Ce evenimente culturale vor avea loc la Constanța. Ce suprize sunt pregătite pentru iubitorii de cultură



Mai multe evenimente culturale îi așteapăt pe constănțeni în perioada următoare. 

Consiliul Județean Constanța a transmis un comunicat cu lista evenimentelor culturale pregătite pentru iubitorii de cultură. 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța v-a pregătit:
  • La sediul instituției – Expoziția permanentă a muzeului.
  • Implementarea proiectului transfrontalier ARHICUP:https://www.minac.ro/proiecte.html.
Proiect cultural Black Sea programme (Municipalitatea Nessebar, Muzeul de Istorie a Moldovei Chișinău, MINAC) ARHICUP Black Sea Archaeology, History and Culture Portal - până în noiembrie 2022. În perioada 10.10.2022 – 12.10.2022 – Conferința finală a proiectului.
  • Proiect cultural - LDL Living Dabube Limes - MINAC Partener.
  • Expoziția arheologică permanentă, Muzeul Carsium –„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.
  • Expoziție de reproduceri după hărți medievale „Marea Neagră în cartografia europeană”, în județ la cetățile: Adamclisi, Histria și Capidava.
  • Expoziție permanentă „COMUNISMUL ÎN DOBROGEA– eveniment organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța.
Expoziția, structurată pe trei secțiuni: Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989); Gulagul comunist în Dobrogea și Viață cotidiană, reliefează în documente, fotografii și mărturii de epocă diferite momente din istoria regiunii, în mod deosebit a Constanței, într-o perioadă de timp foarte apropiată nouă, cu profunde implicații și în prezent.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu următoarele instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București Jilava, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, „Biblioteca Județeană ” I.N.Roman„ Constanța.
Realizarea expoziției a fost susținută financiar de Grupul de firme CELCO S.A. - SOCEP S.A. 
  • Joi 27 octombrie 2022, orele 17:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din București, Calea Victoriei nr.12, vernisajul expoziției „Dacia – ultima frontieră a romanității”. Expoziția este organizată de către Ministerul Culturii prin Muzeul Național a României, la care Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța este colaborator.
3 și 4 noiembrie 2022, work shop ateliere de bandă desenată

Evenimente la Muzeul de Artă Constanța 
 
  • La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.
  • EXPOZIȚIA DE PICTURĂ ȘI CERAMICĂ „EPANORTHOSIS” a artiștilor Marius Barb Barbone și Ovidiu Ionescu.
 În perioada 5-30 octombrie 2022, are loc la Muzeul de Artă Constanța expoziția de pictură și ceramică „EPANORTHOSIS”.
  • EXPOZIȚIA DE PICTURĂ, GRAFICĂ ȘI SCULPTURĂ „HANS MATTIS-TEUTSCH. SUB SEMNUL AVANGARDEI”
  În perioada 5-30 octombrie 2022, are loc la Muzeul de Artă Constanța expoziția de pictură, grafică și sculptură „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”.
  • REDESCOPERIREA MUZEULUI ION JALEA
Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă Constanța, vă invită să descoperiți lucrările de sculptură aflate în una dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii.
  • REDESCOPERIREA PATRIMONIULUI ARTISTIC LOCAL:MUZEUL DINU ȘI SEVASTA VINTILĂ TOPALU
 Începând cu luna august 2022, Muzeul de Artă Constanța vă propune un pelerinaj artistic pentru a descoperi tainele Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului de artă constănțean. Acțiunea face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, al cărui scop îl reprezintă redescoperirea patrimoniului artistic dobrogean și va consta în aducerea minunatei colecții de la Topalu mai aproape de publicul iubitor de artă. În acest sens, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Constanța, va fi prezentată o lucrare din muzeu.
  • 28 octombrie 2022, ora 18:00, lansare revista Tomis – Fundația Pontica.
  •  
Evenimente culturale la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța
 
