Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Copaci puşi la pământ pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa pentru a face loc altor betoane! (galerie foto)

În numai 30 de minute, sâmbătă, în timp ce constănţenii se bucurau de soare sau de mare, pe bulevardul Lăpuşneanu nr. 171, în dreptul blocului S3, au fost tăiaţi 15 copaci. Localnicii din zonă susţin că arborii erau perfect sănătoşi.
Terenul „curăţat” de copaci se află chiar vizavi de aripa nouă a unui centru comercial de pe bulevardul Lăpuşneanu.
Oamenii care locuiesc în zonă şi care în ultimii ani s-au luptat în instanţă cu mai mulţi investitori ce construiesc pe bulevard susţin că au ajuns la capătul puterilor. În sprijinul lor au sărit şi ONG-urile care militează la Constanţa pentru un mediu sănătos.
 
„De data asta, nesimţirea a ajuns la cote maxime. Alt teren privat, vizavi de mall, alt bloc, alţi copaci tăiaţi!!! Nu e nevoie de avize, nu e nevoie de aer curat. Aproximativ 15 copaci din fata blocului S3 au fost puşi la pământ cu o rapiditate demnă de o cauză mai bună. Răspunde cineva?“, arată Asociaţia Verde Urban pe pagina proprie de Facebook.
 
„După tăierea copacilor din fața blocului S3, ne-am sesizat și noi, alături de alte asociații din Constanța, respectiv persoane fizice, locatari, cu toții nemulțumiți și revoltați de situația în care s-a ajuns. Chiar dacă este vorba de proprietatea privată a cuiva, respectivul nu poate face chiar ce îl taie pe el capul.
Terenul văduvit de vegetație este situat într-o zona de maxim interes, lângă un bloc de locuințe. Acolo, chiar unii dintre locatari au plantat copacii acum 30 de ani. Ei, atunci, domnilor de la Primărie, nu puteți spune că nu va interesează doar din comoditate sau din acoperirea intereselor obscure. Și să fie clar că o să facem tot posibilul că acest caz să fie și ultimul iar cei vinovați să plătească pentru distrugerea spațiului verde.
 
În final, somăm public Primăria Constanța, care înțelegem că afirmă existența unor autorizații de construire sau PUZ-uri pentru respectivul teren, să ne indice și nouă aceste documente. Nu de alta, dar subiectul a devenit unul de interes public“, susțin reprezentanții Verde Urban.
 
Tot în mediul virtual, avocatul Cătălin Filişan, iniţiatorul „campaniei „Trees need people - Constanţa Restart”, face, la rândul său, apel la autorităţi „Trebuie să aflăm adevărul, dle comandant Constantin Dancu: cine a făcut această crimă? Dle comandant Tudorel Dogaru - cine sunt cei care ne ucid viitorul? Mai are rost să îl întreb pe dl primar Făgădău cine este beneficiarul acestei crime?”
 
Sâmbătă, în timp ce acei 15 copaci erau retezaţi, voluntarii de la Constanţa Restart montau tutori la copacii tineri din parcul de la Gară. Ironic, nu?
 
Impresionantă este şi mărturisirea lui Valentin Roşculeţ, care spune că aceşti copaci au fost plantaţi de el şi de prietenii săi din copilărie în urmă cu 40 de ani „Ştiţi ce-i mai jos? Pomul plantat de mine acum 40 de ani! Dintr-un loc extraordinar pentru «imobiliarii» noştri cu suflet mare! Ştiţi ce-i mai jos? Unul din brazii care au fost martori jocurilor noastre de-a cowboy-i şi indienii din vremurile când nu era counter strike! Nu-i aşa că a trăit prea mult, d-le primar?
Blocul S3, undeva în Constanţa. 1978. Sau 1980. Nu mai contează. O doamnă şi mulţi copii. Mulţi, doar eram generaţia «decreţeilor»! Spaţiu verde mult. Şi această doamnă, d-na Dăineanu pentru cunoscuţi, ne-a adunat, ne-a pus în mână cazmale pentru săpat gropile şi ne-a adus pomi să-i plantăm. Habar n-aveam atunci ce sentiment de «rădăcină» putea crea gestul asta. Şi au crescut. Şi mă bucuram când mă uitam şi-mi spuneam că unul din ei este al meu. Şi au trecut aproape 40 de ani. Şi nişte oameni (mă rog, hai să spunem oameni) au stabilit ca acei copaci/pomi, printre care şi al meu, trebuie tăiaţi. Da' pe mine m-aţi întrebat? Nu, şi ştiţi de ce? Pentru că nu contăm, pentru ca nu suntem în zona lor de interes, pentru că nu aparţinem high-class-ului constănţean. Ghinionul suprem e că locul cu pricina se află chiar vizavi de City Mall, în buricul târgului. Ce profit bun va fi, nu-i aşa, d-le primar, nu-i aşa, d-le care dai aprobări pentru tăiere? În poze (galerie foto), aşa arătau copacii noştri săptămâna trecută“, notează Valentin Roşculet pe pagina sa de Facebook.
 

