Drumul exilului lui Ovidius, refăcut printr-o expoziție-eveniment itinerată în patru țăriO expoziție-eveniment, „Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului“, organizată de Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va fi itinerată, în perioada mai-septembrie 2017, în opt oraşe din patru ţări: Sulmona (Sulmo), Roma, Brindisi (Brundisium), Corint (Koryntos), Nessebar (Mesembria), Balcic (Dionysopolis), Mangalia (Callatis) şi Constanţa (Tomis).
 
În acest fel se va reface drumul exilului pe care marele poet, născut la Sulmona, l-a parcurs de la Roma la Tomis, locul exilului său.
 
Seria vernisajelor se va deschide la Sulmona, luni, 15 mai, începând cu ora 17.30, la sala Rotonda din cadrul bisericii San Francesco della Scarpa. Aici, expoziția va putea fi admirată până pe 20 mai 2017, când va fi itinerată la Roma, Academia di Romania, unde va rămâne până la mijlocul lunii iunie. Un spectacol de poezie, realizat de actorul român Emil Boroghină, cu proiecţia traducerii în limbile latină și italiană a textului recitat, este inclus în acest proiect.
 
Conform organizatorilor, la jumătatea lunii iunie, expoziția va fi dusă la Brindisi, la Palazzo Granafei Nervegna.
 

„De la Brindisi, anticul Brundisium, locul de îmbarcare al poetului Ovidius Naso pentru a ajunge la Tomis, expoziția va lua drumul Corintului, unde va fi vernisată la Galeriile de Artă. De la Corint, expoziția va reface drumul terestru pe care l-a parcurs marele poet latin și va fi vernisată la la Galeriile de Artă din Nessebar, la Centrul Cultural «Palatul» din Balcic, la Casa de Cultură din Mangalia și la Muzeul de Artă din Constanţa“, mai spun organizatorii.
 


Cele 63 de lucrări de grafică, inspirate din opera marelui poet latin, sunt realizate de artişti din patru țări: Italia, Grecia, Bulgaria şi România. Este vorba despre: Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia, Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia, Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria. Românii sunt reprezentați de: Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu, Atena Elena Simionescu și Florin Stoiciu.
 
Sursă foto: Facebook - Muzeul de Artă Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța Zilele Babei Dochia. Istorie, semnificații și obiceiuri

01 Mar 2024 428

Vernisaj de mărțișor la Muzeul de Artă Constanța, curatoriat de Principele Șerban Dimitrie Sturdza

27 Feb 2024 617

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1099

Dragobetele și „logodna păsărilor”

24 Feb 2024 445

„Mărţişoare din perioada Regalității”, expoziție deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța

24 Feb 2024 826

LIVE TEXT Albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, lansat de Muzeul de Artă Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 641

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 462

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară Constanța. Prima sărbătoare, Dragobetele

22 Feb 2024 576

Muzeul de Artă Populară Constanța dă start-ul Târgului de mărțișoare, ediția a XIX-a

22 Feb 2024 447

La Constanța se lansează albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, ce prezintă colecția de sculptură din patrimoniul muzeelor constănțene

22 Feb 2024 456

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție deschisă până la finalul lui martie la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2024 475

„Vânătoare de comori” de Dragobete, la Muzeul de Artă Populară Constanța

21 Feb 2024 453

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 398

Muzeul de Artă Populară Constanța Marama din Muscel, piesă din costumul popular argeșean-exponatul săptămânii

19 Feb 2024 528

Atelier de confecționat mărțișoare, la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 Feb 2024 487