Deschiderea expoziţiei „Revendicand pământul", la Muzeul Naţional de Istorie a României




Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național de Istorie a României


 
  • Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă deschiderea expoziţiei „Revendicand pământul", realizată în cadrul proiectului cultural „Tradiţie în lut - în siajul artiştilor ceramişti", cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Vernisajul va avea loc joi, 7 martie 2024, începând cu ora 13.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12.

„În cadrul expoziţiei am urmărit aducerea în prim plan, pentru publicul profan, dar şi pentru specialişti, a unor tipuri ceramice păstrate din neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii şi, mai mult sau mai puţin, ale formelor. Prezentarea noastră începe cu ceramica din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea şi ajunge până aproape de present”, se arată într-un comunicat al muzeului.


Expoziţia este structurată pe mari regiuni geografice, istorice şi etnografice (Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania, Crişana, Banat, Moldova), punându-se în valoare diversitatea ceramicii tradiţionale specifice fiecărei zone.

„Când spunem ceramică, ne gândim la vasele din argilă, de diferite tipuri: ulcioare, căni, blide, străchini, farfurii, gazorniţe, castronoaie etc. Vor fi expuse, de asemenea, şi alte piese, de tipul cahlelor sau ţiglelor, manufacturate în cadrul unor mici ateliere sau făbricuţe, care astăzi nu mai există. În cadrul expoziţiei sunt prezentate şi jucării sau forme ceramice în miniatură: puşculite, clopoţei, fluiere, mărţişoare, ulcioare, farfurii etc.”, mai transmit reprezentanții muzeului.


Proiectul îşi propune valorificarea tandemului colecţii particulare - colecţii muzeale, dar şi readucerea în atenţia publicului a unei lumi pe cale de dispariţie, prin etalarea unor asemenea opere de artă de factură populară, care exprimă specificul zonelor etnografice şi geografice româneşti. Multe dintre aceste piese sunt unicat şi nu au mai fost expuse până acum.

Potrivit sursei citate, expoziţia de la Muzeul Naţional de Istorie a României conţine piese remarcabile, din centre consacrate, cum sunt cele de la Vlădeşti şi Horezu, provenite de la colecţionari renumiţi, precum Barbu Slătineanu, alături de o parte din colecţia "Sergiu Sorin Popescu". Aceasta din urmă, cuprinde peste 1100 de piese, incluzând şi ceramică de secol XIX (sau chiar mai veche), ce provine din centre ceramice de pe tot teritoriul României. Proiecte expoziţionale similare vor fi organizate la sediile muzeelor partenere, Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) şi Muzeul Municipal "Octavian Moşescu" din Râmnicu Sărat (MMRS). Fiecare instituţie muzeală va expune obiecte din colecţia proprie şi din colecţia "Sergiu Sorin Popescu".

Partenerii Muzeului Naţional de Istorie a României în cadrul Proiectului „Tradiţie în lut - în siajul artiştilor ceramişti", implementat în perioada februarie - noiembrie 2024, sunt: Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Muzeul Judeţean Teleorman (MJT), Muzeul Judeţean Buzău (MJB), Muzeul Municipal "Octavian Moşescu" din Râmnicu Sărat (MMRS) şi Unity in Values Interconfessional Association (UIV).

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada martie - aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 09:00 - 17:00 (până la 30 martie) şi 10:00 - 18:00 (începând cu 31 martie).


Citește și
Cercetări Numismatice, la Muzeul Național de Istorie a României

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 457

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

13 Apr 2024 397

„Album de familie. Regii și reginele, principii și principesele României", catalog de colecție la Muzeul Național de Istorie a României

11 Apr 2024 395

Tezaurul de la Velț , județul Sibiu, din secolul V, este expus la Muzeul Național de Istorie a României

03 Apr 2024 399

Muzeul Național de Istorie a României Deschiderea expoziției „Philip de László

23 Mar 2024 658

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 577

Muzeul Național de Istorie a României Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”

22 Mar 2024 425

Expoziția deschisă la Muzeul Național de Istorie a României „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”

20 Mar 2024 610

Muzeul Național de Istorie a României Voi ați văzut aceste zeițe?

16 Mar 2024 519

La Muzeul de Istorie Națională a României Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, capodoperă a artei medievale, cu o poveste extraordinară

14 Mar 2024 724

A apărut catalogul „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României - 2023"

11 Mar 2024 505

Feminitatea și maternitatea, celebrate în luna martie la Muzeul Național de Istorie a României

10 Mar 2024 470

Cercetări Numismatice, la Muzeul Național de Istorie a României

04 Mar 2024 423

Expoziția „Cuza 150” de la Muzeul Național de Istorie a României poate fi vizitată până pe 10 martie 2024 (FOTO)

02 Mar 2024 800

„Atlasul geografic şi statistic al României” publicat în 1864, expus la Muzeul Național de Istorie

28 Feb 2024 924