Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii NaţionaleBiblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, organizează luni, 15 ianuarie 2024, evenimentul cultural cu tema "Anton Pann - Povestea vorbei", constând în vernisarea expoziţiei cu acelaşi nume, urmată de un fermecător şi reprezentativ concert susţinut de Ansamblul cameral de muzică veche "Anton Pann". Evenimentul va avea loc în Sala "Theodor Pallady" din Calea Victoriei 125, începând cu ora 13, şi este dedicat Zilei Culturii Naţionale.

Manifestarea este onorată de prezenţa acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care va rosti cuvântul de deschidere, urmat de alocuţiunile acad. Gheorghe Chivu, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei, şi prof.univ. Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, care vor argumenta alegerea acestei teme pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale. Amfitrion: prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române şi director al Bibliotecii Academiei, transmite un comunicat al Academiei Române. 

Evenimentul de la Biblioteca Academiei Române doreşte să pună în evidenţă rolul esenţial, de pionierat, pe care Anton Pann l-a jucat la începutul secolului al XIX-lea în constituirea culturii române moderne, pe fondul apariţiei în Europa a ideii de naţiune şi de cultură naţională, care să susţină aspiraţiile de separare în entităţi statale ale populaţiilor aflate sub dominaţie imperială.

Expoziţia prilejuieşte publicului întâlnirea cu opera complexă a lui Anton Pann, de poet, traducător, publicist, dar şi de tipograf, precum şi de compozitor şi profesor de muzică religioasă, subsumate identificării sau creării unor valori culturale care să corespundă cu năzuinţele politice şi sociale ale epocii. Vor fi expuse manuscrise originale, tipărituri vechi, începând cu anii 1819-1820, zeci de Psaltichii, în limba română sau bilingve, în română şi greacă, grafiate în alfabet slavon sau în alfabet de tranziţie, cu inserţii de alfabet latin. Acestea sunt atât rodul prezenţei sale (trei luni) în Comisia "de românire" a compoziţiilor de muzică religioasă, în care Anton Pann fusese numit de mitropolitul Dionisie Lupu, dar mai ales rezultatul prodigioasei sale activităţi de traducător pe care o va desfăşura singur sau în colaborare. Parte dintre ele au fost tipărite în propria tipografie, pe care o deţine începând cu anul 1843, şi poartă inscripţia "În tipografia lui Anton Pann".

Potrivit sursei citate, expoziţia oferă, de asemenea, cărţi şi calendare cu versuri lirice, patriotice sau satirice, versuri "politiceşti" sau versuri moralizatoare, creaţii proprii laice, care au cunoscut un mare succes în rândul contemporanilor săi. Acestea dovedesc o bună cunoaştere a limbii române, cu toate subtilităţile şi valenţele sale, valorificate de Anton Pann în mod exemplar: "Căruţa poştii", "Prinţul răposat", "Floarea cântărilor", "Îndreptătorul beţivilor", dar şi "Noul Erotocrit". O secţiune a expoziţiei prezintă câteva dintre culegerile sale literare de folclor rural şi urban, din mahalale şi chiar din mediul curţilor boiereşti. Nu lipseşte un exemplar din foarte cunoscuta creaţie a lui Andrei Mureşanu "Un răsunet", actualul Imn Naţional al României, a cărei melodie este atribuită de o serie de cercetători lui Anton Pann.

Vernisajul va fi urmat de concertul celebrului Ansamblul cameral de muzică veche "Anton Pann", condus de muzicianul dr. Constantin Răileanu, care va demonstra că Anton Pann este un important reper nu doar pentru literatura română premodernă, ci şi pentru muzica românească, creaţia sa punându-şi amprenta asupra muzicii noastre culte şi pătrunzând, totodată, în folclorul maselor.

Repertoriul propus pentru acest eveniment de membrii Ansamblului cameral de muzică veche "Anton Pann" este selectat din colecţia "Spitalul Amorului" alcătuită de Anton Pann şi publicată în două ediţii, însumând 8 volume, format de buzunar. Compoziţiile sunt structurate pe trei paliere culturale în funcţie de grupul social cărora erau adresate: muzică de curte (cultă), muzică de oraş (târg, mahala), muzică sătească (rurală).

Publicul este invitat la Biblioteca Academiei Române, pentru a se bucura de întâlnirea cu opera literară şi creaţia muzicală a unui autor complex, într-un eveniment ce recreează atmosfera începutului de secol XIX românesc, prin originalitatea exponatelor, prin autenticitatea şi subtilitatea interpretării muzicale oferite de Ansamblul cameral de muzică veche "Anton Pann" şi, nu în ultimul rând, prin parfumul de epocă adus de instrumentele muzicale specifice timpului.

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 15-31 ianuarie 2023 şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-14. Intrarea este gratuită.Citește și:

Concert și spectacol de balet la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța de Ziua Culturii Naționale

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Iamblichos (sec. III-IV) - „Viața lui Pitagora”

20 Apr 2024 1369

Constanța Certificat de urbanism pentru Academia Română! Iată ce investiție va realiza

12 Apr 2024 463

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 825

Academia Română la aniversare! Se împlinesc 158 de ani de la înfiinţare

02 Apr 2024 636

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1493

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

29 Oct 2023 1167

75 ani de la moartea dr. Constantin I. Angelescu, longeviv ministru-reformator al Instrucțiunii Publice

25 Oct 2023 1070

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1205

Academia Hagi și ACS Premier Iași au devenit cluburi partenere. Care a fost prima acțiune comună

16 Oct 2023 1135

Constanța Antrenorul Eddy Năstase s-a căsătorit. Elevii săi de la Academia Hagi i-au făcut o frumoasă surpriză (GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 6094

Originar din Tulcea Alexandru Ciucurencu, pictorul cu titlurile de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

27 Sep 2023 1787

Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate

06 Sep 2023 1339

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 842

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Limbii Române. „Nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, dar poţi vorbi, scrie şi citi frumos româneşte fără să fii român“

31 Aug 2023 936

Ziua Limbii Române, celebrată de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei

24 Aug 2023 888