Alexandru Rafila, despre vaccinurile împotriva COVID- "Au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei"

Anunțul lui Rafila, foto: pexels Vaccinurile împotriva infecţiei cu noul coronavirus au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei, iar succesul vaccinării din ţara noastră a fost unul îndoielnic, pentru că a fost foarte multă politică şi a fost insuficient pregătită o campanie de informare şi de comunicare, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la dezbaterea "Geopolitica vaccinului. Realităţi internaţionale şi interese româneşti", organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.El a adăugat că un mijloc de protejare a sănătăţii a ajuns un mijloc de dezbatere şi a împărţit lumea "în două tabere".

"Vaccinurile împotriva acestei infecţii (COVID-19 - n.r.) au reprezentat cea mai spectaculoasă, nu ştiu dacă descoperire, dar cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei, pentru că, într-un timp extrem de scurt - avem luna martie când OMS a declarat practic pandemia cu noul coronavirus - am avut un interval de puţine luni în care s-a ajuns la autorizarea de vaccinuri care să oprească transmiterea bolii. Vă aduc aminte că cea mai frecventă întrebare era "când credeţi că obţinem un vaccin care să oprească această pandemie?", a afirmat ministrul Sănătăţii.


Potrivit acestuia, îngrijorarea societăţii era legată de protecţia sănătăţii, dar şi de traumele care începeau să se cristalizeze în România şi în multe alte ţări, între acestea fiind închiderea şcolilor, afectarea diverselor activităţi de natură economică, socială.


"Lumea nu era pregătită pentru aşa ceva. Schimbarea a fost extrem de brutală şi, în lipsa unui tratament eficace, în lipsa unui vaccin, în mod evident lucrurile acestea puteau să scape de sub control şi nimeni nu ştia cât timp vor mai dura, mai ales că teama legată de consecinţe - planul mortalităţii - era extrem de mare. Măsurile au fost - era să spun pompieristice, dar nu fac aluzie la nimeni - au fost luate sub presiunea informaţiilor, mai degrabă, decât din punct de vedere al consecinţelor asupra sănătăţii publice. (...) Viaţa a demonstrat că diversele discuţii, teme, apropo de reacţii la diverse vaccinuri, nu cred că sunt sustenabile, pentru că incidentele legate de hipercoagulabilitate, lucruri de acest gen, erau extrem de rare", a explicat Alexandru Rafila.


El a arătat că, dacă la începutul pandemiei a existat o competiţie foarte mare între cetăţeni privind accesul la vaccin, ulterior, "din nefericire, cel puţin în ţara noastră, a existat o abordare nefericită, care a încercat să compromită efortul autorităţilor, pentru că a existat un efort logistic consistent şi s-a sădit neîncrederea prin faptul că a existat o campanie de discreditare a acestui efort, fiind vorba de o competiţie în interiorul guvernului de coaliţie".
 

"Ulterior, campania de vaccinare din ţara noastră a fost compromisă de politizarea ei şi de faptul că, în mod evident, în ciuda încetinirii ritmului de vaccinare, epidemia a fost declarată învinsă în primăvara - vara anului 2021 de către principalii doi lideri politici ai României din acea perioadă. (...) În ciuda unui efort logistic şi financiar pentru o ţară ca România, succesul a fost îndoielnic, pentru că a fost foarte multă politică şi a fost insuficient de bine pregătită o campanie de informare şi de comunicare", a susţinut ministrul Sănătăţii.Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Peste jumătate dintre respondenți nu doresc să facă doza 4 de vaccin anti-covid-19

08 Aug 2022 545

Un vaccin împotriva variolei maimuţei a fost aprobat în Japonia

03 Aug 2022 425

Sondaj de opinie Veți face doza 4 de vaccin anti-Covid-19?

01 Aug 2022 694

Vaccinul Imvanex, autorizat pentru folosirea împotriva variolei maimuței

25 Jul 2022 513

OMS Vaccinurile anti-COVID-19 au salvat milioane de vieţi, dar nu au redus în mod decisiv transmiterea virusului

22 Jul 2022 620

Agenţia Europeană pentru Medicamente autorizează un vaccin împotriva variolei maimuței

22 Jul 2022 486

OMS „Alertă roşie” privind vaccinarea infantilă la nivel global. „Suntem martorii celei mai mari scăderi continue a imunizării infantile într-o generaţie”

15 Jul 2022 763

Italia A început campania pentru administrarea celui de-al doilea booster contra COVID-19 pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani

12 Jul 2022 458

Medicii de familie, precizări importante despre pericolul de întrerupere a vaccinării copiilor

12 Jul 2022 679

INSP 3.252 de doze de vaccin anti-Covid 19 administrate în ultima săptămână

11 Jul 2022 513

Israel A fost aprobată vaccinarea anti-COVID 19 pentru copiii cu vârsta sub 5 ani

07 Jul 2022 531

Agenția Europeană a Medicamentului Vaccinurile împotriva Omicron pot creşte nivelul de protecţie, utilizate ca rapel

02 Jul 2022 823

Ministerul Sănătății cumpără vaccinuri BCG, împotriva hepatitei B și DTPa. Ce valoare au contractele

25 Jun 2022 588

Vaccinare anti-COVID Cele mai multe persoane s-au imunizat cu doza a patra, în săptămâna 13 - 19 iunie

20 Jun 2022 876

Booster-ul Moderna împotriva Omicron este eficient

08 Jun 2022 632