Exponatul lunii mai al MINAC- Edificiul cu mozaic din Constanța

Sursa foto: MINAC



Exponatul lunii mai 2024 la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) îl constituie Edificiul cu mozaic din fosta cetate Tomis.
 
 
Edificiul cu mozaic din Tomis (IV-VI p.Chr.), un impresionant monument construit pe faleza de sud-vest a orașului antic Tomis, a fost descoperit în anul 1959 și introdus în circuitul de vizitare în anul 1970. Cercetările arheologice s-au desfășurat de-a lungul mai multor ani, sistematic, o perioadă în paralel cu lucrările de restaurare, conservare și ridicare a construcției de protecție. Edificiul este bine-cunoscut pentru mozaicul care îi acoperă podeaua, din care se mai păstrează astăzi 425-450 mp, din cei, probabil, 2000 mp pe care îi închideau zidurile marii săli și care par să fi fost acoperiți în totalitate cu tesserae colorate. Exponatul lunii mai propune o incursiune în lumea decorului interior al lumii antice, prin prisma descoperirilor făcute aici.
 
 

„Placajul cu marmură albă și colorată întregea imaginea grandioasă a marii săli cu mozaic care se întindea pe terasa superioară a edificiului. Toți cei patru pereți ai sălii cu mozaic par să fi fost placați cu marmură. Martori stau urmele crampoanelor din bronz identificate pe zidurile încă rămase în picioare (Fig. 1), amprentele lăsate în mortarul încă păstrat la partea inferioară a zidului de SE, dar și descoperirile de plăci căzute în apropierea intrării în încăperile boltite de pe nivelul inferior, pe traseul zidului care închidea sala pe această parte”, precizează MINAC.

 
 
Decorul pereților marii săli era variat prin jocul de culori al diferitelor tipurilor litice, modul în care era prelucrată suprafața lor, forma diferită în care erau tăiate și mai ales prin motivele decorative complexe sculptate în marmurele albe, de bună calitate. Au fost identificate plăci rectangulare de diferite dimensiuni, simple sau cu decor organizat în câmpuri, capitele de incrustație, frize, plinte, bare de separare/fixare.
 
Majoritatea descoperirilor o constituie plăcile din marmură albă, nedecorate, plasate, după cum arată amprentele păstrate pe mortarul conservat in situ, la partea inferioară a zidului, ca o bordură. Peste această înălțime intervenea decorul format din plăci cu diverse motive (geometrice, vegetale, antropomorfe și zoomorfe). Plăcile înalte, cu trei sau mai multe câmpuri decorative (din păcate niciuna păstrată integral) marcau marginile fiecărui pilastru, terminându-se la partea superioară cu câte un capitel de incrustație, după cum au propus arhitecții care au colaborat la interpretarea materialului provenit din săpătură în anii 60-70 ai secolului al XX-lea și după cum a fost ilustrat într-un articol recent. Este un mod de mimare a existenței unor coloane, precum și al decorului în frescă practicat foarte des în perioada romană timpurie. Este o „pictură în piatră”, mult mai durabilă și pregătită să treacă testul timpului decât au fost frescele.
 
Potrivit MINAC, zonele de proveniență ale plăcilor au fost identificate de curând în cadrul unui proiect de cercetare care are în vedere reluarea analizei decorului și publicarea rezultatelor obținute. Marmura de cea mai bună calitate provine de la Dokimeion, din Asia mică. Prokonnesos a furnizat altă parte importantă din marmurele de la Edificiul cu mozaic.

 

„Marmurele colorate fac parte dintr-un proiect de cercetare desfășurat în prezent prin colaborarea Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, București.
Ansamblul de plăci decorative pentru clădirea din Tomis pare să fi fost subiectul unei comenzi speciale, substanțiale, pentru decorarea noii clădiri. Transportul a fost făcut pe calea apei”, conchid reprezentanții muzeului.

 
 

 
 Citește și
 
 Lansare multiplă de volume la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Când are loc evenimentul
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a vernisat la Hunedoara expoziția „Viciu și istorie la Küstenge. Pipe și lulele din expoziția de bază a muzeului constănțean”

12 Jun 2024 470

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a participat la Târgul European al Castelelor din Hunedoara (GALERIE FOTO)

09 Jun 2024 430

A fost lansată licitația de reabilitare a clădirii monumentului istoric care adăpostește Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

05 Jun 2024 611

MINA Constanța Expoziția Mapping the Black Sea. Marea Neagră în cartografia europeană poate fi vizitată la Muzeul „Tropaeum Traiani” din Adamclisi

02 Jun 2024 417

1 iunie cu acces gratuit la toate obiectivele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa pentru copii și însoțitori

29 May 2024 561

Un proiect ce vizează Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie, pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța (DOCUMENT)

24 May 2024 479

Lansare multiplă de volume la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Când are loc evenimentul

20 May 2024 595

In memoriam Ștefan Cucu, scriitorul și profesorul al cărui apogeu a fost atins la Constanța

19 May 2024 732

LIVE TEXT MINA Constanța celebrează 145 de ani de activitate muzeală (FOTO+VIDEO)

17 May 2024 655

MINAC și muzeele de artă din Constanța nu vor participa la Noaptea Muzeelor

16 May 2024 721

MINAC Vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța“ la sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei

14 May 2024 710

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează evenimentul "Mvsevm CXLV", care marchează 145 de ani de activitate muzeală la malul mării

14 May 2024 1027

Simpozion dedicat unei triplei aniversări, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

08 May 2024 762

Programul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și a obiectivelor din teritoriu în perioada 1 – 6 mai 2024

30 Apr 2024 619

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 1024