„Aromânii - Artă și meșteșug“, o nouă expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța  

Cea mai recentă expoziție a Muzeului de Artă Populară Constanța are ca tematică „Aromânii - Artă și meșteșug”, reflectând o parte din munca asiduă de cercetător etnografic a doamnei Maria Magiru, cea care se ocupă cu profesionalism și dăruire, de aproape trei decenii, de destinele muzeului constănțean.
 
„Este o expoziție superbă, la care am lucrat mult, umblând prin toate așezările Dobrogei. Conține piese de patrimoniu, care pun în valoare frumusețea și varietatea costumului popular aromân. Sunt expuse piese cu o vechime de peste 100-150 de ani, costume populare, podoabe, țesături de interior și obiecte de uz gospodăresc, deosebit de valoroase, aparținând tuturor ramurilor de aromâni”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, directorul instituției. 
 
De pe site-ul Muzeului de Artă Populară, www.muzeuetnocta.ro, am putut afla mai multe detalii despre prețioasele exponate, despre arta și meșteșugul realizării lor:
„În prima sală a expoziției sunt prezentate piese de costum din categoria hainelor mari de vreme rea, confecționate din stofă din lână dată la piuă, pentru a li se asigura impermeabilitatea. Tot în acest spațiu sunt expuse veste bărbătești (giumidani) și haine scurte pentru femei, cu mâneci (libade sau dulâmă), decorate cu măiestrie cu găitane grena, verzi, galbene, albastre, aurii și argintii. Nu lipsesc nici faimoșii ciorapi lungi din lână și fir auriu sau argintiu (pârpodzi), care completează portul popular, împletiți cu cinci cârlige, în registre decorative și cromatice de un mare rafinament. Un loc special le este acordat costumelor de nuntă (de mire și de mireasă), în cazul portului de femeie remarcându-se căciula bogat decorată cu găitane și mărgele, pe care se așeza discul (tasul) cu monede din argint.
 
În sala a doua se remarcă în mod deosebit piesele de port de femeie din categoria scurtacî, la care găitanele roșii, verzi, albastre, galbene, aurii și argintii acoperă întreaga suprafață a postavului dând naștere unor adevărate opere de artă. Tot în această sală sunt prezentate costume realizate din catifea, purtate în zilele de sărbătoare, la nunți, botezuri și alte ceremonialuri (logodnă, pețit) de aromâncele tinere, catifeaua cumpărată din târguri fiind considerată o țesătură scumpă și de lux.
 
Podoabele care însoțesc costumele, confecționate în general din argint (asime) și mărgele, țesăturile din lână și păr de capră (vestitele iambule, cergile înflucate), pernele de o varietate ornamentală și cromatică spectaculoasă sunt de un rafinament rar întâlnit, aspect care subliniază ideea de artă și meșteșug.
 
Din expoziție nu lipsesc obiectele de uz gospodăresc din aramă. De asemenea, un bogat material foto-documentar completează expoziția Aromânii - Artă și meșteșug”. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Culturii Naționale, la Constanța Muzeul de Artă Populară Constanţa, expoziție intitulată „Interiorul țărănesc de sărbătoare – funcțional și decorativ“

14 Jan 2022 1099

Cât costă actualizarea documentațiilor pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară din Constanța?

13 Jan 2022 502

Documentația pentru reabilitare a expirat. Anexa Muzeului de Artă Populară Constanța, în stare avansată de degradare

03 Dec 2021 740

#Dobrogea143 Maria Magiru, managerul Muzeului de Artă Populară Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2021 1750

Muzeul de Artă Populară Constanța Din „secretele” laboratoarelor de conservare și restaurare a prețiosului patrimoniu de artă populară

13 Sep 2021 2116

Se re-reactualizează documentația pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară din Constanța!

03 Sep 2021 813

Eveniment la Muzeul de Artă Populară Constanța. Meșteșuguri tradiționale și prelucrarea artistică a lemnului

11 Aug 2021 2148

Interviu online cu Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța „Crearea unui muzeu al satului dobrogean este proiectul meu de suflet!”

31 Jul 2021 3431

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa

29 Jul 2021 929

Muzeul de Artă Populară Constanța Aflat între meșteșug și artă, olăritul este reînviat în acest weekend, la Constanța

17 Jul 2021 1697

„Meșteșuguri tradiționale. Olăritul”, un eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară Constanța (galerie foto și video)

16 Jul 2021 880

Se actualizează documentația tehnico-economică aferentă restaurării Muzeului de Artă Populară din Constanța

07 Jul 2021 890

Muzeul de Artă Populară Constanța va fi restaurat. A fost eliberat un document important

05 May 2021 1248

O firmă din Argeș se va ocupa de modernizarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea

15 Apr 2021 2555

Ce calificativ a primit la evaluarea anuală managerul Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

08 Apr 2021 1317