Tulcea Prevenirea infracțiunilor informatice, în atenția polițiștilor

  • Ofertele de produse și servicii la prețuri avantajoase, promovate în online, sub diverse forme, site-uri false, site-uri de scam, rețele de socializare, campanii de e-mail, sunt câteva din formele de manifestare ale fraudelor pe internet, transmite IPJ Tulcea.
În contextul digitalizării serviciilor de plată, infracţiunile comise împotriva siguranţei sistemelor informatice şi a infracţiunilor comise prin intermediul sistemelor informatice constituie un fenomen atât la nivel naţional şi internaţional, cât şi pe plan local, numărul de infracţiuni sesizate la nivelul  I.P.J. Tulcea dublându-se în fiecare an.

Criminalitatea informatică din România se manifestă sub forma criminalității mărunte, orientată spre obținerea de bani, dar în special sub forma grupărilor organizate transnaționale, specializate în infracțiuni informatice, a căror activitate  infracțională este organizată, aparent, după un model de business legal.

Ofertele de produse și servicii la prețuri avantajoase, promovate în online, sub diverse forme, site-uri false, site-uri de scam, rețele de socializare, campanii de e-mail, sunt câteva din formele de manifestare ale fraudelor pe internet. 

Autorii profită atât de lipsa unor cunoştinţe în domeniul informatic al persoanelor vătămate, cât şi de neatenţia acestora pentru a le înşela şi a obţine sume necuvenite. Modurile de operare folosite de autori sunt din ce în ce mai diversificate, astfel că în urma activităţii infracţionale, persoanele vătămate constată că din conturile bancare le-au fost retrase fără drept sume însemnate de bani.   
      
În ultima periodă, pe raza judeţului Tulcea au fost sesizate mai multe infracţiuni de înşelăciune prin metoda phishing, în sensul că prin intermediul aplicaţiei online www.olx.ro sau a platformei Facebook  Market, autorii s-au arătat interesaţi de anumite produse pe care persoanele vătămate le-au postat spre vânzare, determinându-i pe aceştia să completeze şi să le dezvăluie datele înscrise pe cardurile lor bancare şi să autorizeze diverse plăţi.
 
În acest sens, structurile de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, au efectuat o campanie de informare a cetățenilor, privind o serie de recomandări pentru a preveni și combate infracțiunile informatice:
  • în situaţia furtului/ pierderii cardurilor bancare, anunţarea de îndată a uniţăţii bancare în vederea blocării acestora, dar şi a organelor de poliţie;  
  • acordarea unei mai mari atenţii cu ocazia efectuării de plăţi online, atât cu privire la termenele şi condiţiile de efectuare a plăţilor, cât şi în privinţa comisioanelor de livrare a produselor comandate. În acest sens, recomandăm ca plăţile şi comenzile de produse să fie efectuate pe site-uri securizate;
  • a nu se divulga datele înscrise pe cardurile bancare şi a nu se înmâna cardurile bancare altor persoane, în special dacă acestea vă contactează telefonic sau pe platformele de socializare precum whatsapp/facebook  şi indiferent de calitatea pe care şi-o atribuie aceştia;
  • a nu se da curs e-mailurilor primite de la persoane necunoscute, indiferent de calitatea pe care acestea şi-o atribuie, în care se creează aparenţa unor câştiguri speculative rapide ( tranzacţii la bursă, criptomenede, etc) cu scopul de a le divulga datele înscrise pe cardurile bancare;
  • a nu se da curs link-urilor primite prin intermediul platformelor de socializare, prin care sub aparenţa clarificării situaţiei bancare sau de telefonie mobilă/ altor servicii, se solicită datele înscrise pe cardurile bancare, în special a codului CVC.      
Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la persoane bănuite de infracțiuni economice. Cum acționau suspecții

28 Oct 2020 1396

Se anunță zeci de percheziții în mai multe județe din țară! Unde au descins mascații

12 Aug 2020 782

Poliția Română Investigații în dosare de infracțiuni economice

15 Mar 2020 1159

Investigații ale polițiștilor, în dosare de infracțiuni economice. Ce au constatat și ce sancțiuni au aplicat

08 Mar 2020 882

Infracțiunile economice, în atenția polițiștilor. Zeci de percheziții domiciliare. Ce au descoperit oamenii legii

22 Feb 2020 1069

Infracțiunile economice. O mie două sute de litri de alcool, confiscat de polițiști

15 Dec 2019 1219

Percheziții la persoane și firme, într-o cauză de infracțiuni economice. Vor fi puse în aplicare mandate de aducere

12 Dec 2019 879

IGPR Percheziții domiciliare în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiuni economice

03 Nov 2019 960

Infracțiunile economice, în atenția Poliției Române

19 Oct 2019 954

Mai multe infracţiuni economice cercetate de Poliţia Română. Zeci de percheziții domiciliare

13 Oct 2019 872

Percheziţii la persoane bănuite de infracțiuni economice. Peste 130 de suspecţi, conduşi la audieri

06 Oct 2019 885

Mai multe infracţiuni economice cercetate de Poliţia Română. Sute de persoane sunt urmărite penal

29 Sep 2019 1247

Bilanțul infracțiunilor economice depistate de polițiști în ultima săptămână

21 Sep 2019 1099

Infracţiunile economice, în atenţia Poliţiei Române

16 Sep 2019 724

Mai multe percheziții au avut loc la suspecți de infracțiuni economice într-o săptămână. Zeci de persoane au ajuns după gratii

03 Feb 2019 862