Cultura

„Aromânii - Artă și meșteșug“, o nouă expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța  

Cea mai recentă expoziție a Muzeului de Artă Populară Constanța are ca tematică „Aromânii - Artă și meșteșug”, reflectând o parte din munca asiduă de cercetător etnografic a doamnei Maria Magiru, cea care se ocupă cu profesionalism și dăruire, de aproape trei decenii, de destinele muzeului constănțean.
 
„Este o expoziție superbă, la care am lucrat mult, umblând prin toate așezările Dobrogei. Conține piese de patrimoniu, care pun în valoare frumusețea și varietatea costumului popular aromân. Sunt expuse piese cu o vechime de peste 100-150 de ani, costume populare, podoabe, țesături de interior și obiecte de uz gospodăresc, deosebit de valoroase, aparținând tuturor ramurilor de aromâni”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, directorul instituției. 
 
De pe site-ul Muzeului de Artă Populară, www.muzeuetnocta.ro, am putut afla mai multe detalii despre prețioasele exponate, despre arta și meșteșugul realizării lor:
„În prima sală a expoziției sunt prezentate piese de costum din categoria hainelor mari de vreme rea, confecționate din stofă din lână dată la piuă, pentru a li se asigura impermeabilitatea. Tot în acest spațiu sunt expuse veste bărbătești (giumidani) și haine scurte pentru femei, cu mâneci (libade sau dulâmă), decorate cu măiestrie cu găitane grena, verzi, galbene, albastre, aurii și argintii. Nu lipsesc nici faimoșii ciorapi lungi din lână și fir auriu sau argintiu (pârpodzi), care completează portul popular, împletiți cu cinci cârlige, în registre decorative și cromatice de un mare rafinament. Un loc special le este acordat costumelor de nuntă (de mire și de mireasă), în cazul portului de femeie remarcându-se căciula bogat decorată cu găitane și mărgele, pe care se așeza discul (tasul) cu monede din argint.
 
În sala a doua se remarcă în mod deosebit piesele de port de femeie din categoria scurtacî, la care găitanele roșii, verzi, albastre, galbene, aurii și argintii acoperă întreaga suprafață a postavului dând naștere unor adevărate opere de artă. Tot în această sală sunt prezentate costume realizate din catifea, purtate în zilele de sărbătoare, la nunți, botezuri și alte ceremonialuri (logodnă, pețit) de aromâncele tinere, catifeaua cumpărată din târguri fiind considerată o țesătură scumpă și de lux.
 
Podoabele care însoțesc costumele, confecționate în general din argint (asime) și mărgele, țesăturile din lână și păr de capră (vestitele iambule, cergile înflucate), pernele de o varietate ornamentală și cromatică spectaculoasă sunt de un rafinament rar întâlnit, aspect care subliniază ideea de artă și meșteșug.
 
Din expoziție nu lipsesc obiectele de uz gospodăresc din aramă. De asemenea, un bogat material foto-documentar completează expoziția Aromânii - Artă și meșteșug”. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce calificativ a primit la evaluarea anuală managerul Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

04 Apr 2020 2009

Muzeul de Artă Populară Constanța suspendă orice activitate cu publicul

12 Mar 2020 578

Călătorie în timp, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

10 Mar 2020 1881

Ateliere dedicate Mărţişorului, la Muzeul de Artă Populară

17 Feb 2020 1926

Preșcolarii și școlarii din Constanţa, aşteptaţi la ateliere de creativitate la Muzeul de Artă Populară

16 Feb 2020 1174

Scoarţe româneşti din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa

12 Feb 2020 2149

Îndeplinind toate criteriile, nu puţine la număr, Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat de Ministerul Culturii

10 Jan 2020 1482

Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat de Ministerul Culturii

09 Jan 2020 1616

Obiceiuri de Anul Nou - predicţii de sănătate şi bunăstare în vechile practici populare

31 Dec 2019 1898

Nașterea Mântuitorului - tematica lunii decembrie la Muzeul de Artă Populară Constanța

17 Dec 2019 1237

Muzeul de Artă Populară din Constanţa invită copiii la ateliere de creaţie

28 Nov 2019 1482

„Pomul vieţii“, tematica lunii noiembrie la Muzeul de Artă Populară Constanţa

06 Nov 2019 1441

Proiectul „Lecturi vizuale etnologice“ la aromânii din Balcani, lansat la Constanţa

06 Nov 2019 2558

#citeșteDobrogea „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“ - lansare de carte la Muzeul de Artă Populară Constanța

02 Nov 2019 3479

Post vacant în cadrul Muzeului de Artă Populară din Constanţa

10 Oct 2019 1727