Personalități Constanța Garabet Avachian, violonistul care a format generații de artiști de renume

  • Garabet Avachian a venit pe lume în anul 1908, într-o zi de 1 noiembrie, la Constanța
  • El a parcurs fiecare treaptă profesională în cadrul Conservatorului din București. Astfel, a ajuns să fie șef al catedrei de vioară. Din această postură, armeanul a format generații după generații de artiști, unii dintre ei ajungâng renumiți la nivel internațional
 
Garabet Avachian a venit pe lume în anul 1908, într-o zi de 1 noiembrie, la Constanța.
 
Părăsind devreme această lume, Garabet Avachian a rămas, totuși, un violonist de marcă și un cadru universitar dedicat meseriei sale. De asemenea, el a fost recunoscut și pentru pasiunea de a colecta opere de artă.
 
Armeanul este absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța, unde s-a remarcat atât prin rezultatele școlare, dar și ca animator al vieții culturale.
 
Mai departe, Garabet Avachian a urmat Conservatorul din București, fiind elev al eminentei profesoare Cecilia Nițulescu – Lupu. După ce a absolvit, el a devenit asistent.
 
Fiind conștient că nu va avea o carieră măreață ca violonist concertist din cauza conformației mâinii, Garabet Avachian s-a dedicat studiului viorii și a cercetărilor legate de aceasta.
 
El a parcurs fiecare treaptă profesională în cadrul Conservatorului din București. Astfel, a ajuns să fie șef al catedrei de vioară. Din această postură, armeanul a format generații după generații de artiști, unii dintre ei ajungâng renumiți la nivel internațional. Amintim aici de nume ca Varujan Cozâghian sau George Nicolescu.
 
Datorită cunoștințelor despre vioară, Avachian a fost invitat în schimburi de experiență în diverse țări, a făcut parte sau chiar prezidat jurii ale concursurilor internaționale. În anul 1967, el a fost solicitat, în calitate de profesor, la cursurile estivale de perfecționare inițiate de Sergiu Celibidache, pe lângă Filarmonica din Stockholm și Conservaotrul din Sienna.
 
Având o afinitate pentru colecționarea de opere de artă, regretatul pedagog a strâns în timpul vieții piese de mobilier, icoane de lemn și de sticlă, opere ale artiștilor români și străini, obiecte de artă decorativă etc. Colecția Avachian este una dintre cele mai bogate și mai valoroase din Muzeul Colecțiilor din București.

 
Pentru crearea unui aer familiar, organizatorii Muzeului de Colecții din București au plasat în sălile colecției instrumente, cărți și partituri muzicale de care profesorul s-a folosit în activitatea profesională, dând impresia că maestrul este prezent și este însoțit în periplul său.
 

Garabet Avachian s-a stins din viață pe 11 iulie 1967, la doar 58 de ani.
 
Citește și:
Garabet Avachian, constănțeanul care a devenit un profesor emerit și ilustru colecționar de artă

DobrogeaDigitală - Garabet Avachian – 55 de ani de la trecerea în neființă

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Personalități Constanța Dragoș Alexandrescu, întruchiparea talentului muzical moștenit și cultivat

15 Jan 2024 775

DobrogeaDigitală - Garabet Avachian – 55 de ani de la trecerea în neființă

11 Jul 2022 2844

#DobrogeaDigitală In memoriam Garabet Avachian – constănțeanul pedagog care a intrat în istorie

01 Nov 2021 2131

Garabet Avachian, constănțeanul care a devenit un profesor emerit și ilustru colecționar de artă

11 Jul 2021 4224

#DobrogeaDigitală – „Armeni de seamă (I)”, de Simion Tavitian In Memoriam Garabet Avachian. „Ne-a pregătit pentru viață şi scenă, nefăcând nimănui nici un fel de concesii”

11 Jul 2020 3484

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Constănțeanul Berdj-Șant Așgian, somitate a vieții medicale românești

17 Feb 2020 4314

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Dorința testamentară a maestrului Garabet Avachian nu a fost respectată

10 Feb 2020 2156

111 ani de la nașterea lui Garabet Avachian - profesor emerit și ilustru colecționar de artă

01 Nov 2019 1880