La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” își prelungește perioada de vizitare

Sursa foto: Facebook/ MNIR


 
  • Expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” organizată de MNIR în cadrul proiectului „Un ev mediu religios. Teme iconografice creștine regăsite pe obiecte de cult” cofinanțat de AFCN, își prelungește perioada de vizitare până în luna mai 2024.
 
Expoziția, realizată de Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Mănăstirea Stavropoleos, Muzeul Municipiului București, Biserica Sfântul Vasile-Victoriei, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, Liceul teoretic „Nichita Stănescu” București și Școala Gimnazială nr. 189 București, prezintă o selecție valoroasă de obiecte de factură religioasă (țesături, argintărie, cărți de cult) din patrimoniul MNIR, unele dintre ele fiind expuse acum în premieră. Printre acestea din urmă se numără o dveră din perioada domniei lui Petru Șchiopul, sec. al XVI-lea, un triptic din bronz descoperit la Popești, județul Giurgiu, cu o temă iconografică ce provine din mediul nord slavic al vechilor ortodocși ruși, precum și o serie de icoane de casă, datate la începutul secolului trecut, care au rolul de a face trecerea din spațiul ecleziastic în cel domestic, ca o prelungire în acest mediu a iconografiei religioase.
 
Stindardul liturgic al voievodului Ștefan cel Mare, cu reprezentarea Sfântului Gheorghe, două epitrahile de la Alexandru cel Bun și Vasile Lupu, Tetraevangheliarul lui Nicodim de la Tismana și cel al lui Spiridon de la Putna, cruci de mână din argint aurit, capodopere ale artei medievale românești, vor putea fi, de asemenea, admirate de publicul vizitator în cadrul expoziției. În jurul acestor obiecte de cult a fost creată o scenografie cu totul deosebită, prin intermediul căreia este evidențiat rolul esențial al acestor piese în desfășurarea unui serviciu religios complex, cu scopul de a educa, sensibiliza și îndruma publicul.
 
Curator este dr. Irina Ene, Secția Arheologie, MNIR
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Dacia - Ultima frontieră a romanității", catalog de expoziție al Muzeului Național de Istorie a României

23 Apr 2024 438

Muzeul Național de Istorie a României Proiectul expozițional „Avram Iancu. Omul, eroul, legenda, 200 de ani de la naștere”, realizat de BNR

17 Apr 2024 538

Fotografie a lui Nicolae Grigorescu, în expoziția „În jurul „Atacului de la Smârdan”

16 Apr 2024 385

Muzeul Național de Istorie a României „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară", catalog de expoziție

14 Apr 2024 609

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

13 Apr 2024 406

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea atelierelor educaționale din cadrul proiectului „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”

06 Apr 2024 438

Vernisajul expoziției „Alexandru Ioan Cuza 150” de la Muzeul Național al Bucovinei, în pregătiri de deschidere

06 Apr 2024 494

Zi de grevă japoneză la Muzeul Național de Istorie a României

04 Apr 2024 525

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 581

Expoziție dedicată pașaportului românesc, la Muzeul Național de Istorie a României

19 Mar 2024 489

Statueta Gânditorul, sigla Muzeului Național de Istorie a României a fost descoperită în județul Constanța, la Cernavodă (VIDEO)

22 Dec 2023 1233

LIVE VIDEO Un an de activitate a Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României, celebrat la Muzeul Național de Istorie a României

22 Dec 2023 777

Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, inaugurată la Muzeul Național Roman din Roma, Italia (GALERIE FOTO)

20 Nov 2023 1009

Muzeul Național de Istorie a României vă așteaptă! Expoziții inedite

18 Aug 2023 923

Corina Chiriac Una din problemele carierei a fost să găsesc pungi în care să-mi ţin hainele

31 Mar 2022 1655