Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Stelian Ion (USR) - „În Constanţa e jale, te ciuruie ţânţarii! Au făcut dezinsecţie cu apă chioară. Un fel de Hexi Pharma cu insecticid“


Constănţenii sunt supăraţi că nu pot ieşi afară seara din casă, că nu pot merge cu copiii în parcuri din cauza ţânţarilor.
„Ţânţarul, insecta aia mică şi sinistră, pare prea neînsemnată pentru a fi luată în serios de autorităţi, deşi dintr-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii din toamna anului trecut aflam că au decedat din cauza virusului West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţar, 38 de oameni. Putea fi oricare dintre copiii noştri... Și în anii anteriori s-au înregistrat astfel de decese. Câte 6, câte 8, dar anul trecut au fost aproape 40 de victime!

Ce au făcut autorităţile? Ce ştiu ele cel mai bine sa facă: nimic! În Constanţa, e jale, te ciuruie ţânţarii ziua-n amiaza mare, prin haine, din mişcare. Au făcut dezinsecţie cu apă chioară. Un fel de Hexi Pharma cu insecticid. Ultimul contract de dezinsecţie pe care-l găseşti pe site-ul Primăriei Constanţa este din 26.03.2019, cu valabilitate doar 2 luni. Oricum, tot ce s-a făcut acolo a fost ineficient”, susţine deputatul USR de Constanţa Stelian Ion.

El afirmă că a transmis pe acest subiect o interpelare anul trecut către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „Adresam nişte întrebări concrete, la care a mimat un răspuns un secretar de stat, dând măsura unei colosale incompetenţe ministeriale. Ne detaliază pe o pagină întreagă necesitatea verificării sângelui donat, iar într-un singur rând ne spune că nu deţin informaţii cu privire la sancţiunile aplicate autorităţilor publice locale pentru efectuarea defectuoasă a dezinsecţiei. Nu au informaţii pentru că nu le pasă! Doamnei ministru Sorina Pintea nu îi pasă de această problemă, e o bagatelă pentru domnia sa că anul trecut au murit 38 de oameni (până pe 18 octombrie) din această cauză. „Să fie sănătoşi!” ne-ar spune cu cinism. Să fim şi noi sănătoşi şi să ne apere Dumnezeu şi Măiculiţa Domnului, că autorităţile sunt preocupate doar de propriile privilegii şi de conservarea cu orice preţ a mandatelor şi a funcţiilor. După aceste autorităţi, ar trebui să ne rugăm mai des la divinitate să nu avem un asemenea ghinion, să stăm închişi în case, departe de parcuri şi zone verzi, daţi cu straturi multiple de repelent, îmbrăcaţi cu haine groase, baricadaţi cu câte doua rânduri de plase, ca pentru un atac atomic”, mai afirmă parlamentarul constănţean.

Locuitorii din municipiu se plâng de faptul că ţânţarii au pus stăpânire pe oraş şi acuză Primăria că nu îşi face datoria să stropească cu substanţe specifice astfel încât să rezolve problema acestor insecte. În replică, primarul Decebal Făgădău a precizat că încă de la începutul lunii firma care se ocupă de dezinsecţie stropeşte în toate punctele din oraş, după un program strict, iar modul în care se face este înregistrat video.
Potrivit lui Făgădău, soluţia cu care se stropeşte este alta de la 1 iulie 2019, asta deoarece intră în vigoare o directivă europeană, transpusă în legislaţia naţională.

„Noi stropim cu o soluţie care este agrementată cu un biocid agrementat de minister, de autorităţile naţionale. Nu stropim cu ce vrem noi. Toate aceste unităţi administrativ-teritoriale, toate aceste primării stropesc cu aceeaşi soluţie. Soluţia se numeşte Kotrine Profi EC 250. Diluţia este de 80 de ml la 10 litri de apă. Tot acest proces de diluţie, de când se desigilează, cât se pune, la noi se filmează. Toate operaţiunile de dezinsecţie se filmează. S-a implementat o directivă europeană - Regulamentul 528 din 2012, care s-a transpus în legislaţia naţională prin hotărârea de Guvern 617 din 2014, astfel încât agrementarea produsului Kotrine Profi EC 250, în loc să expire în 2024, expiră la 30.06.2019. În schimb, producătorul şi-a agrementat din timp o nouă soluţie - Solfac Trio EC 200, care este la nivel naţional. Toate primăriile din România cu care am discutat folosesc aceeaşi soluţie”, a precizat primarul Decebal Făgădău.

Citeşte şi:

Ţânţarii, o problemă acută a Constanţei! Până unde are Primăria obligaţia să asigure dezinsecţia

Huţucă - „Domnule Făgădău, aţi lăsat Constanţa pradă mizeriei, ţânţarilor şi ruinei!“

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primul caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile, din 2019! Atenţie la ţânţari

23 Jul 2019 476

Ţânţarii, o problemă acută a Constanţei! Până unde are Primăria obligaţia să asigure dezinsecţia

26 Jun 2019 1450

Huţucă - „Domnule Făgădău, aţi lăsat Constanţa pradă mizeriei, ţânţarilor şi ruinei!“

01 Sep 2018 896

Constănţeanul supărat Dezinsecţia făcută de autorităţi, inutilă? Ce spune viceprimarul Dumitru Babu

22 Aug 2018 2827

Noi cazuri de infecție cu virusul West Nile confirmate în România! Un caz, chiar lângă Constanța

26 Jul 2018 779

Pleci în India? Ai grijă la țânțari Creşteri ale cazurilor de infectare cu virusurile Chikungunya și Dengue

31 Aug 2016 1850

Constănţeni din toate cartierele, uniţi împotriva ţânţarilor Au sau nu efect acţiunile de dezinsecţie? Vă rugăm să ne sesizaţi!

12 Jul 2016 2150

Bovinele din România, pândite de dermatoza nodulară contagioasă? Ce este această boală?

11 Jul 2016 2405

În atenţia primarului Făgădău Opt din zece constănţeni sunt nemulţumiţi de acţiunile de dezinsecţie

11 Jul 2016 1670

Vă plac țânțarii? Doriți să cumpărați o pereche? Nimic mai simplu...

10 Jul 2016 1291

Sondaj de opinie Sunteţi mulţumiţi de cum decurg acţiunile de dezinsecţie în municipiul Constanţa?

04 Jul 2016 3810

Constanţa, invadată de ţânţari Ce obligaţii îi reveneau Primăriei prin contractul încheiat cu firma de dezinsecţie (documente)

01 Jul 2016 2885

Parcurile din Constanţa colcăie de ţânţari! Primarul Făgădău sugerează să folosim creme şi spray-uri cu substanţe repelente (documente)

28 Jun 2016 3899

A început dezinsecția în Poarta 6. Angajații Allchim CO SRL, maraton după țânțari (galerie foto)

27 Jun 2016 3467

UPDATE.Promisiuni peste promisiuni Reprezentaţii Primăriei Constanţa susţin că vor stârpi ţânţarii! Dar când?

27 Jun 2016 2782