Aşteptăm răspunsul autorităţilor!

 
ONG-urile au sesizat şi Garda de Mediu, şi APM, care nu au reacţionat până în acest moment.
 
Direcţia Poliţie Locală din cadrul Primăriei Constanţa s-a autosesizat în acest caz şi va trimite o echipă pentru a verifica situaţia din zonă. Totuşi, prin intermediul lui Mugurel Petcu, şeful Serviciului Control Protecţia Mediului, Poliţia Locală informează printr-un SMS: „În referire la tăierea copacilor de pe terenul amplasat pe b-dul Lăpuşneanu, vizavi de City Mall, despre care aţi făcut referire în mediul online, sunt în măsură să vă aduc la cunoştinţă că, din verificările efectuate, reiese că acest teren este proprietate privată şi, în conformitate cu PUZ-ul zonei, reprezintă teren construibil. Totodată, vă informez că se vor face verificări pentru stabilirea speciei de care aparţin arborii tăiaţi, în ipoteza în care aceştia ar face parte din specii protejate, caz în care vor fi notificate instituţiile statului abilitate să ia măsuri în această privinţă“.
 
Până în acest moment, tot ce am putut să aflăm este faptul că terenul de pe care au fost tăiaţi arborii are proprietar şi are destinaţia de construcţii, nefiind considerat spaţiu verde. În scripte, evident!
 
Va urma.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Radu Mazare

07 Aug, 2018 07:46

Dragilor, degeaba plangeti...tot terenul de la City pana la Oxford l-am vandut investitorilor si eu mi am tras spaga. Nu mai aveti ce face. Se va curata toata zona de copaci... o sa fie ca la mine, aici, in Madagascar...mult vant si nici un copac. A, si inca ceva... si parcul Tabacariei este parcelat tot, asa ca, in curand vor incepe constructiile si acolo. Ce sa va fac, v-a placut painea si circul, acum vine factura de plata :)

Articole asemanatoare

Accident rutier în fața Universității Andrei Șaguna din Constanța. Pieton rănit. Cadrele medicale chemate în ajutor (galerie foto)

14 Feb 2019 900

Cascador de ocazie Un autobuz a ajuns pe scuarul din zona Tomis 3 din Constanța după ce șoferul a uitat să acţioneze frâna autovehiculului

15 Jan 2019 560

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpupșneanu din Constanța, zona Trocadero. Un pieton implicat (galerie foto)

11 Jan 2019 1384

Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța angajează îngrijitoare. Nu se solicită vechime

28 Dec 2018 433

Imagini de la eveniment Accident rutier pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, zona City Park Mall. Femeie şi copil, loviţi de un taxi (galerie foto+video)

27 Dec 2018 9526

Cambela Prod aşteaptă răspuns de la APM Constanţa privind investiţia imobiliară de pe bulevardul Lăpuşneanu (document)

20 Dec 2018 892

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. Victima este un pieton. Cadrele medicale chemate în ajutor (galerie foto+video)

15 Dec 2018 6213

Strada București din Constanța a intrat în proces de reabilitare și modernizare

04 Dec 2018 648

S-a luptat trei săptămâni cu moartea. A murit tânăra grav rănită în accidentul de la Zodiac din Constanţa. Era fiica unui politician

30 Nov 2018 7427

UPDATE Se oprește apa pe bulevardul Al. Lăpușneanu din Constanța. Află dacă ești afectat!

22 Nov 2018 508

Accident rutier grav la intersecția bulevardelor Alexandru Lăpușneanu și Tomis din Constanța. Traficul, îngreunat în zonă (galerie foto+video)

20 Nov 2018 5767

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu din Constanţa. O victimă. Ambulanţa chemată în ajutor (galerie foto+video)

19 Nov 2018 3429

O avarie CET Palas afectează furnizarea energiei termice în Constanţa

15 Nov 2018 970

Tânăra rănită grav în accidentul teribil din zona Hotelului Zodiac din Constanța este fiica unui consilier local din Cogealac (video)

12 Nov 2018 16169

În ce stare sunt victimele accidentului de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. Un tânăr a decedat (video)

12 Nov 2018 3468