2020 Mohammad Murad îl susține pe Stroe Felix la președinția Consiliului Județean Constanța!

22 Sep 2020 826

#ConstanțaEsteBine Jocul Școala FEM-IN-NA

21 Sep 2020 399

#ConstantaEsteBine Jocul Școala FEM-IN-NA. TEMA 1 – Cenușăreasa și femeia de serviciu

19 Sep 2020 898

#ConstanțaEsteBine Jocul ȘCOALA FEM-IN-NA

17 Sep 2020 880

#ConstantaEsteBine Școala FEM-IN-NA - Un nou Joc experimental

16 Sep 2020 943

#ConstanțaEsteBine – Noi vești de pe șantierul Cazinoului din Constanța Planșee noi peste grinzile lui Saligny! (galerie foto+video)

16 Sep 2020 1969