Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Copaci puşi la pământ pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa pentru a face loc altor betoane! (galerie foto)

În numai 30 de minute, sâmbătă, în timp ce constănţenii se bucurau de soare sau de mare, pe bulevardul Lăpuşneanu nr. 171, în dreptul blocului S3, au fost tăiaţi 15 copaci. Localnicii din zonă susţin că arborii erau perfect sănătoşi.
Terenul „curăţat” de copaci se află chiar vizavi de aripa nouă a unui centru comercial de pe bulevardul Lăpuşneanu.
Oamenii care locuiesc în zonă şi care în ultimii ani s-au luptat în instanţă cu mai mulţi investitori ce construiesc pe bulevard susţin că au ajuns la capătul puterilor. În sprijinul lor au sărit şi ONG-urile care militează la Constanţa pentru un mediu sănătos.
 
„De data asta, nesimţirea a ajuns la cote maxime. Alt teren privat, vizavi de mall, alt bloc, alţi copaci tăiaţi!!! Nu e nevoie de avize, nu e nevoie de aer curat. Aproximativ 15 copaci din fata blocului S3 au fost puşi la pământ cu o rapiditate demnă de o cauză mai bună. Răspunde cineva?“, arată Asociaţia Verde Urban pe pagina proprie de Facebook.
 
„După tăierea copacilor din fața blocului S3, ne-am sesizat și noi, alături de alte asociații din Constanța, respectiv persoane fizice, locatari, cu toții nemulțumiți și revoltați de situația în care s-a ajuns. Chiar dacă este vorba de proprietatea privată a cuiva, respectivul nu poate face chiar ce îl taie pe el capul.
Terenul văduvit de vegetație este situat într-o zona de maxim interes, lângă un bloc de locuințe. Acolo, chiar unii dintre locatari au plantat copacii acum 30 de ani. Ei, atunci, domnilor de la Primărie, nu puteți spune că nu va interesează doar din comoditate sau din acoperirea intereselor obscure. Și să fie clar că o să facem tot posibilul că acest caz să fie și ultimul iar cei vinovați să plătească pentru distrugerea spațiului verde.
 
În final, somăm public Primăria Constanța, care înțelegem că afirmă existența unor autorizații de construire sau PUZ-uri pentru respectivul teren, să ne indice și nouă aceste documente. Nu de alta, dar subiectul a devenit unul de interes public“, susțin reprezentanții Verde Urban.
 
Tot în mediul virtual, avocatul Cătălin Filişan, iniţiatorul „campaniei „Trees need people - Constanţa Restart”, face, la rândul său, apel la autorităţi „Trebuie să aflăm adevărul, dle comandant Constantin Dancu: cine a făcut această crimă? Dle comandant Tudorel Dogaru - cine sunt cei care ne ucid viitorul? Mai are rost să îl întreb pe dl primar Făgădău cine este beneficiarul acestei crime?”
 
Sâmbătă, în timp ce acei 15 copaci erau retezaţi, voluntarii de la Constanţa Restart montau tutori la copacii tineri din parcul de la Gară. Ironic, nu?
 
Impresionantă este şi mărturisirea lui Valentin Roşculeţ, care spune că aceşti copaci au fost plantaţi de el şi de prietenii săi din copilărie în urmă cu 40 de ani „Ştiţi ce-i mai jos? Pomul plantat de mine acum 40 de ani! Dintr-un loc extraordinar pentru «imobiliarii» noştri cu suflet mare! Ştiţi ce-i mai jos? Unul din brazii care au fost martori jocurilor noastre de-a cowboy-i şi indienii din vremurile când nu era counter strike! Nu-i aşa că a trăit prea mult, d-le primar?
Blocul S3, undeva în Constanţa. 1978. Sau 1980. Nu mai contează. O doamnă şi mulţi copii. Mulţi, doar eram generaţia «decreţeilor»! Spaţiu verde mult. Şi această doamnă, d-na Dăineanu pentru cunoscuţi, ne-a adunat, ne-a pus în mână cazmale pentru săpat gropile şi ne-a adus pomi să-i plantăm. Habar n-aveam atunci ce sentiment de «rădăcină» putea crea gestul asta. Şi au crescut. Şi mă bucuram când mă uitam şi-mi spuneam că unul din ei este al meu. Şi au trecut aproape 40 de ani. Şi nişte oameni (mă rog, hai să spunem oameni) au stabilit ca acei copaci/pomi, printre care şi al meu, trebuie tăiaţi. Da' pe mine m-aţi întrebat? Nu, şi ştiţi de ce? Pentru că nu contăm, pentru ca nu suntem în zona lor de interes, pentru că nu aparţinem high-class-ului constănţean. Ghinionul suprem e că locul cu pricina se află chiar vizavi de City Mall, în buricul târgului. Ce profit bun va fi, nu-i aşa, d-le primar, nu-i aşa, d-le care dai aprobări pentru tăiere? În poze (galerie foto), aşa arătau copacii noştri săptămâna trecută“, notează Valentin Roşculet pe pagina sa de Facebook.
 

