Muzeul Național de Istorie a României „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară", catalog de expoziție

Sursa foto: Facebook/ MNIR




 
  • „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară", catalog de expoziție, bilingv română-engleză, ediția a III-a revizuită și adăugită, 159 de pagini, 2021 al Muzeului Național de Istorie a României.
 
Catalogul, ajuns la ediția a III-a revizuită și adăugită, conține o nouă grafică și mai multe fotografii ale obiectelor de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeului Bucovinei din Suceava și Complexului Muzeal Național „Curtea Domnească” din Târgoviște.
 
Acesta vine să suplinească, fie și parțial, problema accesului publicului la minunatele vestigii ale artei vestimentare și încearcă să răspundă interesului tot mai larg pentru cunoașterea unui aspect esențial al vieții cotidiene din trecut. Prin intermediul a peste 150 de veșminte laice și ecleziastice, de uniforme militare și ale altor corpuri ale funcționarilor publici (diplomați, magistrați, angajații poștei), precum și a unor accesorii vestimentare, lucrarea ne deschide o fereastră spre lumea fascinantă a veșmintelor utilizate în spațiul românesc medieval și modern al secolelor XV-XX, prezentându-ne câteva piese de mare valoare artistică și patrimonială din zestrea acestor instituții.
 
Conform muzeului, alături de piese „anonime” sunt prezentate obiecte care au aparținut unor principi medievali sau moderni (Alexandru cel Bun, Mihail Sturdza, Alexandru Ioan Cuza), regilor și reginelor României (Carol I, Elisabeta, Ferdinand I, Maria, Carol al II-lea), unor oameni politici, conducători militari, diplomați și oameni de cultură care au jucat un rol esențial în istoria țării.
 

„Textul catalogului, bogat ilustrat cu fotografii realizate de domnul ing. Marius Amarie, este completat de cinci studii științifice datorate domnului dr. Adrian-Silvan Ionescu, doamnei dr. Cristina Anton-Manea, domnului Șerban Constantinescu, precum și doamnelor Dorina Tomescu și Raluca Velicu. Ele conțin date esențiale despre evoluția artei vestimentare în spațiul românesc din secolul al XV-lea până în prima jumătate a secolului al XX-lea. Catalogul cuprinde și o bogată ilustrație suplimentară bazată în special pe gravuri, tablouri și fotografii de epocă provenite, în majoritatea cazurilor, din colecția Muzeului Național de Istorie a României, ilustrație care facilitează mai buna înțelegere a funcționalității în epocă a pieselor expuse”, spun reprezentanții MNIR.

 
Catalogul poate fi achiziționat de la magazinul muzeului sau comandat online.
 
Citește și
Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Dacia - Ultima frontieră a romanității", catalog de expoziție al Muzeului Național de Istorie a României

23 Apr 2024 438

Muzeul Național de Istorie a României Proiectul expozițional „Avram Iancu. Omul, eroul, legenda, 200 de ani de la naștere”, realizat de BNR

17 Apr 2024 538

Fotografie a lui Nicolae Grigorescu, în expoziția „În jurul „Atacului de la Smârdan”

16 Apr 2024 385

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

13 Apr 2024 406

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” își prelungește perioada de vizitare

10 Apr 2024 583

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea atelierelor educaționale din cadrul proiectului „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”

06 Apr 2024 438

Vernisajul expoziției „Alexandru Ioan Cuza 150” de la Muzeul Național al Bucovinei, în pregătiri de deschidere

06 Apr 2024 494

Zi de grevă japoneză la Muzeul Național de Istorie a României

04 Apr 2024 526

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 581

Expoziție dedicată pașaportului românesc, la Muzeul Național de Istorie a României

19 Mar 2024 489

Statueta Gânditorul, sigla Muzeului Național de Istorie a României a fost descoperită în județul Constanța, la Cernavodă (VIDEO)

22 Dec 2023 1233

LIVE VIDEO Un an de activitate a Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României, celebrat la Muzeul Național de Istorie a României

22 Dec 2023 777

Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, inaugurată la Muzeul Național Roman din Roma, Italia (GALERIE FOTO)

20 Nov 2023 1009

Muzeul Național de Istorie a României vă așteaptă! Expoziții inedite

18 Aug 2023 923

Corina Chiriac Una din problemele carierei a fost să găsesc pungi în care să-mi ţin hainele

31 Mar 2022 1655