Cultura

Cunoscuta scriitoare Ileana Vulpescu vine în Cetatea Tomisului


 
Scriitoarea  va fi oaspetele Constanţei în perioada 19-21 mai, nu la invitaţia autorităţilor sau a Universităţii „Ovidius“, care a refuzat să-i acorde titlul de Doctor Honoris Causa, ci la invitaţia unui grup de tineri şi a revistei de cultură „Manifest Româneşte“. Ileana Vulpescu va fi, astfel, omagiată pentru întreaga activitate, pentru o viaţă dedicată literaturii, pentru participarea sa la redactarea lucrărilor „Dicţionarul limbii române“ şi „Dicţionarul explicativ al limbii române“, pentru toate proiectele sale care au promovat şi promovează imaginea pozitivă a României şi pentru susţinerea mediului academic.
 
Pe 19 mai, scriitoarea va susţine o conferinţă la sediul Fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ şi tot acolo va avea loc şi lansarea volumului „Teatru francez“, în traducerea lui Romulus Vulpescu. Despre regretatul cărturar va vorbi prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.
 
Pe 20 mai, scriitoarea se va întâlni la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ (Sala „Coriolan“) cu direcţiunea, profesorii şi elevii olimpici, cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la fondarea liceului. Pe 21 mai, de ziua oraşului Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ va omagia personalitatea Ilenei Vulpescu în cadrul unui eveniment care va fi urmat de „Bal mascat“, de G. Verdi, spectacol dedicat de asemenea aniversării doamnei literaturii române.
 
În vârstă de 83 de ani, Ileana Vulpescu este o personalitate cu merite extraordinare, care a dus o viaţă închinată limbii şi literaturii române, prin opera sa reuşind să devină unul dintre cei mai apreciaţi scriitori, un exemplu de conduită civică, dar şi unul de slujire a disciplinelor umaniste.
 
Vă reamintim că, la sfârşitul anului trecut, redacţia revistei de cultură „Manifest Româneşte“ a făcut o solicitare către Universitatea „Ovidius“ din Constanţa pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Ilenei Vulpescu, scriitor, traducător, dramaturg, eseist de primă mărime şi prezenţă remarcabilă în viaţa culturală a României ultimilor 50 de ani. Propunerea înaintată decidenţilor Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius“ a fost însă respinsă, pe motiv că Ileana Vulpescu nu a fost implicată niciodată în activitatea academică, didactică şi de cercetare din cadrul facultăţii, prin comparaţie cu celelalte personalităţi care au primit titlul de Doctor Honoris Causa la propunerea acestei facultăţi.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scriitoarea Ileana Vulpescu, decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler

09 May 2017 1470

Interviu cu scriitoarea Ileana Vulpescu - „Nu e nicio laudă că nu am învăţat să folosesc computerul, dar am o scuză plauzibilă - nu-mi place ca între gânduri şi hârtie să intervină un corp străin”

28 May 2016 10556

Scriitoarea Ileana Vulpescu își lansează la Constanța volumul „Teatru francez“

19 May 2016 1247

Ileana Vulpescu îşi va celebra ziua de naştere la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski"

17 May 2016 3726

Ileana Vulpescu, o viaţă dedicată literaturii

06 Jun 2015 1813

Știați că Arta conversației, cel mai cunoscut roman scris de...

21 May 2015 1070

A murit scriitorul Romulus Vulpescu. Acum o lună îi decedase unicul copil

19 Sep 2012 2012