#ConstanțaEsteBine Ziua 337 – 3.11.2022 Astăzi sărbătoresc scorțișoara

Lucrurile mărunte, mirosurile, gusturile, senzațiile – reprezintă bogăția experienței în corp uman. Ieri am discutat despre o băutură ce a devenit sinonimă cu sărbătorile de iarnă și frigul, vinul fiert (sau sucul de măr fiert). Și am amintit de o mirodenie care transformă totul într-o călătorie exotică a simțurilor.

Scorțișoara este alături de oameni de peste 4000 de ani, din vremea Egiptului, când era întrebuințată ca și mirodenie pentru intensificat plăcerea și senzațiile corporale. Este obținută din partea interioară a scoarței unor arbori veșnic verzi din soiul Cinnamomum. Scoarța este răzuită, este lăsată să se usuce la soare, iar în această perioadă se răsucește și formează rulourile pe care le achiziționăm din comerț. Prin măcinarea acestor bețișoare, se obține și scorțișoara pudră, mult folosită în bucătărie, mai ales în anotimpul rece, datorită acțiunii sale de încălzire și energizare.

Principalul efect al scorțișoarei este tonifierea sistemului cardio-circulator.
Această reacție a fost observată de la începutul utilizării sale și rămâne principalul motiv pentru care scorțișoara continuă să ocupe un rol atât de important în pregătirea felurilor alimentare de iarnă.

Are și alte acțiuni, precum ar fi abilitatea fortifiantă generală, energizarea și se pare că este un remediu cu acțiune reglatoare a glicemiei (anti-diabetic). Nu întâmplător adăugăm scorțișoară de câte ori folosim cantități mai mari de fructe sau amidoane în rețete (plăcinta cu mere, plăcinta cu dovleac etc).
În Evul Mediu, farmaciștii și spițerii vremii au introdus-o ca un leac pentru tonifierea unei inimi slăbite (deci acțiunea cardio-circulatorie a fost recunoscută în continuare), în plus fiind mult folosită în răceli și infecții, împotriva spasmelor și durerilor abdominale (digestiv), dar și în dificultățile sexualității (pentru tonifiere și energizare).

În studiile biochimice ale scorțișoarei, s-a descoperit că este o sursă importantă de anti-oxidanți (acei componenți ce ne apără de acțiunea radiațiilor și tehnologiei), având suplimentar și multe vitamine (vitamina C în special) și minerale. Plus un derivat numit cumarină, cu acțiune importantă de menținere a fluidității sângelui. Acțiunile sale anti-inflamatorie, anti-virală, anti-fungică (în tratamentul Candidozei) și de protecție a sănătății dentare, se adaugă utilității sale digestive, cardio-circulatorii și de protecție a sistemului nervos. Este o mirodenie – medicament de reținut și utilizat.

Pe piață se găsesc diferite varietăți de scorțișoară, din diferite zone tropicale ale globului. Dintre cele peste 250 de specii existente, amintim scorțișoara de Ceylon, care crește în special în Sri Lanka, Madagascar sau Brazilia, cu un conținut scăzut de cumarină și culoare maro deschis. Sau scorțișoara Cassia, cu aromă mai intensă și un preț mai scăzut, din China, Vietnam sau Indonezia, mai bogată în cumarină și de culoare maronie închisă.

În perioada sărbătorilor, scorțișoara este potrivită pentru băuturile calde, precum cafeaua, cacaoa, ceaiul sau vinul fiert. Dar și pentru băuturi reci, precum sucuri de fructe sau cocktail-uri, cărora le poate oferi o aromă specială.

În bucătăria în care se folosește făina de grâu, scorțișoara este mult întrebuințată în perioada sărbătorilor. Cinnamon rolls, rulourile cu scorțișoară, sunt cele mai cunoscute produse standardizate, din magazine.

Scorțișoara se poate presăra pe o salată de fructe, la micul dejun, sau pe un porrige cu fulgi de ovăz, preparat dimineața (ați încercat să fierbeți fulgii de ovăz în suc de măr, și apoi să presărați scorțișoară? Nu? Poate testați în iarna aceasta).


Se poate utiliza chiar și pentru sosurile folosite la fripturi sau pe felii de pâine prăjită sau rondele de orez expandat, cu miere și scorțișoară.
Astăzi sărbătoresc scorțișoara, pentru că îmi reamintește că Natura ne-a oferit în darurile sale toate medicamentele și remediile necesare pentru menținerea în cea mai bună stare a corpului biologic.

Având drept bonus plăcerea tuturor simțurilor, în perioadele festive și aniversare sociale.
Să avem o zi cât mai frumoasă și plăcută, cu aromă de scorțișoară și zâmbete pe chip
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța, „urecheat“ de avocații Consiliului Local, pentru suspendarea Regulamentului de acces în Peninsulă

23 Jan 2023 881

#ConstanțaEsteBine ​Proiectul anului 2023 – O carte pe săptămână. Cartea săptămânii – Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson.Pagina 39 ”- Cooperarea înseamnă exercitarea puterii împreună cu cop

19 Jan 2023 502

#ConstanțaEsteBineSăptămâna 3 (16-22 ianuarie) Cartea săptămânii – Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson

16 Jan 2023 540

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023. O carte pe săptămână. Cartea acestei săptămâni- Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Pagina 193. Combustibil pentru foc

16 Jan 2023 418

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023. O carte pe săptămână. Cartea săptămânii. Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Pagina 152 – Boala, intimitatea personală și frica de vindecare

14 Jan 2023 574

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023. O carte pe săptămână. Cartea acestei săptămâni Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Paginile 140-141

14 Jan 2023 541

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – O carte pe săptămână. Cartea săptămânii Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem

13 Jan 2023 434

#ConstanțaEsteBine Săptămâna 2 (9-15 ianuarie 2023) . Cartea săptămânii. Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem?

10 Jan 2023 574

Deputatul AUR Dumitru Focșa, care şi-a bătut soţia, dă vina pe femeie- "Puseurile de gelozie ale soției erau tot mai apăsătoare"

07 Jan 2023 1210

UPDATE Panică într-un centru comercial din Constanța! Clienții sunt evacuați (VIDEO)

05 Jan 2023 11666

#ConstanțaEsteBine Cartea săptămânii. Arta simplității – Dominique Loreau

05 Jan 2023 552

#ConstanțaEsteBine 4.01.2023 Cartea săptămânii Arta simplității – Dominique Loreau

04 Jan 2023 586

#ConstanțaEsteBine 2 ianuarie 2023 Noul proiect al anului 2023 - Cartea săptămânii

02 Jan 2023 677

#ConstanțaEsteBine Ziua 365 – 31.12.2022 Rezumatul anului 2022

31 Dec 2022 715

#ConstanţaEsteBine Ziua 361 – 27.12.2022 Astăzi sărbătoresc prezentismul

27 Dec 2022 686