Cultura

Concert de Ziua Națională a României, la Casa de Cultură Constanța „Să simțim românește la ziua noastră sfântă!“ (galerie foto + video)

La finalul săptămânii trecute a avut loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un eveniment inedit realizat împreună cu Arhiepiscopia Tomisului. Concertul cu temă patriotică „E scris pe tricolor Unire!” a fost susținut de Muzica Militară a Forţelor Navale Române, Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia” şi Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, împreună cu  arhimandrit protopsalt Nikodimos Kavarnos.
 
Publicul a asistat în număr mare la acest eveniment dedicat Centenarului, dar şi zilei Sfântului Andrei, bucurându-se de muzică bună, trăind şi simţind româneşte.
 
În deschiderea evenimentului a cântat câteva melodii, alături de Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, părintele arhimandrit protopsalt Nikodimos Kavarnos, care a transmis atât de multă emoţie, încât publicul s-a conectat cu el imediat după primele acorduri muzicale.
 
Preotul Valeriu Roman a vorbit despre simbolistica Centenarului, a Marii Uniri, dar şi despre importanţa zilei de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, atât de important pentru oraşul Constanţa şi pentru constănţeni. În continuarea discursului său, acesta a dat şi câteva detalii biografice despre viaţa preotului Nikodimos şi despre faptul că acesta şi-a închinat  toată viaţa cinstirii lui Hristos. „Cu toții trăim momente de adevărată emoție când auzim despre data de 1 Decembrie. Acesta e un prilej de a comemora Marea Unire. Biserica și Armata sunt pe scenă alături de noi“, a declarat Valeriu Roman. 
 
Concertul propriu-zis a început cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, ca o binecuvântare a sălii şi a participanţilor la concert. Această rugăciune a fost rostită de Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, alcătuită din 35 de membri. Evenimentul a continuat cu interpretarea câtorva piese de către Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, în stil bizantin, solist fiind arhimandrit protopsalt Nikodimos Kavarnos.
 
În a doua parte a spectacolului „E scris pe tricolor Unire!” desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor, publicul a putut să se bucure de un concert maiestuos de muzică militară al Forţelor Navele Române, dirijor - col. dr. Cornel Ignat, împreună cu Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”, dirijată de arhid.lect.univ.dr. Ion Iulian Dumitru.
 
În cea de-a doua parte a evenimentului, a fost cântat imnul naţional. Publicul s-a ridicat în picioare şi a cântat alături de cei de pe scenă, pătrunşi de sentimentul patriotic care s-a dorit a fi insuflat spectatorilor încă de la început. În continuarea evenimentului s-au mai cântat şi Imnul Regal „Trăiască regele”, „Te slăvim, Românie“, „Pe al nostru steag”, „Trei culori”, „Imnul Dobrogei” și „Trăiască Republica Noastră“, dar și „Imnul eroilor”, scris  chiar în 1918 pe versurile lui  Iuliu Roșca şi muzica lui Ionel Brătianu.
 
Repertoriul Forţelor Navele Române dirijate de col. dr Cornel Ignat şi al Coralei Bărbăteşti Ortodoxe „Armonia” a fost schimbat cu unul mai cadenţat, interpretându-se patru marşuri - „Marșul lui Tudor”, „Marșul lui Iancu”, „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazu” și „Cântecul lui Ștefan cel Mare”. Cele patru cântece au dat energie publicului, care a fost la unison cu cei de pe scenă şi a fredonat alături de aceştia.  
 
Melodiile ce au urmat, care s-au îmbinat atât de sincer, de clar şi de pătrunzător, au fost „Sfânta zi de libertate”, „Pui de lei”, „Trompeta de răsună”, „Voința neamului”.  
 
Inedit a fost momentul în care reprezentanta Forţelor Navale Române i-a invitat pe spectatori la dans, menţionând că următoarele melodii vor fi cântate pe acorduri de dans, pe ritmurile câtorva cântece reprezentative pentru România, şi anume „Hora Unirii” și „Să trăiască România”. Spectatorii au acceptat imediat invitaţia la dans a celor de pe scenă, aceştia fluturând steguleţele tricolore, cântând alături de fanfară şi corală, dansând şi simţind româneşte.   
 
