In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

Sursa foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța
 
  • El a avut două mandate, primul desfășurându-se în perioada 1967 – 1969. Al doilea a început în anul 1971 și s-a terminat în 1997, când s-a pensionat
 
Constantin Zamfir Dumitru, personalitate marcantă a Bibliotecii Județene Constanța, a venit pe lume în comuna Crucea, județul Călărași, într-o zi de 9 august 1935.
 
În anul 1954 absolvea Școala Medie Tehnică de Bibliotecari din București, unde l-a avut ca mentor pe Dan Simonescu, bibliolog și cărturar de seamă.
 
Constantin Zamfir Dumitru a continuat să se specializeze în domeniu și astfel, s-a înscris la Facultatea de Biblioteconomie din cadrul Institutului de Cultură de la Moscova.
 
Ulterior, el a fost repartizat la Biblioteca Regională Dobrogea, în prezent Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, unde a lucrat ca bibliograf și a parcurs, grație solidei pregătiri de specialitate, treptele ierarhice, devenind director al instituției. El a avut două mandate, primul desfășurându-se în perioada 1967 – 1969. Al doilea a început în anul 1971 și s-a terminat în 1997, când s-a pensionat. Acești 26 de ani la conducerea bibliotecii i-au atras titulatura onorifică de cel mai longeviv director al instituției.
 
În activitatea profesională și în funcțiile deținute, s-a implicat în configurarea și consolidarea unei biblioteci publice cu servicii de specialitate apte să asigure necesitățile informaționale și culturale ale întregii comunități.
 
În 1965, a constituit, alături de alți bibliografi, serviciul specializat de informare bibliografică locală, primul de acest tip din țară, coordonând activitatea de microfilmare a tuturor periodicelor dobrogene de la Biblioteca Academiei Române.
 
O altă premieră națională ce se leagă de numele lui a fost înființarea la bibliotecile județene a Cabinetului de Informare și Documentare Tehnică, în anul 1980.
 

Mai departe a urmat fondarea Cabinetului bibliologic, Clubului Artelor, Cenaclului literar „Ovidius”, revistei de specialitate „Biblion”.
 
A coordonat înființarea a numeroase biblioteci publice în județ, iar în anul 1994, cu un fond de la Biblioteca Județeană Constanța, a înființat Biblioteca „Ovidius” din Chișinău.

 
Din anul 1991, Constantin Zamfir Dumitru a întreprins demersuri laborioase pentru obținerea unui sediu nou pentru biblioteca județeană și pentru automatizarea proceselor de bibliotecă.
 
În anul 1995, a implementat sistemul integrat de bibliotecă TINLIB, în vederea integrării Bibliotecii Județene Constanța în sistemul informațional național.
 
Ca afilieri, Constantin Zamfir Dumitru a făcut parte din Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, pentru care a fost vicepreședinte. De la această asociație a primit diploma de excelență, în anul 1995. Peste doi ani a primit diploma pentru întreaga activitate din partea Consiliului Național al Directorilor de Biblioteci din România.
 
Constantin Zamfir Dumitru a decedat la Constanța, în data de 22 martie 2007.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
Invitație la lectură a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, în cadrul Festivalului European Latin Grec

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biblioteca Județeană Constanța, închisă în perioada 14 - 15 august

14 Aug 2023 751

09.08.1935. Se năștea Dumitru Constantin-Zamfir, cel mai longeviv director al Bibliotecii Județene Constanța

09 Aug 2023 809

In memoriam Dumitru Constantin-Zamfir. Cel mai longeviv director al Bibliotecii Județene Constanța deceda în urmă cu 16 ani

22 Mar 2023 1372

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 mai 2022

31 May 2022 2494

Constantin Zamfir Dumitru (1935-2007)

22 Mar 2022 2907

#DobrogeaDigitală Biblioteca Universitară ”Ioan Popișteanu” - Ex Libris Digital

14 Nov 2020 5149