Academicianul Cristian Silvestru, ales recent membru al European Academy of Sciences. Despre activitatea lui academică

  • Academician Cristian Silvestru, este coautor la două cărți publicate de editura americană CRC Press şi autor al unor capitole în cărți publicate de prestigioasa editura Wiley.
Academician Cristian Silvestru, titular în cadrul Secției de științe chimice din Academia Română, a fost ales recent membru al European Academy of Sciences. Nominalizarea sa „a fost susținută cu entuziasm de toți membrii consiliului general“ al European Academy of Sciences, așa cum arată președintele prestigioasei instituții europene, profesorul Rodrigo Martins în scrisoarea-invitație din 13 iulie 2021.

Academician Cristian Silvestru, specialist în chimie anorganică, este, începând cu anul 1989 cadru didactic la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul Universității „Babeș Bolyai“ Cluj Napoca.

Între anii 1996 şi 2000 a fost prodecan al acestei facultăți, iar din 2011 este director al Departamentului de chimie.

Profesorul Cristian Silvestru a dezvoltat o bogată activitate de cercetare, având contribu ț i i semnificative la dezvoltarea chimiei organometalice şi coordinative. În anul 1990 a primit, alături de colaboratorii săi Premiul Spacu al Academiei Române, punând pentru prima oară în evidenţă acțiunea antitumorală a unor compuși organostibiu.

Împreună cu grupuri de cercetare din Germania şi Spania, a descris primii reprezentanți ai unor noi clase de compuși organometalici hipervalenți ai metalelor din grupele principale hidroxizi, peroxizi, halocalcogenuri metaloheterocicluri etc. Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în peste 200 de articole şi „review uri publicate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate.

Este coautor la două cărți publicate de editura americană CRC Press şi autor al unor capitole în cărți publicate de prestigioasa editura Wiley.

A ținut, ca invitat, conferințe şi seminar e la universități din Bremen, Braunschweig, Heidelberg, Dortmund Zaragoza, La Rioja Cagliari Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Universidad Automoma de Puebla Grand Valley State University, Clarkson
University, Brooklyn College at the City Un iversity of New York. A fost, de asemenea, visiting professor la Bremen Universität, la Universidad Nacional Autonoma de Mexico din Ciudad de Mexico și la Michigan State University.

Pentru întreaga activitate în domeniul științelor chimice a primit Premiul „Gh. Spacu“ al Societății de Chimie din România în 2011 – Anul Internațional al Chimiei. În 2019 a fost ales membru al European Academy of Sciences and Arts, cu sediul la Salzburg (https://acad.ro/viataAcademica/pagViataAcad2019-1106CristianSilvestru-membruEASA-Salzburg.htm).


European Academy of Sciences https://www.eurasc.org )), cu sediul la Liège, reunește cei mai performanți oamen i de știință din Europa , ale căror viziune ș i activitate depășe sc frontierele naționale , având ca obiectiv consolida rea științ ei europene și cooperarea științifică. Un obiectiv important al European Academy of Sciences este consilierea organisme lor de decizie europene în vederea stimulării cercetării, susținerii transferului tehnologic și a dezvoltării sociale.

Sursa foto-text: acad.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Iamblichos (sec. III-IV) - „Viața lui Pitagora”

20 Apr 2024 1201

Constanța Certificat de urbanism pentru Academia Română! Iată ce investiție va realiza

12 Apr 2024 407

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 748

Academia Română la aniversare! Se împlinesc 158 de ani de la înfiinţare

02 Apr 2024 551

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1367

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 746

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

29 Oct 2023 1114

75 ani de la moartea dr. Constantin I. Angelescu, longeviv ministru-reformator al Instrucțiunii Publice

25 Oct 2023 993

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1132

Academia Hagi și ACS Premier Iași au devenit cluburi partenere. Care a fost prima acțiune comună

16 Oct 2023 1098

Constanța Antrenorul Eddy Năstase s-a căsătorit. Elevii săi de la Academia Hagi i-au făcut o frumoasă surpriză (GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 5946

Originar din Tulcea Alexandru Ciucurencu, pictorul cu titlurile de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

27 Sep 2023 1642

Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate

06 Sep 2023 1253

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 823

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Limbii Române. „Nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, dar poţi vorbi, scrie şi citi frumos româneşte fără să fii român“

31 Aug 2023 905