Poate cele mai emoţionante momente din cadrul concertului „E scris pe tricolor Unire!”, cele în care publicul a rezonat cu tot sufletul alături de interpreţii spectacolului, au fost cele în care arhidiaconul Ion Iulian Dumitru şi arhidiaconul Bartolomeu Trofim, alături de  muzica Forţelor Navele Române şi a Coralei Bărbăteşti Ortodoxe „Armonia”, au interpretat cântecele „Doamne ocrotește-i pe români“ și „Așa-i românul”. 
 
Arhidiaconul Bartolomeu Trofim a transmis publicului că Ziua Naţională trebuie sărbătorită cu tot sufletul: „Să simțim românește la ziua noastră sfântă! Trăiască România! Trăiască poporul român! La mulţi ani, România! La mulți ani, frați români !”
 
Aproape de finalul evenimentului, arhidiaconul Ion Iulian Dumitru a interpretat „Balada România”, acompaniat de Corala „Armonia”, dirijată de Bogdan Alexiuc.  În încheiere, au fost  interpretate „Marșul Dorobanților”, „Drum Bun” și „Treceți batalioane române Carpații”, de Muzica Militară a Forțelor Navale Române și Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”. Ultima melodie cântată a fost „Sus inima, români“. 
 
Apoi, pe scenă a urcat ÎPS Teodosie, care a ţinut să le transmită spectatorilor că acea seară a fost una de excepţie, plină de bucurie şi de lumină, dar şi faptul că trebuie să ne bucurăm de ziua ţării, de sărbătoarea Sfântului Andrei. „Ziua țării noastre este una extrem de importantă. Cum să nu ne bucurăm când Dumnezeu ne-a dat o asemenea zestre? Credința să trăiască și graiul din străbuni, alături de credința strămoșească. Ziua fără de credință este de fapt noapte. De aceea trebuie să ținem aceste rânduieli ale sufletului nostru. Aceste cântece s-au născut din jertfa poporului nostru. Am ascultat cântece atât de frumoase în seara asta!”, a transmis ÎPS Teodosie.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea „Valu lui Traian în anul Centenarului“, de astăzi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

07 Mar 2019 900

„Valu lui Traian în anul Centenarului”

06 Mar 2019 789

În Anul Centenarului „Dobrogea și Marea Neagră la Centenar“ - o valoroasă carte de suflet, inițiată la Tulcea de dr. Ligia Dima (document)

21 Jan 2019 1263

UPDATE 100 de ani de existenţă ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa. Ministrul Educaţiei, prezent la eveniment (galerie foto)

18 Jan 2019 2715

Revista presei locale

18 Jan 2019 523

Colegiile centenare din România sărbătoresc Centenarul împreună. Cine a reprezentat Constanța

13 Jan 2019 407

Spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale și zilei lui Mihai Eminescu, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

07 Jan 2019 644

„Tot artă face şi ea“ Piesă de teatru cu Kira Hagi în rolul Marthei Bibescu. Gică Hagi şi familia sa, printre spectatori

22 Dec 2018 1303

Cine sunt câștigătorii „Cupei Centenar“ la fotbal în sală. Concursul, organizat de Asociația Jandarmii Tomis Constanța (galerie foto)

19 Dec 2018 460

Centenar la Constanța. Străzi, școli, muzee. Ce ne aduce aminte de însemnătatea Marii Uniri din 1918

15 Dec 2018 836

Interes ridicat pentru titlurile de stat Centenar! Termenul limită a fost prelungit de Ministerul Finanţelor

14 Dec 2018 457

O rezoluţie pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi parteneriatului cu România, adoptată de Camera Reprezentanţilor din SUA

12 Dec 2018 290

La Universitatea „Andrei Şaguna” Academicieni români prezintă volumul omagial „Educaţia la Centenar”

11 Dec 2018 566

„Urmașii”, volume pentru copii de Mihaela Pațachia.

10 Dec 2018 400

În faţa Băncii Naţionale din Bucureşti, s-au format cozi imense pentru bancnota specială de Centenar

07 Dec 2018 470