Axenia Hogea, figură notabilă pentru cultura tulceană, la ceas aniversar

Foto cu rol ilustrativ
  • Axenia Hogea împlinește pe 6 februarie 73 de ani
  • Din 1987 și până în 2001, Axenia Hogea a fost bibliograf la Biblioteca „Panait Cerna” Tulcea. . De asemenea, a îndeplinit și funcția de director executiv la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Tulcea
 
Pe 6 februarie 1951, la Brăila, se năștea Axenia Hogea.
 
În anul 1970, ea absolvea studiile la Liceul Teoretic Măcin, din județul Tulcea, iar apoi mergea la Iași pentru a urma cursurile Facultății de Filologie, din cadrul Universității Al. I. Cuza. Pe acestea le-a finalizat în anul 1974.
 
S-a întors ulterior în județul Tulcea, unde a fost profesoară la Liceul Teoretic Sulina, din 1974 până în 1981. Au urmat apoi șase ani (1981 – 1987) în care a lucrat ca inspector la Inspectoratul pentru Cultură al județului Tulcea. Din 1987 și până în 2001, Axenia Hogea a fost bibliograf la Biblioteca „Panait Cerna” Tulcea. De asemenea, a îndeplinit și funcția de director executiv la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Tulcea.
 
Axenia Hogea a parcurs stagiile de perfecționare profesională organizate de Ministerul Educației; cursul „Procese Democratice în Educația Adulților” (Danemarca, 1997); stagiul de formare profesională „Arhitectura, Patrimoniu Cultural, Urbanism” (Paris, 2006).
 
Pentru mai multe instituții de presă din Tulcea, ea a colaborat cu articole studii privind patrimoniul național.
 
Pentru activitatea desfășurată a primit: diploma de excelență acordată de Grupul Național de Inițiativă Aniversară „150 de ani de la înființarea Comisiei Europene a Dunării 1856 – 2000”; premiul special pentru susținerea literaturii din spațiul nord-dobrogean la Salonul Internațional de Carte (Constanța, 2004); diploma „Ovidius” (Constanța, 2003); premiul pentru cartea de referință „Personalia. Dicționar bio – bibliografic”, la Salonul Național de Carte (Constanța, 2002).
 
Ea este autoarea volumelor „Personalia. Contribuții la dezvoltarea vieții cultural – științifice tulcene – index de nume” (Constanța, editura Ex Ponto, 1998) și „Personalia. Dicționar bibliografic” (Constanța, editura Ex Ponto, 2000). De asemenea, este coordonatoarea volumului „Insula Albă” – antologia de literatură contemporană la Dunărea de Jos (Constanța, Editura Ex Ponto, 2004).
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV

 
Citește și:
Născută la Tulcea Victoria Gavrilescu și viața dedicată învățământului și teatrului dramatic 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.