Aşteptăm răspunsul autorităţilor!

 
ONG-urile au sesizat şi Garda de Mediu, şi APM, care nu au reacţionat până în acest moment.
 
Direcţia Poliţie Locală din cadrul Primăriei Constanţa s-a autosesizat în acest caz şi va trimite o echipă pentru a verifica situaţia din zonă. Totuşi, prin intermediul lui Mugurel Petcu, şeful Serviciului Control Protecţia Mediului, Poliţia Locală informează printr-un SMS: „În referire la tăierea copacilor de pe terenul amplasat pe b-dul Lăpuşneanu, vizavi de City Mall, despre care aţi făcut referire în mediul online, sunt în măsură să vă aduc la cunoştinţă că, din verificările efectuate, reiese că acest teren este proprietate privată şi, în conformitate cu PUZ-ul zonei, reprezintă teren construibil. Totodată, vă informez că se vor face verificări pentru stabilirea speciei de care aparţin arborii tăiaţi, în ipoteza în care aceştia ar face parte din specii protejate, caz în care vor fi notificate instituţiile statului abilitate să ia măsuri în această privinţă“.
 
Până în acest moment, tot ce am putut să aflăm este faptul că terenul de pe care au fost tăiaţi arborii are proprietar şi are destinaţia de construcţii, nefiind considerat spaţiu verde. În scripte, evident!
 
Va urma.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Radu Mazare

07 Aug, 2018 07:46

Dragilor, degeaba plangeti...tot terenul de la City pana la Oxford l-am vandut investitorilor si eu mi am tras spaga. Nu mai aveti ce face. Se va curata toata zona de copaci... o sa fie ca la mine, aici, in Madagascar...mult vant si nici un copac. A, si inca ceva... si parcul Tabacariei este parcelat tot, asa ca, in curand vor incepe constructiile si acolo. Ce sa va fac, v-a placut painea si circul, acum vine factura de plata :)

Articole asemanatoare

Constanţa. Accident rutier pe bulevardul Lăpuşneanu. Un pieton, lovit

19 Sep 2018 1579

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța, zona Dacia. Patru mașini au fost avariate. O victimă (galerie foto)

18 Sep 2018 7865

Detalii tehnice Cum vrea City Park Mall din Constanţa să amenajeze spaţiul verde din zonă

05 Sep 2018 3650

Constanţa. Accident rutier pe bulevardul Lăpuşneanu, zona Liceului Telecom. Un gard de refugiu, distrus complet (galerie foto)

23 Aug 2018 3955

Accident rutier în Constanţa, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu

22 Aug 2018 4248

O nouă amendă pentru familia Caceandone, proprietara terenului de pe care au fost tăiaţi 15 copaci sănătoşi!

21 Aug 2018 2776

Bătaie de joc! Proprietarul terenului de pe bulevardul Lăpuşneanu, amendat cu 400 de lei de Poliţia Locală

14 Aug 2018 2620

Accident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu, zona City Park Mall. Un rănit (galerie foto+video)

11 Aug 2018 664

UPDATE Imagini de la eveniment Constanţa. Protestatarii se îndreaptă spre sediul PSD. 2000 de manifestanţi (galerie foto)

10 Aug 2018 1086

Riscă o amendă de 800 de lei Proprietarul terenului de pe bulevardul Lăpuşneanu unde au fost tăiaţi 15 copaci, somat de Poliţia Locală să cureţe zona!

10 Aug 2018 1404

Răspuns şocant al proprietarului terenului de pe Lăpuşneanu unde au fost tăiaţi cei 15 copaci! Primăria oferă informaţii pe jumătate în acest caz. Unul dintre PUZ-uri este suspendat! (galerie foto + documente)

08 Aug 2018 5551

O avarie a Electrocentrale Constanța (CET Palas) afectează furnizarea apei calde către abonați din Constanța. Iată care este zona afectată

02 Aug 2018 905

Constanţa. Trei maşini avariate după ce o şoferiţă nu a acordat prioritate

31 Jul 2018 461

Avarie CET Palas. Mai multe zone afectate de lipsa apei calde

24 Jul 2018 747

Avarie RAJA în Constanţa. Ce abonaţi sunt afectaţi de furnizarea apei potabile

23 Jul 2018 601

Constanța. O avarie CET Palas afectează furnizarea energiei termice către mai mulți abonați

19 Jul 2018 1238

Autorizaţia de construire a unor apartamente lângă parcul Tăbăcărie, suspendată Primarul Municipiului Constanţa şi Cambela Prod SRL, nemulţumiţi

