La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

Sursa foto: Facebook/ MNIR

 
  • Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare până la data de 12 mai 2024, potrivit Muzeului Național de Istorie a României.
 
Dintre episoadele definitorii pentru istoria modernă românească, Războiul Ruso-Turc (1877-1878) a retrasat hotare și a redistribuit polii puterii în spațiul est-european. În urma războiului, Serbia, Muntenegru și România și-au dobândit independența de jure față de Imperiul Otoman, conform sursei menționate.
 

„Dată fiind lunga istorie de vasalitate față de Poartă a principatelor române nu demult unificate într-un singur stat, dobândirea suveranității naționale reprezintă o nouă bornă capitală în traiectoria sa, impunând ancorarea sa în mentalul colectiv, deopotrivă pentru contemporani și posteritate.
Lupta pentru independență, dusă în plin veac al națiunilor preocupate să-și afirme supremația, identitatea ori, după caz, neatârnarea, a oferit prilejul imortalizării unei noi ipostaze a poporului, pregătit să-și demonstreze eroismul și sacrificiul pentru neam și țară. Aceste atribute devin laitmotivele repertoriului de imagini care iau naștere în timpul conflictului grație artiștilor deveniți corespondenți de front.
 
Ca un ecou al documentarismul publicistic care a luat amploare îndeosebi în timpul Războiului Crimeii (1853-1856), aceștia au secondat armata română pentru a imortaliza bravura ostașilor împotriva unui inamic istoric. Astfel, gazetarilor presei europene li se alătură cei patru artiști oficiali trimiși pe front: Carol Popp de Szathmari, Nicolae Grigorescu, Sava Henția și George Demetrescu Mirea. Solicitarea a venit din partea prim-ministrului Ion C. Brătianu, la sugestia doctorului Carol Davila, șeful serviciului medical al armatei, care, cu excepția lui Szathmari, pictor și fotograf la Curtea domnitorului Carol I, îi și recomandase pe ceilalți trei artiști”, afirmă muzeografii.


Ca omagiu la împlinirea a 185 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu, respectiv 145 de ani de la emanciparea României de sub dominația otomană, expoziția are în prim plan monumentala lucrare a artistului, Atacul de la Smârdan, aflată în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.
 
După o absență de mai bine de 20 de ani și ample lucrări de restaurare, pictura se află din nou pe simezele expoziției omonime, alături de o suită de alte mărturii iconografice din timpul Războiului de Independență. Reverberații ulterioare acestuia, provenind, de asemenea, din colecțiile muzeului, întregesc această incursiune în iconografia evenimentului.
 

Curatori:
Erica Ioja, muzeograf în cadrul secției Muzeul Național Filatelic și dr. Cornel-Constantin Ilie, director-adjunct al MNIR.
 

Citește și
 
Expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” își prelungește perioada de vizitare

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021). Nicolae Iorga și Alba Iulia”

12 Jun 2024 330

Muzeul Național de Istorie a României este gazda lansării volumului „Roman Dacia and the Roman Army”, dedicat profesorului Liviu Petculescu

05 Jun 2024 418

Muzeul Național de Istorie a României este prezent la Bookfest – Salonul Internațional de Carte. Iată noutățile editoriale din acest an

28 May 2024 458

Micro – expoziție la Muzeul Național de Istorie a României, formată din documente, fotografii, tablouri și partituri muzicale ale pianistei Carmen Petra-Basacopol

24 May 2024 384

Muzeul Național de Istorie a României, participant la Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”

24 May 2024 431

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 597

Engolpionul din aur din colecția Muzeului Național de Istorie a României - o dovadă a prezenţei artei bizantine pe teritoriul ţării noastre

30 Apr 2024 669

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 576

„Album de familie. Regii și reginele, principii și principesele României", catalog de colecție la Muzeul Național de Istorie a României

11 Apr 2024 514

Tezaurul de la Velț , județul Sibiu, din secolul V, este expus la Muzeul Național de Istorie a României

03 Apr 2024 508

Muzeul Național de Istorie a României Deschiderea expoziției „Philip de László

23 Mar 2024 735

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 675

Muzeul Național de Istorie a României Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”

22 Mar 2024 501

Expoziția deschisă la Muzeul Național de Istorie a României „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”

20 Mar 2024 687

Muzeul Național de Istorie a României Voi ați văzut aceste zeițe?

16 Mar 2024 608