Ziua Limbii Române, celebrată de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei

  • Manifestarea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi de acad. Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Anul acesta, 2023, Ziua Limbii Române va fi sărbătorită împreună de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei, la Bucureşti şi la Chişinău, potrivit tradiției pe 31 august. 

Academia Română organizează, împreună cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, celebrarea Zilei Limbii Române, în data de 31 august 2023. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11, simultan la sediul celor două instituţii, în Aula Academiei Române din Bucureşti şi în Sala Azurie de la Chişinău. Membrii celor două Academii se vor întâlni în cadrul unei sesiuni ştiinţifice comune ce se va desfăşura în format mixt, cu participarea presei şi a publicului care va dori să cinstească această sărbătoare.

Manifestarea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi de acad. Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„În cadrul programului, în Aula Academiei Române de la Bucureşti, vor lua cuvântul academicienii Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care va susţine prelegerea "Limba română veche în viziunea lui Eugen Coşeriu", Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, care va aduce un elogiu limbii române, prezentând începuturile vocabularului filosofic în spaţiul românesc şi va face câteva remarci cu privire la experienţa eminesciană a lecturilor kantiene, şi Gheorghe Chivu, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române, care va vorbi despre vitalitatea limbii române.

La Chişinău, acad. Mihai Cimpoi, preşedinte al Consiliului Consultativ al Academicienilor din Academia de Ştiinţe a Moldovei, va susţine prelegerea "Limba Română - Casa Fiinţei Noastre", acad. Gheorghe Ghidirim va vorbi despre limba română ca factor identitar unificator, în cadrul prelegerii "Limba română - limba noastră a tuturor", iar Valeriu Matei, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române şi director general al Editurii Academiei Române, va prezenta câteva aspecte din "Bătălia pentru legalizarea limbii române şi a alfabetului latin în Republica Moldova".

Vor susţine, de asemenea, prelegeri profesorii universitari Rodica Zafiu, cercetător la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti" al Academiei Române - "Limba română în contextul globalizării", Viorel Vizureanu, decanul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti şi directorul Institutului de Filosofie şi Psihologie "Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române - "Valenţele culturale ale limbii române în activitatea Sfântului Antim Ivireanul" şi Liliana Ionescu-Ruxăndoiu, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti - "Este limba română o limbă sui-generis? Consideraţii istorice şi comunicative".

Sesiunea festivă de celebrare a Zilei Limbii Române va continua cu deschiderea, la Chişinău, a lucrărilor Congresului Mondial al Eminescologilor, aflat la a XII-a ediţie.

În cadrul evenimentului, după cuvântul de deschidere adresat de acad. Mihai Cimpoi şi un mesaj de salut al europarlamentarului Maria Grapini, va avea loc o sesiune specială, cu titlul "Academician Eugen Simion - 90", în cadrul căreia academicianul Mircea Martin, poetul Ion Hadârcă şi Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, vor evoca activitatea şi opera acad. Eugen Simion, personalitate marcantă a culturii române, de la a cărui naştere s-au împlinit 90 de ani“, precizează Academia Română într-un comunicat. 


Cu acest prilej vor fi lansate volumele „Eugen Simion, om al întregului cultural“, de Mihai Cimpoi, şi „Texte despre Basarabia“, de Eugen Simion.

Despre Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în fiecare an la data de 31 august, ca urmare a unei iniţiative legislative aprobate de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele "Limba Noastră", pentru a transmite, astfel, mesajul că limba română este o limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de frontiere.


31 august este ziua în care, în 1989, Parlamentul de la Chişinău a votat legea care prevedea revenirea în Republica Moldova la limba română şi la grafia latină.

Citește și:

Academia Română reacționează după ce Guvernul intenționează să reducă cheltuielile în domeniul cercetării științifice

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Marea le-a adus împreună“. Raluca și Persida - o poveste de ambiție și prietenie

26 May 2024 257

Istoria Dobrogei - Bibliografie Iamblichos (sec. III-IV) - „Viața lui Pitagora”

20 Apr 2024 1384

Constanța Certificat de urbanism pentru Academia Română! Iată ce investiție va realiza

12 Apr 2024 464

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 838

Academia Română la aniversare! Se împlinesc 158 de ani de la înfiinţare

02 Apr 2024 646

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1514

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 805

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

29 Oct 2023 1170

75 ani de la moartea dr. Constantin I. Angelescu, longeviv ministru-reformator al Instrucțiunii Publice

25 Oct 2023 1090

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1215

Academia Hagi și ACS Premier Iași au devenit cluburi partenere. Care a fost prima acțiune comună

16 Oct 2023 1144

Constanța Antrenorul Eddy Năstase s-a căsătorit. Elevii săi de la Academia Hagi i-au făcut o frumoasă surpriză (GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 6097

Originar din Tulcea Alexandru Ciucurencu, pictorul cu titlurile de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

27 Sep 2023 1800

Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate

06 Sep 2023 1360

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 847