  • 05 octombrie 2022, orele 11:00 - 13:00, Amplasare a trei bibliopoint-uri în cadrul proiectului „Raftul Verde”: Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
  • 05 octombrie 2022 – Ziua educației – sărbătorită la Secția pentru copii, împreună cu elevii Școlii Ion Jalea din Constanța.
  • 06 oct. 2022, ora 16:00, Aula Bibliotecii Județene Constanța - „Ziua Națională a Germaniei”, eveniment organizat Forumul Democrat al Germanilor din România - Forumul de Centru Constanța, reprezentat de doamna Annemarie Czernak, președinte.
  • 07 octombrie- 08 octombrie 2022, Festivalul Național de Poezie „Art.Poetica@Ovidius”.
  • 07 octombrie, ora 10:30, Conferința cu titlul „Poeții vinului în literatura română”, susținută de conf. dr. Răzvan Boncu, Universitatea din București; Lora 11:00 - 11:30, Recital de poezie în Aula B a Universității "Ovidius" Constanța, Biblioteca Universității (B-dul Mamaia, nr.126)
  • 08 octombrie - orele 10:00 - 13:00, Recital de poezie în Aula Bibliotecii Județene Constanța.
  • 12 octombrie 2022, orele 11:00 Amplasarea a altor trei bibliopont-uri în cadrul proiectului „Raftul Verde”. Proiectul are ca principal finanțator Consiliul Județean Constanța în parteneriat cu Grupul Editorial RAO, Librăria „Dorian Gray” și Primăria Municipiului Constanța.
  • 25 octombrie ora 17:00, în Aula Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța – Lansarea romanului lui Adrian Nicola, cu participarea scriitorilor: Ovidiu Dunăreanu, Diana Dobrița-Bâlea etc.
  • 25 octombrie 2022, ora 17:00, lansarea cărții „Căzut din rai”, Editura Ex Ponto, a romancierului Costache Constantin.
  • 27 octombrie, proiecție film, KINO-CARAVANA. Kino-caravana constituie un proiect educațional de analiză a fenomenului totalitar (comunism, fascism/nazism), a tipurilor de cultură și civilizație specifice prin intermediul cinematografiei și în particular a celeilalte dimensiuni a fenomenului totalitar care a marcat istoria Europei în secolul XX, și anume, Holocaustul.
  • 28 octombrie ora 16:00 Cenaclul literar al Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța – luna octombrie.
EXPOZIȚII
  • 1 - 31 octombrie 2022 -Expoziția „Cafea și cei cu tradiție: Ustensile învechite de la rude moștenite” va rămâne în vitrinele holului central și pe parcursul lunii octombrie.
  • 1 - 31 octombrie 2022 – Expoziția „Dincolo de bibliografia școlară”. Autori consacrați ai literaturii române și operele lor mai puțin cunoscute: Mircea Eliade, Liviu Rebreanu și Radu Turdoran.
  • 1 – 31 octombrie 2022 -Expoziția „Ziua mondială a educației” , moment în care se pune accent pe tot ceea ce ține de educație. Expoziția curpinde cărți din literatura română și universală despre școală, educație și profesori de-a lungul timpului.
  • 1 – 30 octombrie 2022 – Expoziția de carte „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”, curpinde titluri ce pot fi împrumutate de la Secția pentru copii. Exploatarea spațiului atrage dintotdeauna pe micii cititori.
  • 1 – 30 octombrie 2022, etaj I, hol – Expoziția „Biblioteca raselor canine” – propune micilor cititori cărți despre rasele de câini, modul de viață și de îngrijire, pe care le pot răsfoi și împrumuta de la Secția pentru copii.
6 – 20 octombrie 2022 – Expoziție de pictură „Marea noastră” a artistului Karl Robert Perko din Mangalia, expoziție care celebrează totodată și Ziua Germaniei.

Iar Teatrul de Stat Constanța anunță deasemenea:

Program spectacole - Sala Studio, Str.Ion Lahovari nr.2A
 
  • PREMIERĂ 26 și 27 octombrie de la ora 19:00 –„SEASIDE STORIES” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija
Regia, scenariul, universul sonor: Radu Afrim
Scenografia: Theodor Cristian Niculae

Asistent regie: Mara Oprea
Lighting design: Cristian Niculescu
Video: Andrei Dermengiu, Marian Adochiţei, Radu Afrim
Montaj: Andrei Dermengiu
  • duminică, 30 octombrie ora 19:00 –„Maria Tănase. O poveste”
Scenariul și regia: Carmen Lidia Vidu
Multimedia: Cristina Baciu
Scenografie: Lăcrămioara Dumitraşcu
Distribuția: Mirela Pană, Elena Gatcin

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU IașiEvenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 48 de ore

26 Apr 2024 184

Poliția Română Peste 400 de premise reținute, în doar 24 de ore

26 Apr 2024 230

Consiliul Județean Constanța Mai multe proiecte și evenimente culturale de interes public general, regional sau județean s-au calificat. Iată lista proiectelor

26 Apr 2024 293

Mai multe evenimente programate astăzi la Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii la malul mării

26 Apr 2024 531

Evenimente de neratat în acest weekend, la Constanța!

25 Apr 2024 2560

Cumpărări directe Constanța Primăria Siliștea organizează activități de Ziua Copilului, în valoare de 5.000 de euro (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 398

IPJ GalațiEvenimente

25 Apr 2024 217

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Centrul Operaționa

24 Apr 2024 298

Poliția RomânăIntervenții ale polițiștilor

24 Apr 2024 212

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” scoate la concurs două posturi de îngrijitor. Iată ce trebuie să faci

24 Apr 2024 399

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară

23 Apr 2024 276

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Prevenirea Criminalității și Siguranţă Şcolară

22 Apr 2024 246

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri în ultimele 24 de ore

22 Apr 2024 217

Sondaj de opinie 75% dintre respondenți vor face Paștele acasă

21 Apr 2024 371

Evenimente Constanța 21 aprilie Iată unde pot petrece constănțenii astăzi

21 Apr 2024 557