„Aromânii - Artă și meșteșug“, o nouă expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța  

Cea mai recentă expoziție a Muzeului de Artă Populară Constanța are ca tematică „Aromânii - Artă și meșteșug”, reflectând o parte din munca asiduă de cercetător etnografic a doamnei Maria Magiru, cea care se ocupă cu profesionalism și dăruire, de aproape trei decenii, de destinele muzeului constănțean.
 
„Este o expoziție superbă, la care am lucrat mult, umblând prin toate așezările Dobrogei. Conține piese de patrimoniu, care pun în valoare frumusețea și varietatea costumului popular aromân. Sunt expuse piese cu o vechime de peste 100-150 de ani, costume populare, podoabe, țesături de interior și obiecte de uz gospodăresc, deosebit de valoroase, aparținând tuturor ramurilor de aromâni”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, directorul instituției. 
 
De pe site-ul Muzeului de Artă Populară, www.muzeuetnocta.ro, am putut afla mai multe detalii despre prețioasele exponate, despre arta și meșteșugul realizării lor:
„În prima sală a expoziției sunt prezentate piese de costum din categoria hainelor mari de vreme rea, confecționate din stofă din lână dată la piuă, pentru a li se asigura impermeabilitatea. Tot în acest spațiu sunt expuse veste bărbătești (giumidani) și haine scurte pentru femei, cu mâneci (libade sau dulâmă), decorate cu măiestrie cu găitane grena, verzi, galbene, albastre, aurii și argintii. Nu lipsesc nici faimoșii ciorapi lungi din lână și fir auriu sau argintiu (pârpodzi), care completează portul popular, împletiți cu cinci cârlige, în registre decorative și cromatice de un mare rafinament. Un loc special le este acordat costumelor de nuntă (de mire și de mireasă), în cazul portului de femeie remarcându-se căciula bogat decorată cu găitane și mărgele, pe care se așeza discul (tasul) cu monede din argint.
 
În sala a doua se remarcă în mod deosebit piesele de port de femeie din categoria scurtacî, la care găitanele roșii, verzi, albastre, galbene, aurii și argintii acoperă întreaga suprafață a postavului dând naștere unor adevărate opere de artă. Tot în această sală sunt prezentate costume realizate din catifea, purtate în zilele de sărbătoare, la nunți, botezuri și alte ceremonialuri (logodnă, pețit) de aromâncele tinere, catifeaua cumpărată din târguri fiind considerată o țesătură scumpă și de lux.
 
Podoabele care însoțesc costumele, confecționate în general din argint (asime) și mărgele, țesăturile din lână și păr de capră (vestitele iambule, cergile înflucate), pernele de o varietate ornamentală și cromatică spectaculoasă sunt de un rafinament rar întâlnit, aspect care subliniază ideea de artă și meșteșug.
 
Din expoziție nu lipsesc obiectele de uz gospodăresc din aramă. De asemenea, un bogat material foto-documentar completează expoziția Aromânii - Artă și meșteșug”. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța va fi restaurat. A fost eliberat un document important

05 May 2021 550

O firmă din Argeș se va ocupa de modernizarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea

15 Apr 2021 2043

Ce calificativ a primit la evaluarea anuală managerul Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

08 Apr 2021 719

Programe educative, propuse de Muzeul de Artă Populară Constanţa

08 Apr 2021 2031

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa

07 Apr 2021 1117

Expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară din Constanța „Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”

24 Feb 2021 2136

Intrare liberă, vineri, la Muzeul de Artă Populară Constanța

14 Jan 2021 6626

Ziua Culturii Naționale, celebrată și la Muzeul de Artă Populară Constanța

14 Jan 2021 2242

#DobrogeaDigitală Maria Magiru, director Muzeul de Artă Populară, mesaj de Ziua Dobrogei

19 Nov 2020 1924

Muzeul de Artă Populară Constanța amână concursul pentru supraveghetor muzeu

17 Sep 2020 1094

Post vacant, scos la concurs de Muzeul de Artă Populară Constanţa

02 Sep 2020 1631

Muzeul de Artă Populară Constanța și-a redeschis porțile

18 May 2020 1123

Ce calificativ a primit la evaluarea anuală managerul Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

04 Apr 2020 2966

Muzeul de Artă Populară Constanța suspendă orice activitate cu publicul

12 Mar 2020 1186

Călătorie în timp, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

10 Mar 2020 2993