17 Jul 2018 2757

Răspunsul primit de tulceanul Tănase Bela, asociat unic în Cambela Prod, de la APM Constanţa, pentru un bloc de pe bulevardul Mamaia

16 Jul 2018 846

Atenție, șoferi! În seara aceasta încep lucrările de reparații pe strada Nicolae Iorga din Constanța

10 Jul 2018 755

Două magazine din City Park Mall Constanţa vor suferi modificări

04 Jul 2018 1617

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier pe bulevardul Lăpușneanu, colț cu Farului (galerie foto+video)

28 Jun 2018 1054

UPDATE. Imagini de la eveniment Accident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu. Două autoturisme au intrat în coliziune (galerie foto+video)

20 Jun 2018 1672

PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, atacat în instanţă de Instituţia Prefectului!

20 Jun 2018 2078

Avarie CET Palas. Ce zone sunt afectate de lipsa energiei termice

19 Jun 2018 644

Accident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu. Tânăr, lovit pe trecerea de pietoni

18 Jun 2018 810

Constanța. Incendiu într-un apartament de pe bulevardul A. Lăpușneanu! Intervin salvatorii (video)

13 Jun 2018 1344

O avarie CET Palas afectează furnizarea apei calde în Constanţa. Zone afectate

31 May 2018 1286

Accident rutier pe bulevardul Lăpușneanu. Un șofer rănit

26 May 2018 913

O avarie a Electrocentrale Constanța (CET Palas) afectează furnizarea apei calde către mai mulți abonați din Constanța. Ce zonă este afectată

22 May 2018 1141

Imagini de la evenimentConstanţa. Un adult şi un copil, loviţi pe o trecere de pietoni din zona Dacia (galerie foto+video)

16 May 2018 5610

Tulceanul Tănase Bela, asociat unic în firma Cambela Prod SRL, va supraetaja un bloc de opt etaje ridicat în Constanţa

12 May 2018 784

O avarie CET afectează furnizarea apei calde în mai multe zone din Constanța

30 Apr 2018 1464

Un cunoscut restaurant fast-food din Constanța a fost verificat de inspectorii CJPC. Mai multe produse, retrase de la consumul uman (video)

24 Apr 2018 2294

Imagini de la evenimentAccident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu. Două autoturisme implicate. Intervine motocicleta SMURD (galerie foto+video)

20 Apr 2018 1792

Un nou magazin Profi, la Constanţa. Unde este situat și când va fi inaugurat (galerie foto)

11 Apr 2018 1678

Imagini de la evenimentAccident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. Un microbuz maxi-taxi, implicat. Ambulanța, la fața locului (galerie foto+video)

03 Apr 2018 2268

Copil de 10 ani, lovit pe trecerea de pietoni pe strada Soveja din Constanța (galerie foto)

28 Mar 2018 796

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. O mașină a unei firme de pază și una de la eoliene implicate. O persoană rănită (galerie foto-video)

27 Mar 2018 4732

Victorie de etapă împotriva unor betoane ridicate pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu Tribunalul Constanţa a dispus suspendarea autorizaţiei de construire emise de Primărie în favoarea investitorului Cambela Prod

26 Mar 2018 3135

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. O tânără a fost rănită. Șoferul implicat nu a fost găsit

22 Mar 2018 1765

Atenţie şoferi! Noroi pe două bulevarde intens circulate din Constanţa (galerie foto+video)

20 Mar 2018 557

Imagini de la evenimentAlertă la pompieri! Un autoturism a luat foc pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în fața Universității Șaguna (galerie foto+video)

15 Mar 2018 2062

O avarie a Electrocentrale Constanța (CET Palas) afectează furnizarea energiei termice către consumatorii din Tomis Nord

14 Mar 2018 1857

Imagini de la eveniment Constanța. Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Două mașini implicate (galerie foto)

12 Mar 2018 700

Exclusiv! Imagini de la faţa locului. Taximetrist bătut în zona Trocadero (galerie foto+video)

13 Feb 2018 4261

Constanța Scandal în plină stradă! Un șofer băut a luat la bătaie un taximetrist pe bulevardul A. Lăpușneanu. Ce s-a întâmplat (galerie foto + video)

12 Feb 2018 12130

Un magazin Mega Image din municipiul Constanţa va fi modificat

08 Feb 2018 2805

Cambela Prod SRL continuă investiţiile imobiliare în municipiul Constanţa. Ridică un bloc de nouă etaje pe şoseaua Mangaliei

01 Feb 2018 1341

În atenția șoferilor Mai multe intersecții din municipiul Constanța, fără iluminat stradal

19 Jan 2018 369

Începe autorizarea comercianţilor de mărţişoare la Constanţa

19 Jan 2018 578