In memoriam Andrei Colompar, legendă a jazz-ului și artist care a încântat litoralul românesc

Foto: wikipedia
  • El a cântat în mai multe orașe din România. Amintim aici de: Piatra Neamț, Deva, Orșova, Turnu Severin, Târgu Jiu, Alba Iulia, București, Tulcea, Constanța și alte stațiuni de pe litoral, Mediaș sau Ploiești
  • Andrei Colompar s-a stins din viață la Sibiu, într-o zi de 20 noiembrie 2006, la vârsta de 67 de ani
 
Andrei Colompar s-a născut în data de 16 septembrie 1939, în comuna Semlac, județul Arad.
 
Este cunoscut ca unul dintre cei mai autentici muzicieni de jazz al Sibiului și României.
 
Andrei Colompar a început să studieze acordeonul la vârsta de cinci ani. El s-a înscris la Școala Populară de Artă din Arad, unde a învățat să cânte la acordeon, pian și orgă.
 
Prima dată, el a fost un adept al muzicii populare și ușoare, dar a descoperit jazz-ul și blues-ul care au rămas genurile sale preferate până la finalul carierei.
 
După vârsta de 20 de ani, Andrei Colompar și-a câștigat existența cântând în diferite orchestre precum: Meridian, Prefix 924, Trio Andrei Colompar etc.
 
El a cântat în mai multe orașe din România. Amintim aici de: Piatra Neamț, Deva, Orșova, Turnu Severin, Târgu Jiu, Alba Iulia, București, Tulcea, Constanța și alte stațiuni de pe litoral, Mediaș sau Ploiești.
 
De asemenea, a fost invitat să concerteze și în afara țării, astfel plecând în turnee în Germania, Olanda, Iugoslavia, Polonia, Franța, Grecia, Belgia sau Italia.
 
În anul 1974, Andrei Colompar ajungea la Sibiu, capitala jazz-ului din România, acolo unde avea să se și stabilească.

 
În continuare, el a fost un participant constant la festivalurile de jazz din țară, dar a avut prezențe și la cele din străinătate. În România, Andrei Colompar a apărut la Sibiu International Jazz Festival, Bucharest International Jazz Festival, Costinești Jazz Festival, Galele Danubian – jazz Galați, Festi jazz – Iași, Festivalul de artă neconvențională „La Strada” – Sibiu. În străinătate, artistul a fost prezent la festivaluri din Olanda, Franța, Polonia, Cehoslovacia.
 

De-a lungul timpului, Andrei Colompar a avut colaborări cu muzicieni de renume ca: Aura Urziceanu, Teodora Enache, Horia Brenciu, Ion Bontaș, Titi Stoica, Mircea Anghelină etc.
 
Andrei Colompar s-a stins din viață la Sibiu, într-o zi de 20 noiembrie 2006, la vârsta de 67 de ani.
 
Citește și:
Personalități ConstanțaGarabet Avachian, violonistul care a format generații de artiști de renume
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.