In memoriam Dumitru Constantin-Zamfir. Cel mai longeviv director al Bibliotecii Județene Constanța deceda în urmă cu 16 ani

  • El a urmat la Moscova Facultatea de Biblioteconomie
  • Înainte de a prelua frâiele instituției, bibliotecarul punea bazele, în anul 1965, alături de alți colegi, serviciului specializat de informare bibliografică locală, primul de acest tip din țară, coordonând activitatea de microfilmare a tuturor periodicelor dobrogene de la Biblioteca Academiei Române
  • În anul 1994, Dumitru Constantin-Zamfir a înființat Biblioteca „Ovidius” din Chișinău, cu un fond de la Biblioteca Județeană Constanța
 
Originar din comuna Crucea, județul Călărași, Dumitru Constantin-Zamfir s-a născut la data de 9 august 1935, iar astăzi vorbim de el ca fiind cel mai longeviv director al Bibliotecii Județene Constanța, reprezentând o parte importantă în procesul de consolidare și modernizare al instituției.
 
Dumitru Constantin-Zamfir a absolvit în anul 1954 Școala Medie Tehnică de Bibliotecari din București, avându-l ca mentor pe marele bibliolog și cărturar Dan Simonescu. Ulterior, el a devenit studentul Facultății de Biblioteconomie din cadrul Institutului de Cultură de la Moscova. La revenirea în țară, Constantin-Zamfir a urmat și a finalizat cursurile superioare de drept.
 
A fost repartizat la Biblioteca Regională Dobrogea, unde a lucrat ca bibliograf.
 
Înainte de a prelua frâiele instituției, bibliotecarul punea bazele, în anul 1965, alături de alți colegi, serviciului specializat de informare bibliografică locală, primul de acest tip din țară, coordonând activitatea de microfilmare a tuturor periodicelor dobrogene de la Biblioteca Academiei Române.
 
În anul 1967 a devenit directorul Bibliotecii și a deținut această funcție până în anul 1969. Acesta a fost primul său mandat. Cel de al doilea s-a întins pe o perioadă de 26 de ani (1971-1997). După ce s-a sfârșit al doilea mandat, Dumitru Constantin-Zamfir a ieșit la pensie.
 
La începutul anilor 80, a înființat Cabinetul de Informare și Documentare Tehnică. Ca și în cazul serviciului specializat de informare bibliografică locală, această realizare a reprezentat o premieră pentru bibliotecile județene. A mai fondat: Cabinetul bibliologic, Clubul Artelor, Cenaclul literar „Ovidius” și revista de specialitate „Biblion”, unde a îndeplinit funcția de redactor-șef.
 
În anul 1991, la 20 de ani de la începerea celui de-al doilea mandat de director, el a întreprins demersuri pentru obținerea unui nou sediu pentru bibliotecă și pentru automatizarea proceselor de bibliotecă.
 
În anul 1994, Dumitru Constantin-Zamfir a înființat Biblioteca „Ovidius” din Chișinău, cu un fond de la Biblioteca Județeană Constanța.

 
Un an mai târziu a implementat sistemul integrat de bibliotecă TINLIB, în vederea integrării Bibliotecii Județene Constanța în sistemul informațional național. Tot în 1995 a fost distins cu Diploma de excelenţă acordată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.
 

Când s-a pensionat, a primit Diploma pentru întreaga activitate, decernată de Consiliul Național al Directorilor de Biblioteci din România.
 
Dumitru Constantin-Zamfir a desfășurat și o activitate editorială, fiind coautor al lucrării „Presa dobrogeană (1879 – 1985)”, redactor responsabil al seriei „Contribuții la Bibliografia Dobrogei și al Comunicărilor și referatelor de bibliologie”, prefațator al lucrării „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească”, autor a numeroase articole în publicații de specialitate și în mass-media.
 
A decedat la Constanța, în data de 22 martie 2007, la vârsta de 71 de ani.
 

Citește și:

Constantin Zamfir Dumitru (1935-2007)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

21 Mar 2024 563

Biblioteca Județeană Constanța, închisă în perioada 14 - 15 august

14 Aug 2023 751

09.08.1935. Se năștea Dumitru Constantin-Zamfir, cel mai longeviv director al Bibliotecii Județene Constanța

09 Aug 2023 807

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 mai 2022

31 May 2022 2475

Constantin Zamfir Dumitru (1935-2007)

22 Mar 2022 2907

#DobrogeaDigitală Biblioteca Universitară ”Ioan Popișteanu” - Ex Libris Digital

14 Nov 2020 5148