Director OMS pentru Europa "Este plauzibil că regiunea se apropie de un sfârşit al pandemiei"

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, care ar putea infecta circa 60% din populaţia Europei până în luna martie, a declanşat o nouă fază a pandemiei COVID-19 pe acest continent şi ar putea să-l apropie de deznodământul ei, a declarat duminică, 23 ianuarie, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, Hans Kluge.''Este plauzibil că regiunea se apropie de un sfârşit al pandemiei'', a susţinut acesta într-o declaraţie acordată agenţiei France Presse, îndemnând însă în continuare la prudenţă, dată fiind adaptabilitatea virusului.''Odată ce valul Omicron se va fi calmat, va exista timp de câteva luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imunizaţi prin infectare şi va fi de asemenea o scădere ca urmare a sezonalităţii'', crede Hans Kluge.Totuşi, a atras el atenţia, nu suntem ''într-o perioadă endemică'' a virusului SARS-CoV-2. ''Endemic înseamnă (...) că putem previziona ce se va întâmpla; or, acest virus ne-a surprins nu doar o dată. Trebuie aşadar să fim foarte prudenţi'', a avertizat responsabilul OMS.Varianta Omicron a coronavirusului, mai contagioasă decât Delta, este în prezent dominantă la nivel european, dar nu a înlocuit-o complet pe aceasta din urmă, care continuă să se răspândească în paralel cu Omicron.''Omicron continuă să se răspândească pe planetă (...) Nu vă păcăliţi, Omicron provoacă spitalizări şi decese, şi chiar cazurile mai puţin grave sufocă sistemele de sănătate!'', a atenţionat marţi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.''Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante'' ale coronavirusului SARS-CoV-2, a subliniat el, atrăgând atenţia încă o dată că varianta Omicron nu este blândă.


''Probabil că, în medie, Omicron este mai puţin gravă, dar povestea că este o boală uşoară e înşelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) şi costă tot mai multe vieţi'', a remarcat Tedros, care s-a arătat preocupat în special de cazul ţărilor cu rate reduse ale vaccinării, acestea fiind mai predispuse la un număr mare al formelor grave de boală.

Foto Pixabay

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul deputat PSD George Vișan, director în cadrul Administrației Portului Constanța

16 May 2022 438

Universitatea „Ovidius” din Constanţa angajează. Vezi dacă îndeplinești cerințele

14 May 2022 1008

Botoșani Directorul DSVSA, Mihai Țurcanu, cercetat de DNA sub control judiciar

14 May 2022 538

Directorul Penitenciarului Rahova ar putea fi demis, după ce un deținut periculos a evadat din spital

12 May 2022 552

Post vacant la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării Tulcea. Condiții de angajare

11 May 2022 536

Din ce în ce mai mulți delfini eșuați din Marea Neagră. Cum îi afectează războiul și navele militare (VIDEO)

11 May 2022 626

Dosarul care a cutremurat Ministerul Transporturilor. Cine a bătut palma cu DNA Constanța!

11 May 2022 5525

Investitorul Cușu Iancu numit director al unei societăți de brokeraj din Constanța

11 May 2022 994

Florin Goidea, director CNAPMC „Portul nu e blocat, sunt doar aglomerări în unele terminale. Este o situație specială și trebuie să ne adaptăm" (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 May 2022 1222

Schimbări în conducerea societății Chimpex SA Constanța. Cine este nou director general

07 May 2022 824

RAJA SA, importante proiecte de modernizare în județul Constanța și ariile adiacente! Care este stadiul implementării acestora

07 May 2022 866

Spitalul Clinic de Pneumoftizioiogie Constanța scoate la concurs două posturi vacante. Cine poate participa

06 May 2022 1083

Vergil Chițac a declarat recurs în dosarul cu fostul șef al Direcției de Asistență Socială din Primăria Constanța, Emil Mereuță

06 May 2022 676

UPDATE Amenzi de peste 100.000 de lei pentru două magazine Jumbo din București. Ce nereguli au constatat comisarii ANPC (GALERIE FOTO)

05 May 2022 1010

Adrian V.Rădulescu (1932-2000)

05 May 2022 2141