Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții



Joi 28 martie, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Județene Ioan N. Roman, încep Conferințele Dilema la Constanța.
 
Ediția constănțeană poartă titlul MultiEuropa. Vechile culturi și noua diversitate, iar tema care reunește ediția constănțeană a evenimentului este multiculturalismul.
 
În legătura cu tema, Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei Dilema, fixează în caietul program al Conferințelor următoarele repere: “Este multiculturalismul o problemă nouă, a vremii noastre sau este o experiență firească, veche de cînd lumea? Un dat sau un construit? Cît de mult multiculturalism poate suporta o societate fără să-și pericliteze identitatea și unitatea?”
 
Promițând o dezbatere ce ține de istoria ideilor, unul din invitații speciali, Horia-Roman Patapievici, afirmă că: „Societăţile care practică pluralismul sunt în mod continuu ameninţate de riscul de a deveni intolerante în numele ideii că pluralismul este o idee absolută, pe care o posedă câţiva ideologi aleşi şi o pot impune societăţii un număr de activişti sociali, învestiţi de ‘adevărul’ misiunii lor cu prerogative speciale.”
 
Invitații revistei Dilema la Constanța sunt istorici, clasiciști, comparatiști, filosofi ai ideilor, jurnaliști, conferințele având astfel parte de o abordare din multiple unghiuri a temei multiculturalismui. În cele trei seri vor conferenția, în ordine, Constantin Ardeleanu, Petre Guran, Adriana Babeți, Andrei Cornea, Sever Voinescu și Horia-Roman Patapievici. Fiecare conferință va fi urmată de un dialog la care invitații vor răspunde întrebărilor venite din public.
 
Programul detaliat al Conferințelor Dilema:
 
joi 28 martie
ora 18.00. Constantin Ardeleanu: Drumul de fier al Dobrogei spre România

ora 19.30. Petre Guran: Falia Huntington: contexte istorice și proiecții geopolitice
 
vineri 29 martie

ora 18.00. Adriana Babeți: Mai mult decât multi-
ora 19.30. Andrei Cornea: Civilizația, fruct al diversității umane
 
sâmbătă 30 martie
ora 18.00. Sever Voinescu: Despre temeiul multicultural al culturii noastre de acum
ora 19.30 Horia-Roman Patapievici: Multiculturalism și monodiversitate
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, gazda Conferințelor Dilema la Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Ultima seară a conferințelor Dilema la Constanța. Subiecte despre multiculturalism prezentate de Sever Voinescu și Horia-Roman Patapievici (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Mar 2024 836

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 693

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 607

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, gazda Conferințelor Dilema la Constanța

19 Mar 2024 494