Muzeul de Artă Populară Constanța organizează expoziția „Dobrogea - multiculturalitate etnică”, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești

Foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Constanța, organizează la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești (Argeș), Secția de Etnografie, în perioada 10 mai - 14 iulie, expoziția „Dobrogea - multiculturalitate etnică”.
 
Vernisajul expoziției „Dobrogea - multiculturalitate etnică” este programat vineri, 10 mai, de la ora 12.00, la sediul instituției-gazdă.
 
„Realizată cu piese din patrimoniul muzeului constănțean, expoziția prezintă o imagine de ansamblu asupra diversității culturale din spațiul dobrogean, în care românii, aromânii (românii balcanici), turcii, tătarii, grecii, rușii lipoveni, bulgarii, ucrainenii, armenii, albanezii oferă de secole un model de conviețuire etnică”, menționează Muzeul de Artă Populară Constanța în comunicatul de presă.
 
Specificul fiecărei etnii (turci, tătari, bulgari, ruși lipoveni, greci, țigani), precum și cel al românilor autohtoni și al aromânilor, este redat, în special, prin portul popular de sărbătoare, marcă identitară prin excelență, completat cu podoabe și accesorii cu valoare ceremonială, realizate din materiale prețioase sau cusute cu fir auriu și mărgele.
 
O pondere importantă în expunere o au textilele pentru decorul interiorului: scoarțe, foițe, ștergare sau broderii specifice turcilor și tătarilor („șerbentî”, „șeure”, „giuzbez”). La acestea se adaugă obiecte de cult și vase de uz gospodăresc din aramă.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:
Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”. Iată programul activităților

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă carte din seria „Spiritualitate tătară” a fost lansată la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

19 May 2024 374

Activitățile culturale ale Muzeului de Artă Populară Constanța, cu ocazia Zilelor Constanței

16 May 2024 452

Eveniment de Zilele Constanței La Muzeul de Artă Populară Constanța are loc lansarea volumului V din seria „Spiritualitate tătară”

16 May 2024 421

Ateliere de pictură pe sticlă, la Muzeul de Artă Populară Constanța, de Zilele Constanței

15 May 2024 397

Vernisajul expoziției „Costumul popular din Argeș și Muscel” are loc la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 May 2024 511

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța -„Ulcior de nuntă” din Oaș

13 May 2024 306

Muzeul de Artă Populară Constanța În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”

12 May 2024 433

Ateliere de creație din curtea Muzeului de Artă Populară Constanța (GALERIE FOTO)

11 May 2024 768

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”. Iată programul activităților

07 May 2024 516

Muzeul de Artă Populară Constanța Exponatul săptămânii - „Fotă de mireasă din Muscel”

06 May 2024 463

Muzeul de Artă Populară Constanța Învierea Domnului, pe care teologii o consideră „praznicul praznicelor”, este cea mai mare sărbătoare a creștinătății cu dată mobilă

05 May 2024 473

Muzeul de Artă Populară Constanța Ce datini erau în satul traditional românesc în Duminica Floriilor

27 Apr 2024 800

Licitații publice Nova Steel Buildings SRL va realiza lucrările în regim de urgență la sediul Muzeului de Artă Populară din Constanța (DOCUMENT)

27 Apr 2024 666

Muzeul de Artă populară Constanța Tradiții în perioada Floriilor - „Lăzărelul”

27 Apr 2024 532

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții populare în Postul Mare - „Sâmbăta Ursului”

20 Apr 2024 493